mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Bolile esofagului
Index » Afectiuni ale aparatului digestiv » Bolile esofagului
» Simptomatologie

Simptomatologie


Share

DISFAGIA - modulul 40.
DUREREA ESOFAGIANA Arsura epigastrica sau piro-zisul este caracterizata printr-un disconfort retrosternal cu caracter de arsura, care se poate deplasa in susul si-n josul pieptului, ca un l. Cand este sever, pirozisul poate iradia spre partile laterale ale toracelui, la nivelul gatului si unghiurilor mandibulei. Pirozisul este un simptom caracteristic esofagitei de reflux si poate fi insotit de regurgitatie sau de o senzatie de lichid cald care urca spre cavitatea bucala. Este agrat de aplecarea inainte, de efort sau de decubitul dorsal si este mai intens dupa mese. Este ameliorat de ortostatism, de inghitirea salivei sau de apa si, mult mai evident, de antiacide. Pirozisul pare sa fie produs datorita unei sensibilitati crescute a mucoasei esofagiene si poate fi reprodus prin instilarea in esofag de acid clorhidric diluat (0,1 N) (testul Bernstein) sau de solutii hiperosmolare neutre.
Odinofagia sau deglutitia dureroasa este caracteristica esofagitei fara reflux, in particular esofagitei moniliale si celei herpetice. Odinofagia poate aparea de asemenea in prezenta


unui ulcer peptic esofagian (ulcerul Barrett), a unui cancer cu inzie periesofagiana, a unei leziuni caustice esofagiene si a unei perforatii esofagiene. Odinofagia este neobisnuita in esofagita de reflux necomplicata. Durerea toracica cu caracter de crampa asociata cu oprirea bolului alimentar trebuie sa fie diferentiata de odinofagie.
Dureri toracice atipice diferite de pirozis sau de odinofagie apar in esofagita de reflux si in tulburari ale motilitatii esofagiene de tipul spasmului esofagian difuz. Ultimele pot aparea spontan sau cu ocazia mesei. Durerea toracica secundara interesarii periesofagiene de catre un cancer sau un ulcer peptic poate fi constanta si agonizanta. Uneori, dureri de tip diferit coexista la acelasi pacient, frecvent acesti pacienti neputand descrie durerea cu o acuratete care sa permita clasificarea ei. Afectarea arterelor coronare trebuie intotdeauna exclusa cu grija inainte ca esofagul sa fie considerat cauza unei dureri de piept atipice. Cea mai frecventa cauza esofagiana a durerii de piept este esofagita de reflux. Unii pacienti cu durere de piept atipica au tulburari motorii esofagiene nespecifice, cu semnificatie incerta. Multi dintre acesti pacienti prezinta tulburari de comportament, tulburari psihosomatice, depresie, anxietate, reactii de panica si alte tulburari de somatizare.


REGURGITATIA Regurgitatia constituie aparitia fara efort a continutului gastric sau esofagian in cavitatea bucala, in obstructiile esofagiene distale si staza esofagiana, cum se intampla in cazul acalaziei sau al unui diverticul mare, materialul regurgitat consta din lichid mucoid fara gust sau din alimente nedigerate. Regurgitatia unui material acru sau amar apare in refluxul gastroesofagian sever si asociaza incompetenta ambelor sfinctere esofagiene, superior si inferior. Regurgitatia poate conduce la aspiratie laringiana, cu accese de tuse si asfixie, care trezesc pacientul din somn, si la o pneumonie de aspiratie. Ecuarea unui material apos este consecinta hipersecretiei salire, care apare ca raspuns la esofagita peptica; nu trebuie confundata cu regurgitatia.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Afectiuni ale aparatului digestiv:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai