mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiunile tegumentului
Index » Boli » Afectiunile tegumentului
» Eczema mainilor

Eczema mainilor





Eczema mainilor este o afectiune cronica foarte frecventa a pielii. Ea reprezinta majoritatea covarsitoare a bolilor cutanate legate de ocupatie, care este responsabila de o proportie semnificativa de afectari profesionale si pierderi in timpul de munca. Poate fi asociata cu alte tulburari cutanate ca dermatita atopica, ori poate surveni izolat. Ca si in alte forme de dermatita, atat factorii exogeni cat si factorii endogeni joaca roluri importante in expresia dermatitei mainilor. Expunerea cronica, excesiva, la apa si detergenti poate initia sau agrava aceasta afectiune. Se poate prezenta cu uscaciune si fisurare a pielii mainilor, ca si cu grade variabile de eritem si edem. Deseori, dermatita incepe sub inele, unde apa si iritantii sunt capti. O varianta de dermatita a mainilor, eczema dishidrotica, se prezinta cu multiple papule si cule mici, intens pruriginoase, pe eminentele tenara si hipotenara si pe partile laterale ale degetelor. Leziunile tind sa apara in ciorchini, care formeaza lent cruste si se ndeca.

Evaluarea unui pacient cu eczema a mainilor trebuie sa cuprinda o determinare a expunerilor potentiale asociate de ocupatie. Afectarea predominanta a suprafetei dorsale a mainilor cu respectarea fetei palmare trebuie sa sugereze o posibila dermatita de contact. Anamneza trebuie directionata spre identificarea posibilelor expuneri la iritatii sau alergeni. Utilizarea de manusi de cauciuc pentru a proteja pielea dermatitica este uneori asociata cu aparitia de reactii de hipersensibilitate de tip intarziat la agentii utilizati pentru realizarea legaturilor incrucisate ale cauciucului. Aceste reactii de hipersensibilitate de tip intarziat pot fi detectate prin testare epicutana. Mai putin frecvent, pacientii pot sa manifeste dermatita a mainilor ca o consecinta a aparitiei de reactii de hipersensibilitate de tip imediat la latex. Aceste reactii sunt de interes deosebit deoarece acesti pacienti prezinta risc de reactii anafilactice. Cea mai sensibila metoda de detectie este utilizarea testarii de scarificare cu extract de latex. Totusi, aceasta trebuie intreprinsa cu precautie maxima numai intr-un loc unde poate fi tratata o reactie anafilactica. Este disponibil un test radioalergosorbant (RAST) pentru latex, dar acesta are o sensibilitate de numai 60%.

TRATAMENT
Tratamentul dermatitei mainilor este directionat spre etarea iritantilor, identificarea posibililor alergeni de contact, tratamentul infectiei coexistente, si aplicarea de glucocorticoizi topici. Oricand este posibil, mainile trebuie protejate cu manusi, de preferat manusi de nii. Cei mai multi pacienti pot fi tratati prin aplicarea de comprese (pansamente) umede, racoritoare, pentru a usca si debrida leziunile inflamatorii acute si a ameliora tumefactia, urmate de un glucocorticoid topic de potenta medie sub forma de crema sau unguent. Ca si in dermatita atopica, tratamentul infectiei secundare cu stafilococi sau streptococi este esential pentru un bun control. in plus, pacientii cu dermatita mainilor trebuie examinati pentru infectie cu dermatofiti prin preparare cu KOH si cultura ( mai jos).


ECZEMA NUMULARA

Eczema numulara este caracterizata prin leziuni circulare sau ovale asemanatoare monedelor. Initial aceasta eruptie este alcatuita din papule edematoase mici care se acopera de scuame si cruste. Localizarile cele mai frecvente sunt pe trunchi sau pe suprafetele extensoare ale extremitatilor, in special in regiunile pretibiale sau dosul mainilor. Apare cel mai frecvent la barbati si cel mai adesea la varsta medie. Etiologia este necunoscuta. Este controversata ipoteza ca eczema numulara reprezinta o varianta de eczema atopica. Tratamentul eczemei numulare este similar cu cel pentru alte forme de dermatite.

LICHENUL SIMPLU CRONIC
Lichenul simplu cronic poate reprezenta stadiul final al unor tulburari pruriginoase si eczematoase variate. Este alcatuit dintr-o placa bine delimitata sau din placi cu piele lichenificata sau ingrosata datorita frecarii sau gratajului cronic. Regiunile afectate de obicei cuprind regiunea nucalaposterioara (ceafa), fata dorsala a picioarelor sau gleznele. Tratamentul lichenului simplu cronic se centreaza pe ruperea ciclului de prurit cronic si grataj care are loc adesea in timpul somnului. Glucocorticoizii topici potenti sunt utili in ameliorarea pruritului in cele mai multe cazuri, dar in cazurile recalcitrante, aplicarea glucocorticoizilor sub ocluzie sau injectiile intralezionale de glucocorticoizi pot fi necesare. Antihistaminicele orale sunt utile ca antipruriginoase, in primul rand datorita actiunii lor de sedare, si sunt utile mai ales la culcare.


ECZEMA ASTEATOTICA

Eczema asteatotica, cunoscuta si ca eczema xerotica sau "mancarimea de iarna\", este o varianta usor inflamatorie de dermatita care se dezvolta cel mai adesea pe extremitatile membrelor inferioare ale indizilor varstnici in timpul perioadelor uscate ale anului. Fisuri subtiri, cu sau fara eritem, asemanatoare crapaturilor din portelanuri, apar in mod caracteristic pe suprafetele anterioare ale extremitatilor inferioare. Pruritul este variabil. Eczema asteatotica raspunde bine la etarea iritantilor, rehidratarea pielii si aplicarea de emolienti topici.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor