mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiunile tegumentului
Index » Boli » Afectiunile tegumentului
» Medicamente antiinflamatoriinesteroi-diene

Medicamente antiinflamatoriinesteroi-diene







Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), incluzand aspirina (dar nu salicilatii in general) si indometacinul, provoaca doua categorii largi de simptome de tip alergic la indivizii sensibili: (1) aproximati1% din persoane prezinta urticarie sau angioedem si (2) circa jumatate din acest numar (0,5%) prezinta rinosinuzita si astm; totusi, circa 10% din astmaticii adulti si o treime din indivizii cu polipoza nazala si sinuzita pot avea reactii adverse la aspirina.
Urticaria/angioedemul pot aparea chiar dupa 24 h si pot surveni la orice varsta. Sindromul rinosinuzita-astm apare in general in prima ora de la administrarea medicamentului. La tineri, modul de reactie incepe deseori ca o rinoree apoasa, care poate fi complicata de infectie nazala si sinusala, si polipoza, secretie sanghinolenta si eozinofilie nazala. La multi indivizi cu acest sindrom apare in final astmul, care poate periclita viata la orice ingestie ulterioara de AINS, iar simptomele pot persista in ciuda evitarii acestor medicamente. Dovedirea asocierii simptomelor cu utilizarea AINS necesita fie un istoric categoric al simptomatologiei urmand ingestiei medicamentoase, fie o testare orala.



Pentru ca aceasta din urma sa fie efectuata in relativa siguranta, (1) astmul trebuie sa fie bine controlat, (2) procedura trebuie indeplinita in mediul spitalicesc de catre personal experimentat, capabil sa recunoasca si sa trateze reactii respiratorii acute si (3) testul de provocare trebuie inceput cu doze foarte mici (adica < 30 mg) de aspirina si crescand la fiecare 1 -2 h prin dublarea dozei in functie de toleranta pana la 650 mg. intr-un studiu asupra a 50 de pacienti succesivi cu istoric pozitide bronhospasm indus de aspirina, 84% au prezentat simptome pulmonare sau nazo-oculare la aspirina, dar 16% nu au reactionat; mai mult, cand subiectii, care initial au avut teste pozitive la o expunere, au fost reexpusi la aspirina, modelul reactiei clinice a fost identic la numai 60%.In timp ce reactivitatea incrucisata intre AINS este obisnuita, ea este neimunologica, iar pacientii care sunt sensibili la AINS nu pot fi identificati prin evaluarea anticorpilor IgE la aspirina, sensibilizare limfocitara sau testare imunologica in vitro. Toate medicamentele ce reactioneaza incrucisat sunt inhibitori de ciclooxigenaza, desi salicilatii inhiba si ei ciclooxigenaza, dar (cu exceptia aspirinei) nu provoaca raspunsul.


"Desensibilizarea\" la efectele adverse ale AINS poate fi efectuata prin testul de provocare expus mai sus, desi pot fi necesare expuneri repetate, cu doza initiala de provocare. Desensibilizarea functioneaza prin mecanisme necunoscute, face subiectul tolerant la toate AINS studiate pana acum, persista cel putin 24 h pana la 96 h si este probabil universala, dar nu are un efect pozitipe tulburarea subiacenta.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor