mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Chistul hidatic hepatic
Index » Patologia chirurgicala a ficatului » Chistul hidatic hepatic
» Tratament

Tratament







Chisturile mici calcifiate la pacienti cu teste se-rologice negative, nu necesita tratament.

Tratamentul medical este asociat tratamentului chirurgical in majoritatea cazurilor. Uneori, in chisturile hidatice mici si cele centrale, tratamentul medical poate fi singurul tratament aplicat. Se utilizeaza Mebendazolul si Albendazolul, acesta din urma fiind cel mai eficace si cu efectele secundare cele mai reduse. Tratamentul urmareste omorarea parazitului sau oprirea evolutiei lui. Se administreaza Albendazol in doze de 800 mg/zi sau 11-l6 mg/ kg corp in cicluri de 28 zile urmate de 14 zile pauza. Efectele secundare sunt reprezentate de cresterea reversibila a transaminazelor, leucopenie,
pecie, astenie. Se pot obtine rezultate bune in 42% din cazuri, uneori si in forma alveolara.
Tratamentul de baza este cel chirurgical din momentul in care chistul nu raspunde la tratamentul medical. Atitudinea terapeutica este in functie de variabilitatea morfologica a leziunile hidatice: varsta chistului si localizarea sau multiplicitatea sa. (8).


Tratamentul ideal consta in scoaterea continutului chistului, fara contaminarea organismului, urmat de tratamentul catatii restante. Fluidul hidatic in tensiune din chist se evacueaza si se sterilizeaza cu agenti paraziticizi: Hibitane, alcool, solutie salina hipertona. Dupa evacuarea lichidului hidatic se scoate membrana proligera si, atunci cand este posibil, se excizeaza perichistul in ul natural de clivaj existent intre stratul germinativ si adventicie.
Catatea restanta ridica numeroase probleme, iar procedeele imaginate pentru rezolvarea ei se pot sistematiza, in raport cu modul de comportare fata de perichist


■ Procedee care lasa adventicea pe loc:

- anastomozele chisto-digestive cu stomacul sau jejunul (. 2 si 3). Este preferata anastomoza cu stomacul sau cu o ansa jejunala in Y. Tehnica operatiei nu ridica probleme speciale, fiind de executie simpla. Polul inferior al perichistului este locul de electie pentru executarea anastomozei. La acest nivel se face o incizie pentru evacuarea parazitului, dupa inactivarea lui prealabila. Se excizeaza o ron-dela din marginile fibroase ale perichistului, pana in vecinatatea suprafetei ficatului, unde perichistul este bine vascularizat. in functie de localizarea chistului, se alege scerul cel mai apropiat (stomac, intestin subtire). Anastomoza se face latero-lateral, cu fire separate neresorbabile, intr-un , trecute sero-musculo-seros pentru segmentul digestiv si, pe cat posibil netransfixiant, pentru marginile adventicei, acoperite la acest nivel de capsula Glisson. Se recomanda montarea unei sonde nasogastrice de aspiratie pentru 3-4 zile. Unii autori (3) recomanda asocierea piloroplastiei in cazurile unde se banuiesc eliminari importante de resturi adventiciale in evolutia postoperatorie. in chisturile comunicante, cu ictere in antecedente sau la interventie se recomanda papilosfincterotomia (endoscopica), drenajul transcistic sau cu tub Kehr al caii biliare principale.
Complicatiile care pot sa apara sunt hemoragiile secundare detasarii sechestrelor si obstruarea gurii de anastomoza.
- chistotomia cu drenajul extern al catatii restante consta in inactivarea si evacuarea parazitului prin chistotomie, apoi drenajul extern decliv al catatii cu tuburi groase (. 4) sau printr-un tub, plasat in punctul decliv, exteriorizat extraperitoneal pe calea venei ombilicale repermeabilizate (metoda prof. D. Burlui). Reducerea spontana a catatii si ndecarea este greoaie, in luni de zile;



- marsupializarea consta in drenajul larg al catatii restante la exterior, se aplica rar, numai in cazurile cu stare generala alterata.
■ Procedee in care se extirpa total sau partial adventicea:
- Chistectomia totala este interventia ideala care consta in extirparea adventicei prin disectie in parenchimul hepatic al perichistului, cu ligatura elementelor vasculare si biliare (6). Poate fi executata cu chistul nedeschis sau dupa deschiderea si evacuarea acestuia. Interventia este posibila in chisturile superficiale, care nu au legatura cu elementele vasculo-biliare importante. Plaga hepatica rezultata se poate sutura sau plomba cu epiploon, dupa metoda prof. I. Chiricuta. (1)
- Chistectomia partiala (Lagrot) (. 5) este metoda cea mai des folosita si presupune excizia mai mult sau mai putin intinsa din membrana perichis-tica, reducand astfel mult si din catatea restanta.
(2)
■ Rezectia hepatica reglata sau atipica se practica in leziunile multiple ale unui lob sau in cazul catatilor restante cu pereti duri, calcifiati, ce ocupa in totalitate un lob hepatic.In toate situatiile in care se constata cointeresarea caii biliare principale se asigura drenajul extern si asigurarea permeabilitatii acesteia (uneori papilosfincterotomia endoscopica).In ultimii ani s-au efectuat interventii pe cale la-paroscopica: punctii cu inactivarea si evecuarea chisturilor tinere, perichistectomii partiale.In cazurile necomplicate, rezultatele tratamentului chirurgical sunt bune, mortalitatea postoperatorie fiind sub 5%.
Tratamentul prin punctie percutanata a chisturilor reprezinta o alternativa la metodele chirurgicale si este posibil datorita noii tehnologii. Chisturile sunt reperate ecografic si fluoroscopic, apoi punc-tionate, inactivate cu solutie salina hipertona si aspirate. Chisturile mai mari de 5 cm pot fi drenate percutanat si sclerozate cu alcool. (7).
Ruptura chistului in catatea peritoneala necesita laparotomie cu spalarea si drenajul catatii
peritoneale, desi este aproape imposibil de etat insamantarea secundara.
Forma alveolara a bolii hidatice hepatice este ineil letala, desi, recent s-au obtinut rezultate promitatoare prin tehnicile de rezectie hepatica intinsa si paraziticide.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a ficatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai