Bolile genitale trebuie sa fie cunoscute pentru a fi prenite cit mai bine. Metodele naturiste nu trebuie utilizate decit dupa silirea diagnosticului de catre medic, un diagnostic care sa elimine suspiciunea unei afectiuni gra sau a unei urgente chirurgicale. Remarcabil de eficiente in prenirea sau in tratarea afectiunilor benigne, metodele naturiste vor putea fi utilizate in combinatie cu tratamentele clasice a caror actiune o sporesc, ateninnd entualele efecte secundare.
Cuprins:
afecţiuni ale prostatei |
sus  |
a) Prostatita infecfioasă
Prostatita este o inflamare sau o infecţie a prostatei care survine la bărbatul sedentar sau care are o activitate sexuală excesivă. Ea este favorizată de infecţiile urinare, de slăbirea fizică şi poate complica un adenom de prostată.
Simptome: durere surdă īn regiunea perineului, senzaţie de apăsare ce iradiază spre regiunea inghinală sau spre testicule, greutate la urinare (debit redus, jet slab) şi senzaţie de urinare frecventă. Se pot observa, īn plus, dureri lombare care se amplifică la frig şi īn poziţia aşezat, adesea legate de o anxietate cronică şi de tulburări sexuale (congestionare prin hiper- sau hipofuncţie).
Diagnostic (exclusiv medical): prostata este uşor hipertrofiată, sensibilă. Examenele de laborator sīnt indispensabile pentru cercetarea elementelor inflamatorii sau a germenilor.
Tratament clasic: tratament cu antibiotice īn caz de infecţie, băi calde la şezut, masaj prostatic.
Tratament naturist: pacientul va avea de ales īntre mai multe posibilităţi diferite, īn funcţie de organism şi de natura problemei: simplă congestionare a-prostatei sau infecţie.
- Dietă : consumaţi zilnic polen (o linguriţă sau 4 capsule de 300 mg, dimineaţa şi seara).
- Aromoterapie: urmaţi sfatul medicului; supozitoare pe bază de: UE de niaouli (50 mg) + UE de chiparos veşnic verde (50 mg) + UE de muşcată roz (50 mg) + UE de mentă iute (25 mg) + UE de copaiba (25 mg) + excipient necesar pentru 3 g : 2-3 supozitoare pe zi timp de 2 săptămīni.
Se completează cu aplicaţii externe de: UE de lemn de trandafir (var. amazonica), UE de lavandă aspic, UE de copaiba, UE de niaouli: cīte 3 picături de trei ori pe zi, pe regiunea abdominală.
- Fitoterapie : Sabal serrulata TM (cīte 30 de picături de 3 ori pe zi).
- Oligoterapie: seleniu, zinc, cobalt, cupru-aur-argint (se va face o analiză a părului).
- Litoterapie: adular D8 (o fiolă o dată la două seri timp de 2 luni; se ţine un minut sub limbă).
- Organoterapie: prostată 5 sau 7 CH (un supozitor o dată la două seri).
- Băi de şezut cu plante aromatice, călduţe, īn fiecare seară, pentru a stimula circulaţia locală.
- Poziţii cu capul īn jos, exerciţii de respiraţie care să decompreseze prostata, eliberīnd diafragma, contracţii ale perineului.
- īn caz de tratament cu antibiotice, refaceţi flora intestinală cu 2 capsule de drojdie de bere la cele 3 mese + 2-3 iaurturi pe zi.
b) Congestionarea prostatei (sau prostatismul)
Simplă dificultate la urinare, fără infecţie, frecventă īntre 25 şi 40 de ani. Consultaţi un urolog.
- Dietă: luptaţi īmpotriva constipaţiei şi a obezităţii care īncetinesc circulaţia la nivelul organelor din regiunea pelviană; consumaţi alimente bogate īn fibre (legume proaspete, cereale integrale, tărīţe).
- Produse alimentare complementare: polen (cīte o linguriţă de două ori pe zi, cură de un an).
- Fitoterapie: Sabal serrulata TM (cīte 30 de picături de trei ori pe zi) + Sequoia gigantea (muguri tineri) 1D (50 de picături dimineaţa şi 50 seara)
- Aromoterapie: UE de chimion, de arbust mediteranean cu flori albe sau roz, de chiparos, de santal, de ienupăr, de lavandă aspic, de mirt.
Pe cale bucală : alegeţi īn funcţie de organism, 2-3 UE prezentate mai sus: cīte 2-3 picături din acest amestec, de trei ori pe zi, diluate īn dispersam natural.
Pe cale cutanată: UE de busuioc, de copaiba, de chiparos, de mirt (4 picături din fiecare, de cīte 2 sau 3 ori pe zi, se face masaj pe abdomen).
- Oligoelemente organice: mangan, cobalt, zinc, nichel (confirmate de analiza minerală a părului).
- Litoterapie: adular D8 (o fiolă la două seri timp de 2 luni), completată de organoterapie diluată şi dinamizată.
- Osteopatia viscerală este indispensabilă pentru descongestionarea zonei pelviene. pentru lupta īmpotriva ptozei, completată de o gimnastică a diafragmei şi a perineului, cīt şi de poziţii īnclinate (yoga sau pe plan īnclinat).
- Băi reci de şezut (de 30-60 secunde) īn fiecare seară sau spălaturi cu apă rece (tehnica Louis Khune).
- Masaj p ros tătic uşor, īn fiecare zi.
c) Adenomul de prostată (sau biperplazia prostatică benignă)
Adenomul de prostată este o tumoră benignă care afectează un sfert din bărbaţii trecuţi de 50 de ani şi jumătate din bărbaţii de 60 de ani. Este o afecţiune legată de īmbătrīnirea ţesuturilor şi īncetinirea circulaţiei locale, ceea ce antrenează formarea nodulilor fibroşi īn interiorul glandei. Creşterea volumului prostatei generează o jenă la urinare ce devine uneori imposibil de suportat (urgenţă medicală). '
La īnceput, adenomul nu antrenează nici o jenă particulară, dar este. descoperit cel mai adesea prin tulburările uşoare ale micţiunii pe care le provoacă: dificultate la urinare, senzaţie de urinare mai ales noaptea, senzaţie de urinare fără satisfacerea completă a nevoii, impresie de evacuare incompeltă. Uneori, un incident grav permite descoperirea sa: retenţie de urină, incontinenţă, insuficientă renală, sīnge īn urină (hematurie, infecţie, calcul renal, litiază la vezica urinară).
Ca şi fibromul la femeie, adeno-fibromul prostatic nu riscă să degenereze īn cancer. Dimpotrivă, i se poate asocia un cancer al prostatei. Diagnosticul trebuie să fie pus de medic. EI va efectua un tuşeu rectal şi, eventual, examene complementare: urografie, uretrografie, analize de laborator, uremie, creatinină, examen bacteriologic.
Tratament naturist: īn absenţa complicaţiilor, dacă jena nu este prea mare, trebuie īntreprins un tratament naturist bazat pe o sinergie terapeutică ce īnglobează un regim dietetic şi administrarea de substanţe descongestionante īn zona genitală.
- Dietă: evitaţi toate alimentele care congestionează zona genitală, cum ar fi condimentele puternice (piper, ardei iute, muştar). Eliminaţi grăsimea īn exces care apasă pe organe şi care īncetineşte circulaţia venoasă şi limfatică la nivelul prostatei.
- Produse alimentare complementare: polen (o linguriţă dimineaţa şi una seara, cură de cel puţin un an).
- Oligoelemente īn funcţie de analiza mineralelor din păr : mangan, cupru, zinc. Cură de zinc organic de lungă durată.
- Fitoterapie: Sequoia gigantea (muguri) 1D (cīte 50 de picături de 2 ori pe zi īnainte de mesele principale) + Ribes nigrum (muguri) 1D (cīte 50 de picături dimineaţa) + Sabal serrulata TM (cīte 30 de picături de 3 ori pe zi).
- Aromoterapie: UE pur de chiparos (10-30 de picături; se unge īn fiecare seară zona pelviană). Pe cale rectală, se foloseşte o soluţie diluată īn procent de 5 % de UE de chiparos īn ulei de floarea-soarelui sau se poate administra şi sub formă de supozitoare (o dată la 2 seri).
- Litoterapie: adular D8 completat de prostată 5 CH (un supozitor o dată la două seri).
- Masaj al prostatei īn fiecare seară (după sfatul medicului).
- Osteopatie viscerală pentru ameliorarea circulaţiei venoase şi limfatice (locală sau generală), pentru descongestionarea şi dezumflarea ţesuturilor prostatice.
- Acupunctura pentru a favoriza circulaţia energiei şi a sīngelui Ia nivelul zonei genitale.
- Băi reci de şezut sau băi generale cu apă rece, după tehnic Kuhne.
Balanita, balanopostita |
sus  |
Constă īn inflamarea glandului şi a prepuţului la subiecţii necircumcişi.
Cauze: inflamare şi infectare ca urmare a lipsei de igienă sau a unei infecţii bacteriene sau micozice.
Complicaţii: retragerea meatului urinar, parafimoză, fimoză, cancer al penisului.
Tratament naturist preventiv : igienă strictă prin spălări zilnice. Tratament naturist curativ: fito-aromoterapie antiinfecţioasă, antiin-flamatorie şi cicatrizantă, care se efectuează sub supravegherea medicului.
De exemplu, īn funcţie de cazuri, se pot aplica local Centella asiatica + preparat pe bază de UE de lavandă + muşcată roz + copaiba + romānită + + laur nobil (se face un amestec din toate acestea īn procent de 1%, combinat cu ulei de roşa mosqueta sau de alune): se aplică de două-trei ori pe zi.
Există īn comerţ specialităţi gata preparate, care asociază UE regene-rante ale pielii, sīnt antiinfecţioase şi antiinflamatorii, cu un ulei gras regeneram (avocado, limba-mielului, karite, colun, roşa mosqueta).
Acest termen regrupează toate inflamaţiile vezicii urinare, īnsoţite sau nu de infecţie. Vezica este foarte rezistentă la infecţii, de aceea trebuie să căutăm īntotdeauna leziuni renale (mai grave) sau ale uretrdi. Originea lor nu este neapărat veneriană, ci poate proveni dintr-o malformaţie renală, de la calculi renali, de la o ptoză a rinichilor, de la calculi la vezica urinară (piatră), de Ia o tumoră de prostată, de la o prostatită, de la o malformaţie congenitală sau provocată de o blenoragie neīngrijită a uretrei (poate fi prea strimtă). Cistita se manifestă prin : senzaţie frecventă de urinare, dificultăţi la urinare, prezenţa sīngelui sau a puroiului īn urină.
Tratament clasic: antibiotice, fitoterapie, aromoterapie, consumarea unor mari cantităţi de apă puţin mineralizată. O cistită care rezistă la tratament necesită nişte examene complementare pentru căutarea cauzei nedescoperite (tumoră benignă sau malignă, boli tropicale).
Tratament naturist:
- Aromoterapie pe cale bucală cu scop antiinfecţios. Medicul vă va sfătui să luaţi timp de 3 sāptămīni, de 2 ori pe zi, 2 capsule gastro-rezistente ce conţin următoarele UE "majore" : cimbru de munte (30 mg), lemn de trandafir (var. amazonică) (30 mg), cimbrişor cu timol (30 mg).
Puteţi să vă ungeţi, īn plus, pe abdomen (deasupra pubisului) cu: UE de lemn de trandafir (var. amazonică): cīte 10 picături de 2 sau 3 ori pe zi (masaţi pīnă intră bine īn piele).
- Fitoterapie : TM de uva*ursi, Vaccinium myrtillus : cīte 30 de picături diluate īn puţină apă, de patru ori pe zi, īnainte de masă. Infuzie diuretică de: iarbă-neagră + strugurii-ursului + ortho-sifon + vulturică + frasin + paracherniţă + pir + ienupăr + soc (cīte 10 g din fiecare): se beau 3 ceşti pe zi.
- Oligoelemente: cupru-aur-argint.
- Curăţaţi-vă intestinele şi ficatul: baccharis sau curcuma (2 capsule la mese).
Infuzie hepatică: nalba mare (10 g) + nalbă (10 g) + trifoi-de-baltă (20 g) + mentă iute (10 g) + fumăriţă (10 g) + păpădie (10 g) + + boldo (10 g) + rozmarin (20 g) : se beau 2-3 ceşti pe zi din acest amestec (se alternează cu infuzia diuretică de mai sus).
Epididimita - hidrocela - kraurosis penis (balanistis xerotica obliterans) - maladia lui la peyronie - orhi-epididimită |
sus  |
Inflamaţia epididimului şi a testiculului īnsoţită de durere, provocată de o infecţie sau de o inflamaţie locală (vezi Orhi-epididimita şi schema de mai jos).
Hidrocela
Constă īn acumularea de lichid īn īnvelişul testicular, fenomen ce se observă la orice vīrstā. Afecţiunea este foarte frecventă după 50 de ani şi poate fi cauzată de o inflamare, de o infecţie sau de o tumoră īn dezvoltare. Consultaţi un urolog.
Kraurosis penis (Balanistis xerotica obliterans)
Este o induraţie de culoare pală, situată la extremitatea glandului, provocată de o inflamaţie locală, ce antrenează frecvent o retragere a meatului urinar. Consultaţi un urolog.
Tratament naturist de urgenţă : aplicaţi local o formulă fitoterapeutică antiinflamatorie şi cicatrizantă pe bază de UE de Centella asiatica + UE de lavandă + UE de muşcată roz + UE de copaiba.
Maladia lui La Peyronie
Se manifestă prin curbarea penisului īn timpul erecţiei, cauzată de induraţia corpilor cavernoşi. Afecţiunea duce la raporturi sexuale dificile şi dureroase. Consultaţi un urolog, īncă de la primele semne de induraţie.
Tratament naturist: īncercaţi uleiuri esenţiale care redau circulaţia locală (helichryse, chiparos). Tratament intern de reechilibrare a oligoele-mentelor (zinc, cobalt, seleniu).
Orhi-epididimită
Constă īn inflamarea epididimului şi a testiculului, cel mai adesea cauzată de o inflamaţie sau o infecţie a uretrei sau a glandelor anexe (prostatită). Se manifestă prin inflamarea rapidă a unui testicul ce poate atinge mărimea unei portocale, provocīnd o durere intensă ce īl obligă pe subiect să stea īn poziţie culcată.
Tratament: urgenţă medicală. Repaus total la pat, utilizarea unui suspensor, aplicarea unei pungi cu gheaţă. Se tratează cu seriozitate pentru a evita riscul sterilităţii. Antibioticele sīnt uneori insuficiente pentru stoparea infecţiei.
Tratament naturist: pentru a evita o intervenţie chirurgicală, este bine să trataţi afecţiunea cu o aromoterapie bine condusă.
Este vorba de o strīngere a- inelului prepuţului, fie de origine congenitală, fie provocată de o inflamaţie a prepuţului, la sugar şi la copilul mic, care poate jena scurgerea normală a urinei. Tratamentul este medical şi uneori chirurgical. Complicaţiile: retenfia urinei, litiaza prepuţială (acumularea sărurilor din urină, care au un aspect de crustă şi care pot antrena o balanită), balanita (inflamarea zonei prepuţiale cauzată de o litiază prepuţială) sau parafimoza (prepuţul contractat se strīnge īn jurul bazei glandului, provocīnd o umflătură dureroasă care trebuie tratată de urgenţă).
Este vorba şi de o contracţie a prepuţului īn spatele glandului, ce antrenează o adevărată strangulare ; afecţiunea survine adesea la subiectul necircumcis.
Tratament preventiv: păstrarea unei igiene locale perfecte pentru a evita o inflamare (balanită) ce predispune la parafimoză.
Tratament curativ medical: īncercaţi să faceţi să alunece prepuţul după ce aţi pus comprese pe gland pentru a-1 descongestiona. īn caz de eşec se recomandă circumcizie chirurgicală ce asigură un rezultat durabil.
Priapismul - contractia uretrală - spermatocela |
sus  |
Erecţie dureroasă anţrmal prelungită īn afara excitaţiei sexuale. Mecanismele apariţiei se explică printr-o stază venoasă a corpilor cavernoşi de origini diverse: activitate sexuală prelungită, tromboză, infecţii şi inflamaţii ale organelor genitale (cistită, prostatită, uretrită), afecţiuni neurologice, tumori, unele medicamente (antihipertensive, anticoagulante, derivaţi ai cortizonului). Se tratează īn regim de urgenţă pentru a evita fibroza şi complicaţia la care dă naştere: anerecţie.
Tratament: este o urgenţă chirurgicală pentru a decomprima corpii cavernoşi.
Contractia uretrală
Este adesea consecinţa unei gonococii prost tratate sau foarte vechi (70% dintre cazuri), ori provocată de un traumatism local. Se observă mai ales la subiecţii īn vīrstă. Jetul urinar se diminuează de-a lungul anilor pentru a deveni pīnā la urmă filiform. Trebuie consultat un urolog; tratamentul se face prin dilatare chirurgicală.
Spermatocela
Chist ce conţine un lichid seros şi spermatozoizi. Cel mai adesea este necesară intervenţia chirurgicală.
Torsiunea testiculară - uretrită |
sus  |
Este vorba de torsiunea cordonului spermatic ce survine īn copilărie. Semnal de alarmă : durere violentă a testiculului īnsoţită de inflamare.
Tratament: urgenţă chirurgicală pentru a evita complicaţiile (atrofierea testiculară şi sterilitatea secundară).
Uretrită
Inflamarea uretrei secundare, cel mai adesea cauzată de o infecţie bacteriană, de o micoplasmă, trichomonas sau ciuperci (uneori īn urma unei sonde). Se manifestă printr-o senzaţie permanentă de mīncărime īnsoţită de cea de arsură (ce se agravează īn timpul micţiunii) şi de o scurgere uretrală.
Tratamentul este medicamentos, după o analiză de laborator a urinei, care poate pune īn evidenţă o boală venerică (īn acest caz trebuie ca amīndoi partenerii să facă tratament īn mod obligatoriu, pentru a evita efectul ping-pong). Pentru a evita recidivele, se folosesc īn mod obligatoriu prezervativele (vezi capitolul "BST" pentru mai multe detalii).
Constă īn apariţia varicelor pe venele spermatice ce se manifestă printr-o inflamare a scrotului, mai mult sau mai puţin dureroasă. Această congestie venoasă are drept consecinţă creşterea temperaturii testiculului cu cīteva grade, fenomen ce poate influenţa calitatea spermatozoizilor şi poate fi responsabil de o hipofertilitate masculină {oligospermie). Să ne amintim că testiculele sīnt situate īn exteriorul corpului, deoarece buna lor funcţionare necesită o temperatură inferioară celei corporale (33-34°C, faţă de 37°C).
Tratament medical: īn esenţă chirurgical.
Tratament naturist postoperatoriu:
- Vitamina C (acerola, cinorhodon) şi P (fructe roşii).
- Fitoterapie īn scopul īmbunătăţirii circulaţiei, recomandată de terapeutul dvs. Praf de viţă-de-vie roşie: cīte 2 capsule la fiecare dintre cele trei mese.
Infuzie: chiparos (10 g) + ghimpe (20 g) + hamamelis (20 g) +
urzică (10 g) + pansea sălbatică (10 g) + vin roşu (20 g): se beau
3 ceşti din acest amestec pe zi.
TM de gingko biloba + hamamelis + chiparos : cīte 10 picături din
fiecare, de trei ori pe zi.
Extract de castană de India : cīte 10-25 picături, dimineaţa şi seara.
- Oligoelemente organice: crom + cobalt + mangan + seleniu + siliciu (īn microgranule).