mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Holera si alte infectii produse de genul vibrio
Index » Boli infectioase » Holera si alte infectii produse de genul vibrio
» Holera tratament

Holera tratament







Holera este usor de tratat, necesitand doar inlocuirea adecta si rapida a fluidelor, electrolitilor si bazelor. Rata de mortalitate pentru boala corespunzator tratata este de obicei sub 1%. Oricum, analiza unei epidemii mari de holera printre turistii unei linii aeriene ce au venit in Statele Unite dintr-o tara endemica descopera cazuri frecvent nediagnosticate de catre medicii din S.U.A. si o slaba familiarizare cu tratamentul acestor forme. Acestor probleme li s-a adaugat lipsa generala a disponibilitatii unor fluide orale adecte. Chiar administrarea intravenoasa de lichide nu a fost optima.
S-a dovedit ca fluidul poate fi administrat oral, obtinandu-se astfel antajul mecanismului de cotransport Na+-hexoza care deplaseaza Na+ prin mucoasa intestinala impreuna cu o molecula transportata activ, cum este glucoza. Deoarece pierderile de Na+ prin scaun sunt mari, OMS recomanda administrarea unui fluid continand 90 mmoli/1 Na+ (elul 161-l). Cantitatea de sodiu este mai mare decat cea necesara in tratamentul diareei produse de majoritatea celorlalte cauze. Solutia poate fi administrata in siguranta, chiar si la sugari, daca este alternata cu administrarea lichidelor fara sodiu, cum este laptele matern sau apa. Pentru simplificare, OMS recomanda mai curand utilizarea de rutina pentru boala diareica doar a acestei solutii decat sa se aleaga una din diversele formule de rehidratare in functie de etiologie.


Formulele bazate pe cereale dobandesc o atentie crescuta ca solutii alternative de rehidratare orala. Datorita osmolaritatii lor joase, ele pot reduce eliminarea de scaun. Un amestec ce contine putin zahar si sare a fost de asemenea administrat pacientilor cu holera, si a avut rezultate favorabile. Oricum, preocuparile vizavi de siguranta de folosire a acestor solutii orale au crescut - in particular, daca pot produce hipona-tremie semnificati la pacientii cu diaree severa sau moderata. Pentru ca solutiile de rehidratare orala din comert contin de asemenea concentratii mici de glucoza si sare in atie cu formulele folosite de OMS, nu vor fi folosite inca in tratamentul de rutina al holerei.
Pentru pacientii cu deshidratare severa este de preferat ca initial rehidratarea sa se faca pe cale intravenoasa, daca aceasta este accesibila. Datorita acidozei profunde (pH < 7,2) frecvent intalnite la acest grup, cea mai buna alegere dintre produsele comerciale este solutia Ringer lactat (elul 161-2). Este necesara suplimentarea cantitatii de potasiu, preferabil pe cale orala. Deficitul total de lichide (de obicei estimat ca 10% sau mai mult din greutatea corporala la pacientii cu deshidratare severa) poate fi inlocuit in siguranta in primele 4 ore de tratament, dintre care jumatate in prima ora. Dupa aceea, poate fi initiata terapia pe cale orala, cu scopul mentinerii unui aport egal cu eliminarea. Totusi, pacientii care continua sa aiba diaree de volum mare pot necesita tratament intravenos prelungit pentru a compensa pierderile gastrointestinale de Suplimentele de potasiu, preferabil administrate per os, sunt necesare pentru inlocuirea pierderilor uzuale de potasiu prin scaun.
lichide. Poate aparea hipokalemie severa, insa aceasta raspunde la potasiu administrat fie oral, fie intravenos. In absenta aparaturii necesare pentru monitorizarea evolutiei pacientului, calea orala de rehidratare si administrare a potasiului este mai sigura decat cea venoasa si este reglata fiziologic prin sete si prin eliminarea de urina.
Desi nu este neaparat necesara pentru obtinerea vindecarii, utilizarea unui antibiotic la care microorganismul este sensibil diminua durata si volumul pierderilor de lichide si grabi eliminarea microorganismului prin materiile fecale. La adulti este eficienta o singura doza de tetraciclina (2 g) sau doxiciclina (300 mg), insa acest tratament nu este recomandat la copin sub rsta de 8 ani, datorita posibilei depuneri la nivelul oaselor si dintilor in dezvoltare. O problema totdeauna prezenta este aparitia rezistentei la medicamente. Pentru adultii cu holera din zonele in care exista rezistenta la tetraciclina, se pot administra cu o buna eficienta cipro-floxacin - fie intr-o singura doza (30 mg/kg, fara a depasi doza totala de 1 g), fie pentru o durata scurta de tratament (15 mg/kg de doua ori pe zi, timp de 3 zile, fara a depasi doza totala zilnica de 1 g) - sau eritromicina (o doza de 40 mg/kg/zi in trei prize, timp de 3 zile). Ambele medicamente sunt foarte eficiente in scaderea emisiilor de scaun, si fiecare in parte este semnificativ mai bun decat trimetoprim-sulfa-metoxazolul. Din cauza costului ridicat al chinolonelor, OMS recomanda eritromicina ca prima alternati la cei cu tulpini rezistente la tetraciclina. Pentru copii, furazolidonul este medicamentul recomandat si trimetoprim-sulfame-toxazolul, ca medicament de alternati. Este de remarcat ca V. cholerae O139 este rezistent la ambele medicamente dar este sensibil la chinolone, eritromicina, tetraciclina si ampicilina (printre altele). Din cauza costului si/sau toxicitatii discutate in legatura cu alte medicamente, eritromicina este o buna alegere pentru holera pediatrica, in special acolo unde este prezenta tulpina O139 Bengal. Eficacitatea unei singure doze de eritromicina in holera nu a fost demonstrata.

CONTROLIn timpul epidemiilor, trebuie depuse eforturi in primul rand pentru identificarea contactilor si tratamentul purtatorilor aflati in perioada de incubatie a bolii. Apoi, trebuie efectuate studii epidemiologice pentru identificarea modalitatilor de transmitere si pentru a sili cea mai buna strategie de intrerupere a acestora. Trebuie infiintate centre de rehidratare si trebuie intate tehnicile de rehidratare, ambele masuri fiind esentiale pentru reducerea mortalitatii.


PROFILAXIE

Proviziile de apa necontaminata, facilitati pentru indepartarea materiilor fecale, imbunatatirea starii de nutritie si atentia in prepararea si depozitarea alimentelor in gospodarii sunt masuri care ar putea reduce semnificativ incidenta holerei. In ultimele doua decenii s-au depus eforturi importante pentru obtinerea unui ccin holeric, atentia fiind concentrata in special in utilizarea ccinurilor orale cu tulpini vii. Vaccinul holeric traditional cu germeni morti administrat intramuscular asigura o protectie redusa persoanelor neimunizate si poate fi urmat de efecte adverse, incluzand durere la locul injectiei, indispozitie, febra. Eficacitatea limitata a ccinului este cel putin in parte data de incapacitatea lui de a produce un raspuns imun local la nivelul mucoasei intestinale.


Se cerceteaza in prezent doua tipuri de ccinuri holerice orale. Primul este un ccin constand din celula bacteriana integrala omorata, preparata cu sau fara subunitatea netoxica B a toxinei holerice (ccin VI-SB sau ccin VI). Al doilea este un ccin cu germeni vii atenuati. intr-un experiment efectuat in Bangladesh, ambele ccinuri omorate au conferit o protectie de 50% ativ cu doza placebo, pe o perioada de eluare de 3 ani. Eficacitatea protectiei VI-SB a fost superioara celei a ccinului VI in timpul primelor 8 luni ale supravegherii (69% fata de 41%), insa apoi a devenit echilenta sau inferioara. Imunitatea a fost relativ sustinuta la persoanele ccinate peste rsta de 5 ani, insa a fost redusa la cei cu rsta mai mica.
Vaccinul cu tulpini vii atenuate este in curs de fabricare in cate laboratoare, folosind tulpini initiale riate si metode de atenuare diferite. O tulpina poate fi atenuata prin izolarea sau crearea de mutatii carora le lipsesc anumiti factori de virulenta. Vaccinul cu germeni vii trebuie sa respecte trei criterii: tulpina din ccin trebuie sa induca imunitate, trebuie sa fie sigura, nepericuloasa pentru administrare si trebuie sa aiba reactivitate minima. Siguranta se refera la potentialul tulpinii din ccin de a-si recapata virulenta, fie spontan, fie prin transfer genetic orizontal de la tulpini din mediu. Reactivitatea se refera la potentialul tulpinii din ccin de a produce simptome (cum sunt febra sau diareea) la persoanele ccinate.
Tulpina CVD 103-HgR, un ccin holeric viu administrat oral autorizat in Europa, a fost obtinut dintr-o tulpina clasica de V. cholerae prin deletia genei subunitatii A a TH si insertia in gena hemolizinei a unui marker rezistent la mercur. Desi putin eliminat in scaunul persoanelor ccinate, CVD 103HgR determina o crestere semnificati a titrului anticorpilor vibriocizi la aproximativ 75% din purtatori, inclusiv copii intre 2-4 ani, atunci cand se administreaza intr-o singura doza. Acest ccin este mult mai eficace impotri holerei clasice decat a celei El Tor. Este comercializat in Europa de catre Institutul Elvetian de Seruri si Vaccinuri, dar nu este disponibil in Statele Unite. El a avut o siguranta accepila. Cu toate acestea, descoperirea recenta a TH(j) si a capacitatii sale de transfer pe orizontala in vivo obliga la reconsiderarea ccinului ce folosea tulpini vii atenuate doar prin deletia genelor de toxina. Aceste tulpini sunt, probabil, inca apte de infectia cu tipul salbatic TH(j) si deci au, cel putin teoretic, potential pentru revenirea virulentei.
Alte tulpini folosite pentru ccin sunt preparate din vibrionii El Tor si O139. Ele au fost atenuate prin indepartarea completa a elementului genetic al TH si insertia pe flancurile lui a unor secvente specifice RS1 si attRSl, tinta cromozomiala pentru insertia operonului TH. Gena recA, ce mediaza recombinarea omoloaga, este de asemenea indepartata. Aceste modificari fac imposibila refacerea virulentei microorganismului. Pentru a creste raspunsul imun protector declansat de aceste tulpini, gena ce codifica subunitatea B a TH este restituita cromozomilor acestora sub controlul unui promotor puternic. in unele formule, tulpini cu defect de motilitate aparut spontan sunt folosite pentru a reduce si mai mult potentialul de reactivitate. Toate aceste ccinuri nu sunt inca autorizate. in prezent, din cauza eficientei mici a ccinurilor parenterale existente, imunizarea fata de holera este recomandata turistilor din S.U.A. doar cand calatoresc spre tari unde ccinarea este obligatorie.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai