mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamentul arsurilor
Index » Arsuri » Tratamentul arsurilor
» Masuri de prim ajutor la locul accidentului -evacuare - transport

Masuri de prim ajutor la locul accidentului -evacuare - transport





Degajarea bolnavului si indepartarea lui din zona de actiune a agentului vulnerant este prima masura care se impune; in anumite imprejurari gestul poate implica anumite riscuri si dificultati atat pentru bolnav cat si pentru cel care acorda primul ajutor.In cazul unui incendiu dintr-o incinta, cel care intervine trebuie sa-si ia masuri care sa evite cuprinderea sa de catre flacari (umezirea imbracamintei, costume speciale), prabusirea acoperisului, intoxicatia cu oxid de carbon, inhalarea de fum.
Este important de stiut ca produsele petroliere nu pot fi stinse utilizand apa; se vor utiliza substante spumante cu continut de bioxid de carbon; deseori, in graba de a da ajutor, in locul apei au fost utilizate recipiente care contineau produse inflamabile.
Un bolnav ecuat din incendiu fi impiedicat sa fuga cu flacarile pe el, fi acoperit cu paturi pentru a se inabusi flacarile dar nu fi niciodata talit prin nisip (moment in care plagile se vor polua).
Dezbracarea bolnavului este necesara numai cand imbracamintea este imbibata cu lichide iritante sau fierbinti, care ar putea agra leziunile. Pentru leziunile putin intinse se poate utiliza apa rece, curata, pentru a scadea gradientul termic al tesuturilor. Este de dorit a nu se practica alte gesturi asupra
plagilor de arsura, gesturi care de cele mai multe ori sunt aleatorii si daunatoare; aplicarea pe leziuni a diferite leacuri precum albusul de ou, cerneala, seu de ca, miere de albine, si multe altele sunt numai cate exemple, pe care le-am intalnit in practica. in cazul ca pacientul este un politrauma-tizat, poate necesita, de exemplu, realizarea unei imobilizari provizorii etc.
Transportul se efectua cat mai rapid, in conditii de confort termic, si totdeauna catre o unitate spitaliceasca cu serviciu chirurgical. Daca exista o sectie specializata, situata la o distanta rezonabila, este indicat ca bolnavul sa fie de la inceput indreptat catre aceasta, trecand peste alte esaloane medicale, unde de fapt nu poate primi nici un ajutor.
Pe perioada transportului se pot administra antal-gice pe cale i.v. sau i.m. Se interzice cu desarsire administrarea de lichide sau alimente pe cale orala. Utilizarea opiaceelor este de preferat a fi efectuata la nivelul spitalului. Daca mijlocul de transport este dotat cu oxigen atunci administrarea lui este o masura salutara.
Cu cat bolnavul cu arsuri importante ajunge mai devreme la o unitate spitaliceasca specializata (Sectia de Chirurgie Plastica) cu atat sansele sale de supravietuire cresc. Nu exista nici o justificare in a plimba bolnavul pe la diferite esaloane nespecializate, asa cum inca din pacate se mai intampla.
Referitor la solicitarea, pe care o face familia, de a transporta pacientul de la o sectie la alta, facem urmatoarele precizari: teoretic arsul ar putea fi transportat in orice moment al evolutiei bolii, dar numai cu vehicule rapide, climatizate, dotate cu instalatii de monitorizare si aparatura de resuscitare, insotit de un cadru competent. Deoarece, de cele mai multe ori, nu se pot asigura conditiile de mai sus, transportul bolnavului ars nu fi autorizat niciodata decat, eventual (I), dupa trecerea perioadei de soc (primele trei zile). Responsabilitatea deciziei de transport apartine in totalitate medicului care accepta transportul si a celui care primeste bolnavul; chiar daca apartinatorii solicita si semneaza pentru transportul bolnavului catre alt centru, medicul care ingrijeste bolnavul trebuie totusi sa aiba garantia ca se asigura un transport in conditii de securitate si bolnavul are pregatite la destinatie toate conditiile pentru a fi preluat.
Masurile speciale referitoare la arsurile chimice si electrice vor fi prezentate in alte module.


Cazurile care necesita spitalizare:

1. arsurile chimice;


2. suprafata arsa peste 10% (arsuri termice);

3. electrocutiile si arsurile prin flama electrica;
4. suprafete mici dar la persoane in rsta, copii, tarati;
5. arsurile perineului si extremitatilor, indiferent de suprafata;
6. arsuri profunde, limitate, beneficiind de excizie grefare precoce;
7. arsuri pe suprafata mica situate pe zone functionale sau estetice.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Arsuri:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai