mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Arteriopatii cronice obstructive
Index » Patologia vasculara periferica » Arteriopatii cronice obstructive
» Arteriopatiile infectioase - trombangeita obliteranta

Arteriopatiile infectioase - trombangeita obliterantaSe manifesta de obicei ca tromboze arteriale acute, care apar in cursul elutiei unor infectii generale (febra tifoida, tifosul exantematic, gripa, reumatismul articular acut). Clinic, la un bolnav cu stare generala alterata apare un sindrom ischemic sever, prin obliterare arteriala; elueaza de obicei spre gangrena membrului. Daca tromboza este localizata, iar circulatia colaterala bine dezltata, ischemia se poate compensa. intre factorii infec-tiosi, rickettsiozele ocupa un loc important. La nivelul arterelor se produce proliferarea intimei, adventicei si tesuturilor perivasculare. Reactiile de microaglutinare, utilizand antigene rickettsiene si pararickettsiene sunt pozitive. Tratamentul bolii infectioase amelioreaza si tulburarile circulatorii.Trombangeita obliteranta
Este o arteriopatie de tip inflamator proliferativ segmentar. Patogenic intervine obstructia progresiva a arterelor musculare de calibru mic si mijlociu (factor organic) si vasoconstrictia prin hipertonie simpatica (factor functional). Etiologia nu este cunoscuta, dar se discuta posibilitatea unui proces imunologic de autointretinere. Leziunea anatomo-patologica primara consta in degenerescenta fi-brinoida si modificari mucoide ale colagenului. Ca reactie la aceste modificari se constata un proces inflamator proliferativ nespecific, care intereseaza arterele de calibru mic si mijlociu, venele superficiale, vasele limfatice, vasa vasorum si tesuturile inconjuratoare (perivascularita cu inglobarea formatiunilor nerase). Aspectul este de panangeita segmentara. Ocluzia lumenului arterial este determinata de proliferarea celulelor endoteliale, tromboza si spasm. Frecvent apare tromboflebita migratorie superficiala. C//\'n/c boala apare mai frecvent la barbati, tineri (sub 40 ani), fumatori. Afecteaza adesea cele patru membre si frecvent exista si localizari viscerale. Tulburarile trofice apar precoce. Uneori, pe fondul de trombangeita obliteranta pot apare leziunile caracteristice arteriopatiei cronice obstruc-tive aterosclerotice. La debut, bolnavii prezinta sensibilitate la frig, parestezii, tromboflebite migratorii, hiperhidroza tara si palmara. in perioada de stare, semnul clinic dominant este durerea, care in functie de stadiul elutiv are caracter de claudicatie intermitenta, durere de repaus, continua, ne-vrita ischemica. Probele de laborator arata leuco-citoza, cresterea VSH, scaderea activitatii fibrino-litice a serului, cresterea fibrinogenului; in puseurile elutive, catecolaminele serice au valori ridicate. a2 si y-globulinele au valori mari, pledand pentru natura inflamatorie si imuna a afectiunii. Indicele oscilometric este scazut in segmentul afectat. Arteriografia evidentiaza afectarea vaselor de calibru mic si mijlociu. Colateralele sunt reduse ca numar si calibru, aparand subtiri, filiforme si se pierd "in ploaie\" spre extremitati. Vasele mari sunt de aspect normal. Elutia bolii este cronica si recurenta, manifestata prin remisiuni si exacerbari.

Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2023 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia vasculara periferica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai