mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Diagnosticul sl tratamentul tumorilor hipofizare
Index » Neurochirurgie » Diagnosticul sl tratamentul tumorilor hipofizare
» Hipofiza

Hipofiza




Hipofiza (glanda pituitara) are dimensiunile unui bob de fasole si 0,5 g greutate. Este localizata la baza encefalului, in saua turceasca a osului sfenoid. Ea este formata din trei lobi: lobul anterior (75% din masa glandei), lobul mijlociu (2%), ambele de origine epiteliala, constituind adenohipofiza, si lobul posterior (23%), de origine ectodermica, neurohipofiza.



Hipofiza este legata de hipotalamus prin tija pituitara, care cuprinde sistemul circulator port hipotalamo-hipofizar Popa-Fielding si tractul hipotalamo-hipofizar. Prin sistemul port, factorii de eliberare si inhibare din nucleii hipotalamici mijlocii ajung in adenohipofiza. Prin tractul hipotalamo-hipofizar, produsii de neurosecretie* ai nucleilor hipotalamici anteriori ajung la neurohipofiza (fig.1).











. 1. Hipofiza: 1. lob anterior; 2. lob mijlociu; 3. lob posA­terior; 4. tija hipofizara; 5. neuroni hipotalamici; sistem porthipofizar.







A. Lobul anterior este constituit din cordoane celuA­lare, care formeaza epiteliul secretor al glandei. Acesta cuprinde celule specifice pentru fiecare dintre hormonii secretati. Adenohipofiza secreta hormonul somatotrop si hormonii glandulari tropi*.



1. Hormonul somatotrop (STH), hormonul de crestere, are ca actiune principala stimularea cresterii armonioase a intregului organism. De asemenea, interne in dezvoltarea celulelor, activeaza transportul aminoacizilor in celule si stimuleaza sinteza tisulara a proteinelor, cu efect asupra cresterii oaselor, muschilor si scerelor*. Intensifica oxidarea lipidelor, asigurand energia necesara sintezei proteice. Are efect de crutare a glucidelor si, deci, rol hiperglicemiant. Stimuleaza secretia glandelor mamare.



Hipersecretia de STH inainte de pubertate deterA­mina gigantismul (crestere exagerata in inaltime, talie peste 2 m), iar dupa pubertate produce acromegalia (crestere exagerata a extremitatilor membrelor, oaselor fetei, buzelor, limbii si a unor scere). Hiposecretia de STH determina la copii nanismul hipofizar (piticism cu dezvoltare fizica proportionala si intelect normal).



Secretia de STH este stimulata de hipoglicemie si de diverse solicitari ale organismului.



2. Hormonii glandulari tropi.



a) Hormonul adenocorticotrop sau corticotropina (ACTH) stimuleaza cresterea, dezvoltarea si actiA­tatea secretorie a glandelor corticosuprarenale. Hipersecretia de ACTH determina hipertrofierea* corti-cosuprarenalei si hipersecretie de hormoni ai acesteia, avand ca urmare tulburari meolice.



b) Hormonul tireotrop sau tireotropina (TSH) stimuA­leaza cresterea, dezvoltarea si secretia de hormoni ai glandei tiroide.



c) Hormonii gonadotropi controleaza functiile gonadelor* feminine si masculine. De asemenea, conA­troleaza secretia glandelor mamare la femeie. Ei sunt:



' hormonul foliculostimulant (FSH) care determina la femei cresterea si maturarea foliculilor ovarieni si secretia hormonilor estrogeni*, iar la barbati stimuA­leaza dezvoltarea tubilor seminiferi ai testiculelor si spermatogeneza;



' hormonul luteinizant (LH) care determina la femei ovulatia si aparitia corpului galben de sarcina, iar la barbati stimuleaza secretia hormonilor androgeni*.



d) Hormonul luteotrop (LTH) sau prolactina stimuA­leaza la femei secretia corpului galben si secretia

lactata. Nu se cunoaste actiunea lui la barbati.







B. Lobul mijlociu (intermediar) al hipofizei secreta hormonul melanocitostimulant (MSH). Acesta



stimuA­leaza sinteza de melanina in melanocite*, cu rol in proA­cesele de pigmentare a pielii.











C. Lobul posterior este constituit din axoni ai neuA­ronilor din nucleii hipotalamici anteriori si celule gliale. Neurohipofiza constituie un depozit de hormoni produsi de hipotalamusul anterior.



Hormonii neurohipofizari sunt vasopresina si ocitocina.



a) Hormonul antidiuretic (ADH) sau vasopresina contribuie la mentinerea volumului normal al lichidelor extracelulare in organism, prin stimularea absorbtiei de apa la nivel renal. Deci, are efect antidiuretic, prin reducerea cantitatii de urina eliminata. Secretat in doze mari determina vasoconstrictie (actiune vasopresoare generala) si hipertensiune arteriala, dar are si efecte meolice (hiperglicemie*). De asemenea, stimuleaza si peristaltismul* intestinal.



b) Ocitocina favorizeaza nasterea, prin stimularea contractiilor musculaturii netede a uterului grad, si alaptarea, prin stimularea contractiei celulelor mioepiteliale* ale canalelor gatactofore din glandele mamare.







RETINETI:



Legaturile structurale si functionale dintre hipotalamus si hipofiza demonstreaza unitatea functionala neuro-endocrina.



Tipareste Trimite prin email



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor