mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii cu pseudomonas si microorganisme inrudite
Index » Boli infectioase » Infectii cu pseudomonas si microorganisme inrudite
» Morva

Morva







Mor este in primul rand o boala sistemica a cabalinelor produsa de .6. mallei, care se asociaza cu afectare pulmonara, leziuni ulcerative subcutanate si limfangita. Larg raspandita in trecut, mor inca apare in Africa, Asia si America de Sud, insa nu mai apare in Statele Unite si in vestul Europei. Infectia poate fi transmisa la om in urma contactului strans cu cai, catari sau magari, probabil prin inoculare cutanata sau expunere nazala la secretiile contaminate. La oameni, mor prezinta urmatoarele forme: infectie supurati localizata acuta, infectie pulmonara acuta, infectie septicemica acuta si infectie supurati cronica. Inocularea B. mallei la nivel cutanat produce de obicei un nodul cu o zona de limfangita. Febra, starea de indispozitie si prostratia sunt frecvent intalnite. Infectia membranelor mucoase este urmata de producerea unor secretii muco-purulente la nivelul ochilor, nasului sau buzelor, cu dezvoltarea ulterioara a ulcerelor granulomatoase. Infectia pulmonara, secundara inhalarii microorganismului, este insotita de semne locale si sistemice tipice si simptome de pneumonie. Pot aparea limfadenopatie si splenomegalie. Radiografia toracica arata opacitati circumscrise, sugerand formarea precoce a abceselor; de asemenea, pot fi evidente aspecte de bronhopneumonie sau de condensare lobara. Infectia supurati cronica se prezinta sub forma de abcese subcutanate si intramusculare multiple, afectand in special extremitatile; la unii pacienti se pot evidentia leziuni viscerale. Forma septicemica acuta de mor se poate asocia cu eruptie papuloasa sau pustuloasa difuza, simptome sistemice severe si moarte precoce.


Diagnosticul de mor poate fi sugerat de contextul clinic (inclusiv un istoric de contact strans cu cabaline) si confirmat prin cultura agentului cauzal din materialul clinic si prin demonstrarea seroconversiei specifice pentru B. mallei.


TRATAMENT

Nu a fost silit inca un tratament antibiotic optim pentru mor. Sulfadiazinele s-au dovedit eficiente atat la animale cat si la oameni. Totusi, s-a sugerat ca tratamentul rational consta in aceleasi antibiotice recomandate in tratamentul melioidozei, cu agentul specific ales pe baza testelor de sensibilitate in vitro. Antibioticele se administreaza timp de cel putin 30 de zile pentru infectiile necomplicate, si pe o perioada mai mare in cazurile complicate. Abcesele pot necesita drenaj chirurgical, iar in formele septicemice acute de boala sunt necesare masuri suportive adecte.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai