mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Malformatiile congenitale ale peretelui toracic
Index » Chirurgia toracica » Malformatiile congenitale ale peretelui toracic
» Pectus excavatum

Pectus excavatum







Pectus excavatum, cunoscut in literatura medicala sub alte denumiri: funel chest (literatura engleza); fichterbrust (literatura germana); torax entonnoir (literatura franceza) este tipul de deformatie a peretelui toracic anterior cea mai frecventa. Ea este caracterizara prin aparitia unei depresiuni cu impingerea sternului si a cartilajelor costale catre posterior, este mai frecventa la sexul masculin decat cel feminin in raport de 4 la 1. Din experienta noastra raportul este: 76% masculin; 24% feminin.

Anatomie patologica
Vom aborda aspectul macroscopic cat si cel microscopic de anatomie patologica a toracelui in palnie.

Anatomie patologica macroscopica.
Aceasta malformatie se caracterizeaza prin in-fundarea peretelui toracic anterior avand aspectul unei palnii, axul palniei avand o directie verticala (. 1 si 2), fundul palniei este format din stern si cartilajele costale, marginea superioara a peretelui abdominal. Remarcam faptul ca manubriul sternal nu este angajat in deformatie. Malformatia are practic 3 regiuni:


- regiunea mediana reprezentata de corpul sternului care este infundat spre posterior, facand cu manubriul sternal un unghi deschis spre posterior, variabil in raport cu gravitatea deformatiei;
- regiunea inferioara, reprezentata de apendicele xifoid, reprezentand punctul maxim al infun-darii;
- regiunile laterale drepte si stangi, reprezentate de cartilajele costale care sunt deformate in general incepand de la jonctiunea condro-costala. Uneori se constata si angajarea extremitatilor costale imediat adiacente deformatiei.

Metode de masurare a palniei
Masurarea in centimetri a distantei dintre apendicele xifoid si coloana vertebrala (radiografie de profil) - asa-zisa pensa vertebro-xifoidiana.
Metoda Pique-Colombani - prin umplerea palniei cu apa sau ser fiziologic masurand lumul necesar umplerii palniei.


Profesorul Coman a recomandat o metoda matematica de calculare a lumului palniei considerand-o drept con: diametrul bazei, distanta dintre unghiul Louis la regiunea epigastrica, inaltimea conului = distanta dintre orizontala care uneste manubriul sternal cu epigastrul si fundul palniei.
Masurarea unghiului pe care manubriul il face cu corpul sternului pe o radiografie pulmonara de profil.
Se intalnesc mai multe forme anatomo-pato-logice si anume: torace in palnie simetric; torace in palnie asimetric (. 3 si 4).
In lucrarile intreprinse am abordat atat examenul histopatologic al cartilajelor rezecate in microscopia clasica si in microscopia electronica. Con-
cluzia elaborata dupa aceste cercetari pledeaza pentru teoria patogenica cea mai actuala: discondro-plazia.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor