mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Conceptul de complicatie postoperatorie
Index » Complicatii postoperatorii » Conceptul de complicatie postoperatorie
» Hipotermia postoperatorie

Hipotermia postoperatorie







Scaderea temperaturii corpului sub temperatura normala este extrem de nociva pentru bolnavul operat, alterand profund starea generala si evolutia postoperatorie. inca din faza preanestezica si apoi in timpul operatiei, termoreglarea este diminuata de droguri si de pozitia pasiva in care este tinut bolnavul. Cauzele hipotermiei postoperatorii sunt: temperatura ambianta prea scazuta din sala de operatie, din timpul transportului si din salon, durata mare a interntiei, timp in care bolnavul cedeaza multa energie, pierderile de sange si lichide, ce duc la anemie si deshidratare cu pierdere de caldura, perfuzii sau transfuzii prea reci, administrate intr-un ritm rapid, protejare insuficienta impotriva hipotermiei. Cavitatea peritoneala este un camp important al termoreglarii, care poate fi perturbata prin irigari, spalari intraperitoneale, in timpul actului operator, cu solutii neincalzite (3).
loul clinic se instaleaza insidios, uneori nesugestiv, cu paloare, tegumente reci, uscate, la trezire bolnavul este confuz, frisoneaza, iar daca devine constient, acuza o senzatie chinuitoare de frig, cu tremuraturi si contractii musculare dureroase. Faciesul este cel mai semnificativ, cu buze cianotice, contractate.
Consecintele hipotermiei sunt tahicardia, poli-pneea, durerea postoperatorie accentuata, urmate apoi de febra ridicata, lombalgii acute, artralgii, pericolul iminent fiind cel al pneumoniei postoperatorii.

Hipotermia trebuie combatuta prin protejarea bolnavului impotriva pierderilor de caldura, folosind cearceafuri de inlire a partilor neexpuse operatiei, perna electrica sub membrele inferioare in
timpul interntiilor mai indelungate, perfuzii si irigatii incalzite. Temperatura din sala de operatie si din salonul de trezire trebuie mentinuta peste 21 de grade C. Exista astazi o tehnologie speciala de combatere a hipotermiei in timpul si dupa operatie, contribuind si aceasta, la ameliorarea rezultatelor postoperatorii (20).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor