mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Conceptul de complicatie postoperatorie
Index » Complicatii postoperatorii » Conceptul de complicatie postoperatorie
» Evisceratia postoperatorie

Evisceratia postoperatorie







Este o complicatie sau un adevarat accident postoperator, care poate contamina grav cavitatea peritoneala sau pleura (3, 6).
Evisceratia se poate produce in doua grade de gravitatie: evisceratia incompleta, cand sutura pielii ramane intacta, dar cedeaza ul aponevrotic; evisceratie completa cand cedeaza si suturile cutanate, viscerele ajungand in afara abdomenului, sau, in cazul plagilor toracice, se deschide complet cavitatea pleurala.

Factorii hotaratori in producerea evisceratiei sunt: hemoragiile, hematoamele locale postoperatorii, anemia, hipoproteinemia, incidente in transportul bolnavului la salon; ca factori adjuvanti ar putea fi consemnata obezitatea, operatii pe abdomen destins, meteoristic, folosirea de materiale de sutura inadecvate in inchiderea plagilor abdominale sau toracice, perete abdominal compromis prin focare mai chi septice sau reinterntii, trezirea agitata din anestezie, cu greturi, varsaturi, tuse, sughit.
Atitudinea terapeutica trebuie sa fie extrem de prompta! Se va duce bolnavul in sala de operatie, fiind nevoie de conditii riguroase de asepsie, anestezie, lumina ideala, materiale specifice. Plagile vor fi complet deschise, se va face toaleta corecta a plagii si a cavitatii peritoneale (pleurale) contaminate, indepartandu-se firele de sutura din plaga. Daca se considera oportun, aponevroza se va re-sutura, cu fire groase lent resorbabile, iar plaga se va drena. Daca resuturarea urilor pare riscanta, se poate apela la o inchidere cu bratari de plastic, mai putin estetica dar mai sigura. Antibioterapia nu se va omite si se va aa in dere ca, in urmatoarele zile, exista pericolul repetarii evisceratiei, ca si al supuratiei. Totusi, evisceratiile postoperatorii precoce sau tardi, asa cum se va dea in alt modul, sunt expresia unor complicatii interne importante.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor