mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Sfaturi pentru o viata sanatoasa
Index » Sanatatea familiei » Sfaturi pentru o viata sanatoasa
» Bolile infectioase

Bolile infectioase




Marturisesc deschis ca nu mi-a placut istoria in mod deosebit, cel putin la inceput, pe timpul scolii, cand imi parea o acumulare de fapte si mai ales de date. care solicitau exclusiv (si excesiv uneori) memoria. Mai tarziu, poate prea tarziu, mi-am schimbat acest punct de vedere, adoptand insa o atitudine critica oarecum particulara asupra cuprinsului manualelor de istorie. in fapt, istoria consemnata in manuale este in primul rand o istorie politica si militara.
Neglijeaza aspecte care mi se par mai importante ca istoria celor mai reprezentative trasaturi ale umanitatii, cum ar fi arta. Un coleg si prieten proiecteaza o sectiune de istorie a bolilor. ii doresc succesul pe care il merita.
Nu putem privi inainte fara a ne fi uitat mai intai in urma. Ce vedem? Iata ca cele mai pustiitoare razboaie raman mult in urma cumplitelor epidemii care destau tari si continente intregi. Desigur, prin aglomerarile umane si prin conditiile precare de viata (in special subalimentatie si igiena deficitara), razboaiele atrageau ca un magnet epidemiile. In toate razboaiele, chiar si in cele mai recente, numarul celor morti in lupta, pe front, a fost inferior celui provocat de felurite boli infectioase.

Amintim numai tifosul exantematic si febra tifoida. Nu rareori epidemiile hotarau soarta unui razboi, decimand asimetric cele doua ere beligerante sau pur si simplu lichidau un popor, cum a fost cazul vechilor locuitori din teritoriul care astazi formeaza Africa de Sud. Civilizatii intregi pe care arheologii le descopera ca ruine ale unor cetati grandioase in care totul s-a oprit brusc ' cazul vechilor civilizatii din America Centrala si de Sud ' au cazut probabil victima unor epidemii catastrofale.
Populatia globului era periodic decimata, iar explozia demografica care caracterizeaza ultima jumatate sau trei sferturi de secol se datoreaza, in primul rand, stapanirii bolilor infectioase. Nu retin decat doua exemple. Ciuma, cumplit flagel al timpurilor indepartate, boala care a inspirat scriitori ca Dionysus in secolul III sau Camus in prezent. (Ciuma" zugraveste dramatismul panicii in atari imprejurari, la fel de cumplita ca boala insasi.)

In istoria omenirii trei mari luri pandemice au redus considerabil populatia Terrei: in urma cu 26 de secole, in secolul XIV ' cunoscuta moarte neagra", iar ultima, cea izbucnita in 1894 in China, de unde s-a raspandit pe toate continentele, cu exceptia Australiei.In prezent nu mai pot exista epidemii de ciuma, dar pericolul ramane deoarece boala afecteaza circa 200 de specii de rozatoare, de la care, prin insecte de tipul puricilor, se poate transmite la om. Aceste rozatoare, larg raspandite in lume, constituie un enorm pericol de raspandire a ciumei. Epidemiile umane sunt precedate de epizootii la rozatoare, indeosebi la sobolanii atat de sugestiv prezentati de Camus. Cel de-al doilea exemplu, de ca-re-si amintesc bine parintii si bunicii nostri, este tifosul epidemic, boala transmisa prin paduche. intre 1915-l922 tifosul a imbolnavit 30 000 000 oameni numai in Polonia si Rusia.
Numarul celor morti de tifos in timpul primului razboi mondial este estimat la circa 3 milioane. Mai multi soldati au murit de tifos decat pe campul de lupta.

Epidemia din Italia (Neapole) din iarna lui 1943-44 este un moment crucial in istoria luptei impotri tifosului deoarece este pentru prima data cand o epidemie este stavilita cu ajutorul insecticidelor (DDT in cazul nostru). Un alt moment crucial este anul 1948, cand s-au descoperit antibiotice de mare eficienta in ricketsioze (germenii tifosului si ai grupului de boli inrudite). Este vorba de cloramfenicol si tetracicline. Astfel, distrugand vectorii bolii (paduchii) si vindecand bolnavii, se elimina cele doua verigi capitale ale acestei boli, de care, in conditiile civilizatiei actuale, nu mai avem a ne teme.
Din cand in cand, apar si astazi cazuri izolate, care sunt de fapt recrudescente de tifos la fosti bolnavi, dupa perioade indelungate de latenta. in conditiile unei epidemii de pediculoza, acesti bolnavi ar constitui sursele unei posibile epidemii, ale carei proportii ar fi strans legate de raspandirea paduchilor specifici omului.
Si in al doilea razboi mondial felurite boli infectioase au facut mai multe victime printre luptatori (in special in cazul prizonierilor) ca si in randul populatiei civile, decat armele propriu-zise.
In anul 1998, mesajul directorului general al OMS, dr. Hi-roshi Nakajima, cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii (7 aprilie) a fost un semnal de alarma tras in directia bolilor infectioase.
Foarte multi medici au fost surprinsi de aceasta tema deoarece bolile infectioase pareau definitiv infrante gratie ccinurilor, antibioticelor si masurilor antiepidemice. Bolile infectioase cu care ne confruntam astazi nu sunt insa cele vechi.
Unele sunt cu totul noi ' cum este SIDA. altele au devenit recent agresive pentru specia noastra. Este vorba in special de virusuri, cu deosebire din cele care ataca sistemul nervos. Nu este insa vorba numai de om. La o serie de mamifere (si nu numai) se inregistreaza un fenomen asemanator ' virusul encefalitei spongiforme ataca bovinele ' boala cilor nebune ' viroze similare au aparut la ovine, la maimute si la alte specii. Daca fenomenul este general, atunci si cauza sau cauzele trebuie sa fie generale: scaderea capacitatii de aparare, a rezistentei imu-nitare, in lumea animala si /sau exacerbarea agresivitatii unor agenti, in genere virusuri.
Inseamna ca s-a petrecut o alterare a mediului inconjurator iar aceasta alterare, in termeni globali, se cheama poluare. Poluare chimica si radioacti.
Lupta impotri poluarii inseamna lupta pentru sanatate. Ea se duce la nivel mondial, la nivel statal, local si individual. Curatenia oraselor, cartierelor, strazilor este si ea un aspect al luptei contra poluarii. Din pacate. Romania nu se bucura de reputatia unei tari unde domneste curatenia. Bucurestiul se afla sub standardul de igiena al unei capitale europene. Este insa un aspect cu care putem lupta fiecare dintre noi. Iar in lupta impotri poluarii si murdariei este pretios chiar cel mai mic gest.




Tipareste Trimite prin email



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  SectiuniSanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
mana buze amare
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024