mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Arteriopatii cronice obstructive
Index » Patologia vasculara periferica » Arteriopatii cronice obstructive
» Arteriopatiile membrelor inferioare - sindromul leriche

Arteriopatiile membrelor inferioare - sindromul lericheArteriopatiile membrelor inferioare sunt de departe cele mai frecnte. Alaturi de formele clinice des intalnite: obliterarea arterei iliace primiti unilateral, obstructia arterelor femurala si poplitee, a arterelor tibiaie si peroniera, doua forme particulare sunt de mentionat: sindromul Leriche si sindromul de loja tibiala anterioara.

. Sindromul Leriche (16, 22) este o forma particulara de arteriopatie cronica obstructiva in care nilul obstructiei este inalt, localizat la bifurcatia aortei abdominale si arterele iliace. Notiunea de sindrom presupune ansamblul manifestarilor clinice ischemice determinat de obstructia arteriala inalta la nilul amintit. in 1923, Leriche (28) a descris afectiunea care ii poarta numele. Varsta medie de aparitie a bolii este de 45 de ani. Este afectat de predilectie sexul masculin. Subiectiv, bolnavii au senzatie de tensiune in coapse, fese, solduri, acuza oboseala extrema a membrelor inferioare care apare repede la mers. Uneori exista tulburari de dinamica sexuala, care sunt definiti in tromboza bifurcatiei. Obiectiv, la inspectie observam atrofia globala a membrelor inferioare; la acest nil tegumentele sunt palide, uscate, scuamoase. Pilozitatea este redusa, unghiile friabile. in stadiile avansate apar leziuni trofice, ulceratii, mergand pana la gangrena distala, uscata sau umeda. Pulsul la arterele femurale si sub nilul lor este absent in formele complete si mult diminuat, cu tril, in formele incomplete de sindrom Leriche. Prin auscultatie se deceleaza suflul sistolic in fosa iliaca uni sau bilateral. Aorto-grafia ramane examenul cel mai important pentru diagnostic. Ea precizeaza nilul, gradul si intinderea obstructiei, starea circulatiei colaterale si patul receptor sub obstacol. Dupa criterii arteriografice, exista mai multe forme clinice: a) forma inalta care intereseaza predominant aorta; b) forma medie determinata de lezarea bifurcatiei aortice si arterelor iliace comune; c) forma joasa limitata la arterele iliace; d) forma difuza in care, alaturi de leziuni caracteristice sindromului Leriche, se asociaza afectarea axului femuro - popliteo - tibial; e) forma incompleta cu doua variante: 1) stenoza intereseaza 1/3-l/2 din lumen simetric, bilateral si 2) leziunile aorto-iliace predomina unilateral. Evolutia este stadiala, pastrand particularitatile obstructiei inalte mentionate anterior.. Sindromul de loja tibiala anterioara. Este un sindrom ischemic limitat la muschii lojei tibiaie anterioare de la gamba, produs de factori variabili, care determina obstructia arterei tibiaie anterioare. Are individualitate clinica si evolutiva, explicata de conditiile anatomice locale. Loja anterioara a gambei este delimitata de scheletul osos, membrana inter-osoasa, septul intermuscular anterior si aponevroza de inlis a muschilor. Practic, constituie un timent inchis din punct de dere hemodinamic.
Se manifesta prin durere, paloare, cianoza, hipotermie si hipoestezie cutanata in loja tibiala anterioara. Pulsul este absent la artera pedioasa.Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2023 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia vasculara periferica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai