mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Elemente de biologia cancerului
Index » Notiuni de oncologie generala » Elemente de biologia cancerului
» Celula canceroasa - originea si selectia clonala

Celula canceroasa - originea si selectia clonalaTermenul de celula canceroasa este sinonim cu cel de celula maligna si defineste celulele care formeaza substratul proliferarii neoplaziilor maligne. Aceste celule reprezinta un adevarat microcosmos biologic cu proprietati si calitati net diferite de cele ale celulelor normale (26).In mod obisnuit evolutia celulelor stern (celule suse) din tesuturile organismului are 3 etape (6):
- diferentierea la forme mature, constituind componentele tesuturilor normale;
- autoreplicarea (selfreplication):
- moartea;

In anumite situatii datorita unor mutatii genetice, din celulele suse rezulta celule cu forme si proprietati noi care le deosebesc de celulele normale. Acestea sunt celulele transformate sau celulele maligne. Cancerele apar ca urmare a alterarilor unei functii de baza intr-o singura celula, care prin replicare, da nastere unui clon celular, producerea acestuia realizandu-se prin metode asexuate.
Edente experimentale si clinice demonstreaza capacitatea unei singure celule de a genera un clon malign (teorie monocionala). O celula canceroasa injectata unui anima! se va multiplica formand clo-nurile celulare, care vor dezvolta un fenotip canceros capabil de a produce decesul animalului. Cercetarile care sugereaza ca aparitia unor cancere este rezultatul unei singure celule transformate, sunt reprezentate de modificarile unor enzime, cum ar fi G6PD (glucozo-6 fosfatdehidrogenaza) codificata de o gena aflata pe cromozomul X. La femeile hetero-zigote care au dezvolat tumori maligne, in tesutul tumoral s-a gasit expresia unei singure alele pentru G6PD si nu a ambelor forme, ceea ce sugereaza ca tumorile apar dintr-o singura celula. De asemenea, unele cancere, cum ar fi mielomul multiplu, produc doar un singur tip de imunoglobulina, ceea ce sugereaza ca aceste malignitati pron dintr-o singura celula (3).


Sunt si cercetari care demonstreaza ca, in anumite situatii cancerele pot lua nastere din mai multe celule transformate simultan, care produc mai multe clonuri, sugerand ca un cancer poate fi si policlonal. De altfel, unii autori sustin ca acestea ar fi de natura rala, in timp ce cancerele monoclonale ar fi determinate de altii factori decat cei rali. Totusi, cele mai multe cancere sunt de natura monocionala.

Odata cu dezvoltarea cancerului, se produc mutatii aditionale in celulele fiice cu aparitia unor subgrupuri de celule maligne care sunt dominante si supraetuiesc, in timp ce alte subgrupuri mor (. 1). In general, aceste subgrupuri celulare sunt heterogene, unele fiind foarte agresive (subclonale dominante), in timp ce altele au o agresitate mai redusa. Subclonele dominante reprezinta celulele cu ce! mai mare potential de metastazare !a distanta si in acelasi timp, au si rezistenta mai mare la tratamentele anticanceroase (3, 7, 2,).
Aceste cercetari explica de fapt ca celulele fiice ale unor clonuri celulare isi pot schimba gradul de diferentiere.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Notiuni de oncologie generala:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai