mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Infectii cu pseudomonas si microorganisme inrudite
Index » Boli infectioase » Infectii cu pseudomonas si microorganisme inrudite
» Tratament

Tratament


Share

Majoritatea bolilor produse de P. aeruginosa sunt tratate cu unul sau mai multe antibiotice la care microorganismul infectant este sensibil. Fac exceptie otita externa (nonmaligna) si dermatita asociata cu expunerea la apa contaminata. Aceste doua tipuri de infectie sunt autolimitate si de obicei nu necesita tratament antimicrobian specific.
In general, alegerea antibioticelor cu activitate antipseu-domonazica include aminoglicozidele (de ex., gentamicina, tobramicina, netilmicina, amikacina), anumite cefalosporine de generatia a treia (de ex., ceftazidim, cefoperazona), anumite peniciline cu spectrul larg (de ex., ticarcilina, ticarcilina/cla-vulanat, piperacilina, piperacilina/tazobactam, mezlocilina, azlocilina), carbapeneme (de ex., imipenem, meropenem), monobactami (de ex., aztreonam) si fluorochinolone (de ex., ciprofloxacin, ofloxacin, enoxacin, lomefloxacin, norflo-xacin). (Pentru informatii de dozare si scheme terapeutice modulul 140.) Toti acesti agenti, cu exceptia enoxacinei, lomefloxacinei si norfloxacinei, sunt disponibili in forme pentru uz parenteral; ciprofloxacina si ofloxacina sunt disponibile atat in forma orala, cat si intranoasa. Acest lucru trebuie retinut, deoarece diferite antibiotice apartinand anumitor clase au activitate antimicrobiana diferita impotriva P. aeruginosa sau au proprietati farmacocinetice distincte,


si astfel nu pot totdeauna sa fie inlocuite intre ele in tratamentul infectiilor cu P. aeruginosa. De exemplu, ciprofloxacina demonstreaza in vitro o activitate putin mai mare impotriva multor tulpini de P. aeruginosa izolate clinic decat alte fluorochinolone. Inrs, unele tulpini deP. aeruginosa cu plurirezistenta la antibiotice dau dovada de o rezistenta incrucisata la antibioticele ce apartin unor clase diferite. Alegerea initiala a agentilor antimicrobieni trebuie facuta pe baza aspectelor locale ale sensibilitatii antimicrobiene, insa tratamentul antibiotic definitiv trebuie dictat de profilul sensibilitatii tulpinii izolate in cazul respectiv.In infectiile mai sere sau potential letale produse de P. aeruginosa trebuie administrate simultan doua antibiotice fata de care tulpina infectanta este (sau este posibil sa fie) sensibila. Combinatia unui aminoglicozid cu un antibiotic |3-lactamic este de obicei oportuna. Scopurile terapiei combinate sunt reprezentate de obtinerea unui efect bactericid aditiv sau sinergie, exploatarea potentarii farmacologice, compensarea limitelor farmacologice ale fiecarui agent si prenirea aparitiei rezistentei la antibiotice. Antibioticele trebuie administrate in dozele maxime, in limita sigurantei, in special in infectiile acute sau fulminante. De asemenea, atunci cand localizarile infectiei sunt relativ inaccesibile (de ex., sistemul nervos central sau inima), sunt necesare doze maxime sau chiar supramaximale de antibiotice pentru obtinerea concentratiilor terapeutice in tesuturile infectate. In infectiile cu P. aeruginosa relativ indolente, autolimitante si adesea cronice (de ex., unele cazuri de osteomielita cronica de cinatate sau de otita maligna externa) poate fi folosit un singur antibiotic; o fluorochinolona orala, cum ar fi ciprofloxacin sau ofloxacin, poate fi adecvata acestor situatii, desi un asemenea tratament oral trebuie sa fie prelungit daca se intentioneaza eradicarea infectiei. in plus, unele infectii ale tractului urinar produse de P. aeruginosa, ce se limiteaza la tractul urinar inferior, pot fi tratate scurt timp cu un singur antibiotic activ impotriva P. aeruginosa.
Durata adecvata a tratamentului antibiotic pentru boala produsa de P. aeruginosa depinde de tipul, localizarea si seritatea infectiei. Mai precis, schemele de tratament definite prospectiv sunt uneori problematice; poate fi mai potrivit sa se adapteze durata tratamentului la circumstantele specifice cazului, inclusiv raspunsul initial la tratament. in general, infectiile cronice asociate cu leziuni tisulare extinse, lezarea anatomiei normale, material strain sau protetic, sau accesibilitatea suboptimala a antibioticelor necesita un tratament care poate dura saptamani sau chiar luni. Multe infectii acute pot fi tratate agresiv, insa pe o perioada mai scurta de timp.


O problema deosebita o ridica infectiile de tract respirator inferior la pacientii cu fibroza chistica, deoarece reprezinta afectiuni cronice cu durata indelungata, complicate de exacerbari acute si au o evolutie nefavorabila. Tratamentul antibiotic pentru exacerbarile acute duce la o ameliorare clinica evidenta. Administrarea periodica a unui tratament antimicrobian mai agresiv poate limita progresiunea bolii. in tratamentul acestei boli este importanta efectuarea frecnta a toaletei pulmonare, iar lavajul bronsic periodic s-a dodit a aa un efect bun in diminuarea simptomelor asociate formarii dopurilor de mucus. in unele cazuri s-au obtinut rezultate bune prin administrarea antibioticelor prin aerosoli. in sfarsit, transtul de plaman poate fi efectuat cu bune rezultate la pacienti cu fibroza chistica selectionati, cu infectii sere progresi ale tractului respirator inferior produse de P. aeruginosa.
Abordarea optima a infectiilor cu P. aeruginosa necesita frecnt tratament chirurgical alaturi de terapia antimicrobiana. Prezenta tesutului necrotic sau a materialului strain sau protetic necesita debridare chirurgicala (de ex., in otita externa maligna si in unele cazuri de osteomielita cronica sau osteocon-drita); puroiul localizat necesita drenaj (de ex., in pioartroza sternoclaviculara, abces cerebral si endoftalmita); endocardita cordului stang este o indicatie pentru inlocuirea timpurie a vali; perforarea intestinului necesita laparatomie si rezectie intestinala (de ex., in enterocolita necrozanta); iar obstructia de tract urinar poate necesita interntie chirurgicala adecvata.
PROGNOSTIC Toate infectiile cauzate de P. aeruginosa sunt traile si - cu exceptia posibila a infectiilor pulmonare la pacientii cu fibroza chistica - potential curabile. Totusi, heterogenitatea acestor infectii este raspunzatoare pentru diferentele majore existente in ceea ce priste prognosticul pe termen scurt si pe termen lung. De o parte a spectrului sunt situate infectiile acute fulminante, cum ar fi pneumonia bacteriemica, septicemia, sepsisul asociat arsurilor si meningita, care sunt asociate cu o mortalitate extrem de mare, in ciuda tratamentului adecvat. De cealalta parte a spectrului sunt situate infectiile cronice, cu evolutie putin zgomotoasa, incluzand anumite cazuri de osteomielita cronica prin contiguitate, otita externa maligna si infectii de tract respirator inferior la pacientii cu fibroza chistica. Desi acestea din urma nu au risc letal iminent, sunt adesea greu de eradicat si (asa cum este cazul bolii pulmonare din fibroza chistica) pot aa un sfarsit fatal intr-o perioada mai indelungata.Tipareste Trimite prin emailloading...
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai