mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Herniile abdominale
Index » Patologia chirurgicala a peretelui abdominal » Herniile abdominale
» Herniile ombilicale

Herniile ombilicale







Ca frecnta, ocupa locul al treilea, dupa cele inghinale si femurale, constituind aproximativ 5-l0% din totalul herniilor.
La nilul ombilicului structurile anatomice sunt dispuse de la suprafata spre profunzime astfel:
- pielea lipsita de stratul adipos hipodermic, adera intim la fata anterioara a inelului ombilical dand aspectul "infundat\", caracteristic ombilicului;
- inelul ombilical este un orificiu rotund cu diametrul de maxim 2 mm la adult, situat in plina intersectie aponevrotica a tecilor anterioara si poste-rioara a muschilor drepti abdominali;
- elemente stigiale - uraca si arterele ombilicale obliterate, cu traiect descendent si ligamentul rotund al ficatului cu na ombilicala obliterata, cu traiect ascendent;
- tesutul celuloadipos properitoneal, densificat la acest nil sub forma unei lame patrulatere (fascia Richet) care acopera partial sau total inelul ombilical (. 14).


- peritoneul parietal anterior.
Dupa mecanismul de producere, herniile ombilicale se clasifica in:
- hernii directe (de slabiciune), care apar mai ales la femei obeze, multipare cu modificari involu-bile ale peretelui abdominal, prin dilatarea inelului ombilical si protruzia sub tegument a viscerelor acoperite de peritoneu si fascia Richet;
- hernii indirecte (de forta), mai frecnte la barbati, la care viscerele acoperite doar de peritoneu, se insinueaza pe sub fascia Richet si trarseaza inelul ombilical, ajungand sub tegument.
Anatomia patologica. Sacul herniar, este foarte subtire si se poate rupe, iar daca tegumentul se ulcereaza exista pericolul deschiderii la exterior a cavitatii peritoneale si infectarea ei consecutiva;
Coletul sacului adera strans la inelul ombilical inextensibil constituind un factor de risc pentru strangularea continutului.
Continutul sacului este cel mai adesea epiploon sau intestin subtire, mai rar colonul transrs sau stomacul.
Semnele clinice. in formele necomplicate sunt minore: disconfort si dureri locale moderate dupa efort fizic sau ortostatism prelungit.
Examenul clinic obiectiv descopera in regiunea ombilicala o formatiune pseudo-tumorala de marime variabila acoperita cu tegumente destinse sau chiar violacee, cu consistenta inegala, usor bose-lata, moderat dureroasa si greu reductibila datorita aderentelor intramusculare precoce.


Caracteristic este evolutia continua, hernia ombilicala denind mai voluminoasa, multidirticu-lara si nereductibila, prin aderentele de cauza in-flamatorie.
Complicatia cea mai frecnta si totodata cea mai grava este strangularea prin strictiunea continutului la nilul inelului ombilicaf sau intrasacular prin aderentele realizate in timp, rezultand loul clinic al unei ocluzii, cand continutul este intestinul subtire.
Ruptura inlisurilor herniare este rara si impune, ca si in cazul strangularii, interntia chirurgicala de urgenta.
Tratamentul herniei ombilicale este in principiu chirurgical, cel ortopedic recomandandu-se in prezenta contraindicatiilor tratamentului operator.
Tratamentul chirurgical comporta anumite precautii date fiind particularitatile de structura ale regiunii ombilicale. Capcana in care pot cadea chirurgii este mirajul aparent al simplitatii refacerii peretelui netinand cont de rezistenta redusa a elementelor pe care le au la indemana. De aceea frecnta crescuta a recidilor dupa o refacere simplista a determinat imaginarea mai multor procedee care presupun disectii mai largi in aceasta
regiune. S-a cristalizat de-a lungul timpului necesitatea omfalectomiei asociat cu disectia larga a structurilor aponevrotice si sutura acestora in dublu strat suprapus (procedeu in "redingota\" Mayo) (3).

Experienta clinicii noastre a impus, mai mult ca in alte regiuni herniare, refacerea peretelui la acest nil prin plasarea de proteze sintetice in teaca muschiului drept abdominal, properitoneal.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a peretelui abdominal:


     
    Fa-te cunoscut! invitatie-1
    Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

    Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

     

    Creaza cont si exprima-te

    invitatie-3
    vizitatorii nostri pot fi clientii tai