mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatisme vasculare
Index » Patologia vasculara periferica » Traumatisme vasculare
» Fistulele arterio-venoase

Fistulele arterio-venoase





Fistulele arterionoase (FAV) reprezinta comunicari patologice permanente, directe prin intermediul unui canal sau al unei retele vasculare, intre o artera si na, scurtcircuitandu-se astfel microcircu-latia.
Sangele tranzitat in ne determina o crestere importanta a presiunii noase a teritoriului afectat, nele interesate fiind dilatate, alungite, torsionate si pulsatile, atat in sens proximal cat si distal. Concomitent se produce scaderea fluxului arterial distal, cu posibilitatea instalarii ischemiei acute. Consecinta generala este scaderea tensiunii arteriale si incarcarea circulatiei noase de intoarcere, cresterea presiunii noase de intoarcere, cu tahicardie, cresterea debitului cardiac si in final dilatarea cordului.
Localizarea poate fi la orice artera periferica sau viscerala.

Clasificarea FAV


FAV se pot clasifica in congenitale si castigate.

FAV congenitale sunt comunicari de obicei multiple precapilare, intre artere si ne, rezultate in urma unor procese de angiodisplazie. Ele pot imbraca aspectul anevrismelor cirsoide sau al heman-gioamelor, manifestate prin prezenta de tumori cu aspect rosu-violaceu, moi la palpare, care isi golesc continutul prin compresiune, localizate la nilul membrelor superioare, inferioare, cap, gat, torace. Ele pot fi localizate si la nilul viscerelor (ficat, plaman, intestin) (1, 2, 16, 17).
Sindromul Parks-Weber este o angiodisplazie cu numeroase FAV, congenitale la nilul membrelor inferioare si se manifesta clinic prin triada simptomatica: alungirea si hipertrofia membrului, angio-matoza difuza cutanata, degenerescenta varicoasa (2, 15).
FAV castigate pot aa o etiologie variata. Unele sunt posttraumatice si se instaleaza imediat post-traumatic, printr-o plaga concomitenta arteriala si noasa, sau la intervale de luni de zile, (un caz relatat dupa 33 de ani) (10), caz in care fistula se produce prin contactul intim intre un hematom pulsatil cu na si erodarea acesteia secundar prin compresiune. Traiectul de comunicare este unic, mic si subtire (in 70% a cazurilor) sau pot sa existe multiple comunicari, mai ales atunci cand plaga s-a produs la nilul unor bifurcatii arteriale sau noase (1, 8, 10, 15). Localizarea fistulelor arterionoa-se post-traumatice este predilecta la membre dar s-au citat cazuri si la nilul gatului (1, 11), a penisului (12), sau intraabdominal (8).
Alterori FAV se instaleaza in cursul evolutiei unor afectiuni abdominale (ca de exemplu cancer renal) (13), a anevrismelor aortei abdominale care se pot complica cu fistule aorto-ca (4, 5, 6, 7), sau dupa interntii chirurgicale (nefrectomie) (3), chirurgia discului lombar (1, 9). in sfarsit Fav se creeaza chirurgical la nilul antebratului, bratului sau membrelor inferioare, pentru bolnavii cu insuficienta renala cronica care necesita cai noase pentru executarea dializelor (14).


lou clinic

Este marcat de simptome functionale si semne obiecti.
Simptomele functionale sunt durerea locala (de obicei moderata), oboseala musculara, uneori clau-dicatia intermitenta. Ca semne de incarcare cardiaca care trebuie intotdeauna cautate si corelate cu simptomele functionale locale, pot fi prezente: tahicardia, dureri precordiale, dispneea de efort, semne de insuficienta cardiaca (15). S-au citat si cazuri de infarct miocardic (8).
Semnele obiecti sunt mai numeroase si elocnte.
La inspectie se pot observa dilatatii noase si capilare, alungirea membrului si hipertrofia membrului (in sindromul Parks-Weber), edeme, varicozi-tati, tulburari trofice marcate prin hiperpigmentatie, ulceratii sau chiar gangrene.
La palpare tumora este moale, reductibila, se percepe un trill, temperatura cutanata este crescuta. Auscultatoric este prezent un suflu sistolic, un zgomot vascular continuu sau un murmur asemanator unei masinarii. Compresiunea digitala in zona fistuloasa duce la disparitia trill-ului, a suflului, a zgomotului de masinarie si reduce tahicardia (3).


Examinarile paraclinice

Cele utile sunt: angiografia, cineangiografia si echo-Duplex-ul, flebografia, computer-tomografia si rezonanta magnetica (pentru cele viscerale).


Complicatiile locale

Sunt posibile: ruptura, infectia, tromboza locala, embolia si tromboza arteriala periferica; in general FAV se pot complica cu insuficienta cardiaca.

Tratament
Este variat dupa marimea si debitul fistulei.In fistulele de debit mic se poate practica embo-lizarea transcutanata cu burete de gelatina (Gelfoam) prin arteriografie selectiva (12,1). in fistulele cu debit mic se pot practica ligaturari (chiar cvatripla ligatura), iar in cele mari se desfiinteaza fistula prin reconstructii vasculare (sutura arterei si nei sau grefa arteriala si la nevoie noasa.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia vasculara periferica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai