mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Conceptul de complicatie postoperatorie
Index » Complicatii postoperatorii » Conceptul de complicatie postoperatorie
» Hemoragia postoperatorie

Hemoragia postoperatorie







Hemoragia postoperatorie imediata apare in primele ore de dupa operatie, uneori continuand o sangerare mai dificil de stapanit in campul operator. Este o complicatie severa care poate prejudicia actul operator sau chiar ata bolnavului, aflat in fata unei a doua loturi, dupa operatia propriu-zisa, fiind expus apoi la numeroase transfuzii de sange si de cele mai multe ori la reinterventii de urgenta.
Cauzele hemoragiilor postoperatorii imediate sunt multiple si complexe. Chirurgii sunt familiarizati cu cele rezultand din defecte de hemostaza, din dificultatea de a stapani o sangerare in timpul unor
disectii in tesuturi tumorale sau necrotice, sau in conditii de septicitate, icter prelungit, ciroza hepatica, hematoame retroperitoneale. Se cunosc, de asemenea, foarte bine, incidentele sau greselile de tehnica ce duc la derapari de ligaturi, agrafe hemostatice, suturi vasculare neetanse, leziuni tisulare sau scerale ce produc postoperator hemotorace sau hemoperitoneu etc. Mai controversate raman sangerarile ce apar dupa operatie in urma tratamentelor anticoagulante judicioase sau exagerate sau a hemoragiilor survenite la bolna care in timpul operatiei au fost hipotensi sau socati (deseori la politraumatizati), dar, odata cu ridicarea tensionala, se deschid mici vase, mai ales capilare si ar-teriole, ducand la pierderi importante de sange. Aceste hemoragii sunt de cele mai multe ori difuze, se manifesta mai lent, prin scurgeri de sange prin tuburile de drenaj, iar sursa lor este greu de interpretat, mai ales in cazul operatiilor abdominale. Decizia unei atitudini conservatoare, prin tratament antihemoragic si transfuzii de sange proaspat este deseori benefica, etand reinterventia. Este, insa, nevoie de multa experienta pentru a deosebi o hemoragie interna postoperatorie difuza de o sangerare activa datorata cedarii unei ligaturi, iar rein-terventiile confirma faptul ca de multe ori sursa nu este depistata, hemostaza producandu-se prin tratament general.


Cele mai importante consecinte ale hemoragiilor postoperatorii imediate sunt: anemia acuta cu sau fara soc hipovolemic, hipoproteinemie, hipotermie, tulburari de coagulare, suferinte tisulare miocardice, renale, cerebrale. Anemia si hipovolemia duc la o hipoxie severa in tesuturi, care, daca nu poate fi corectata rapid, va compromite ndecarea unor anastomoze, predispunand la fistule, sau va afecta integritatea unor structuri, ca de exemplu mucoasa digestiva. Hipoxia, hipoproteinemia si deficitele imu-nologice consecutive vor scadea rezistenta la infectiile locale sau generale, expunand organismele la complicatii septice. Transfuziile de sange necesare uneori in cantitati mari, pot altera grav reactiile de coagulare spontana, ducand la dezechilibre dramatice de hemostaza, cu riscul pierderii bolnavului.
loul clinic este, de asemenea, neclar, in primele ore dupa interventie, chiar daca pe tuburile de drenaj apare sange proaspat. Tuburile se pot infunda usor cu cheaguri, uneori conduc ineficient sau nu au fost plasate in zona de unde s-a declansat hemoragia, dand chiar impresia falsa ca hemoragia s-a oprit spontan. Alteori nu exista tuburi de drenaj, ca dupa o aparent inofensiva operatie de apendicectomie sau simpatectomie. Paloarea, alterarea pulsului, hipertensiunea progresiva, intarzierea in trezire si in reluarea respiratiei spontane corecte sunt semne hotaratoare care apar mult mai timpuriu decat alte edente clinice sau de laborator.


Atitudine terapeutica de urgenta: din acest moment bolnavul nu va mai fi parasit nici o clipa, se va monitoriza, cu pulsoximetru si liniile vasculare pregatite, uneori pe masa de operatie, se va determina grupul sangn si necesarul de transfuzie si se va decide, fara intarziere, oportunitatea reinter-ventiei. Factorul timp este cel mai important pentru etarea socului si a transfuziilor in cantitati prea mari, care nu sunt niciodata fara urmari. Dupa he-mostaza chirurgicala se va corecta anemia, se va institui o antibioterapie sustinuta, nu se va insista neaparat cu trezirea si detubarea bolnavului, mai ales pentru oxigenoterapie si echilibru acido-bazic, celelalte bilanturi biologice fiind evaluate si corectate, apoi, treptat. Nu se va pierde din vedere ca accidentul hemoragie se poate repeta, la aceasta contribuind si transfuzia sau politransfuzia. Reinter-ventiile pun in pericol si ndecarea corecta a plagilor chirurgicale, cu posibile supuratii si esceratii, in conditii de anemie, hipoxie si hipoproteinemie.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor