mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Bolile aortei
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Bolile aortei
» Ocluzia aortica

Ocluzia aortica


Share

BOALA OCLUZIVA ARTERIOSCLEROTICA CRONICA
Boala ocluzi cronica afecteaza de obicei aorta abdominala distala, inferior de arterele renale. Frecvent, boala se extinde la arterele iliace comune, dar ea poate cruta arterele iliace externe. Datorita naturii lent progresive a procesului aterosclerotic, istoria naturala a ocluziei aortice este de obicei cronica si insidioasa. Caracteristic, claudicatia apare in regiunea dorsala inferioara, regiunea fesiera si coapse si poate fi asociata cu impotenta la barbati (sindromul Leriche). Severitatea simptomelor depinde de dezvoltarea unei circulatii colaterale adecte. Daca exista un flux sanguin colateral suficient, o ocluzie completa a aortei abdominale poate aparea fara dezvoltarea simptomelor de ischemie. Semnele fizice includ absenta pulsului la nivelul femuralei si a altor pulsuri distale bilateral si descoperirea unui suflu ce poate fi auscultat la nivelul abdomenului (de obicei la sau inferior de ombilic) si la nivelul arterelor femurale comune. De obicei, se obser atrofie cutanata, diminuarea pilozitatii si racirea tegumentului la nivelul membrelor inferioare. in cazul ischemiei ansate pot fi obserte roseata in ortostatism si paloare la ridicarea membrelor inferioare.


Diagnosticul este de obicei silit prin examen fizic si teste neinzive, incluzand determinari ale presiunii la nivelul membrelor inferioare, analiza velocitatii prin examen Doppler si inregistrarea volumului pulsului. Anatomia poate fi descrisa prin aortografie abdominala inainte de rescularizare. Tratamentul chirurgical este indicat la pacientii cu simptome debilitante si/sau cu dezvoltarea ischemiei la nivelul membrelor inferioare.
OCLUZIA ACUTA Ocluzia acuta a aortei abdominale distale reprezinta o urgenta medicala deoarece ea ameninta viabilitatea membrelor inferioare. Ea este de obicei determinata de un embol ocluziv care aproape intotdeauna pleaca din cord. Rareori, ocluzia acuta poate aparea ca urmare a trombozei in situ la nivelul unui segment al aortei cu stenoza severa preexistenta sau rupturi si hemoragie a placii la acest nivel.


Tabloul clinic este cel al ischemiei acute a membrelor inferioare. Durerea severa in repaus, raceala si paloarea membrelor inferioare si absenta pulsurilor distale bilateral sunt manifestarile obisnuite. Diagnosticul fi silit rapid prin aortografie. Sunt indicate trombectomia de urgenta sau rescularizarea.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Tulburari ale sistemului cardiovascular:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai