mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatismele coloanei vertebrale
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Traumatismele coloanei vertebrale
» Principii de tratament - tratamentul leziunilor instabile ale coloanei toraco-lombare

Principii de tratament - tratamentul leziunilor instabile ale coloanei toraco-lombare







Codificarea tratamentului in traumatismele coloanei toraco-lombare este dependenta de asocierea cu complicatia neurologica (exista deficit neurologic? este complet sau incomplet?). Scopul tratamentului vizeaza obtinerea recuperarii neurologice maxime in conditii de silitate spinala. Se poate afirma ca traumatismele asociate cu o leziune neurologica incompleta impun protectia contra oricarui conflict rtebro-medular si o silizare in scopul prenirii unui nou conflict printr-o redeplasare. Traumatismele cu leziuni neurologice complete necesita fixare pentru realizarea unei recuperari precoce, pentru scaderea durerii si imbunatatirea calitatii nursirrg-uM.

Tratamentul leziunilor sile
Prin definitie, o leziune sila nu evolueaza cu o deformare spinala ulterioara si nici nu dezvolta o complicatie neurologica tardiva. Marea majoritate a leziunilor sile nu prezinta deficit neurologic. in categoria leziunilor sile ale coloanei toraco-lombare pot fi incluse: fracturile prin compresie rticala sile (prin explozie) in care exista doar o usoara deplasare contrifuga a fragmentelor, cu integritatea complexului ligamentar posterior (coloanei posterioare); fracturile prin flexie-compresie in care tasarea anterioara a corpului rtebral este mai mica de 50% ceea ce presupune un complex ligamentar posterior suficient de intact pentru a asigura silitatea lezional; fracturile parcelare si leziunile ligamentare constituie un grup lezional, care nu pune in pericol silitatea coloanei rtebrale.


Fracturile sile reclama rareori tratament chirurgical in conditiile in care nu exista o complicatie neurologica. Principiile tratamentului conservator sunt reprezentate de o faza initiala de repaus la pat, urmata de mobilizare sub protectia unui corset ghipsat sau a unei orteze. Deseori cele doua faze se suprapun. Dupa trecerea fazei acute si micsorarea durerii, pot fi incepute exercitiile de retonifiere a musculaturii extensoare toracice si lombare. Odata obtinut un control bun al corsetului muscular, pacientul poate fi mobilizat sub protectia unei orteze. Imobilizarea externa este variabila de la caz la caz intre 2 si 6 luni pana cand vindecarea fracturii este obiectivizata radiologie (. 13). Se considera ca leziunile toracice sile T1-T6 trebuie imobilizate in orteza sau corset occipito-cervico-toracic (OCT) pentru neutralizarea fortelor de tor-
siune transmise de extremitatea cefalica, iar vindecarea este de asteptat pe parcursul a 6-l2 saptamani. Leziunile sile T7-L5 trebuie imobilizate in orteze sau corsete toraco-lombare sacrate (TLS), cu un interval de vindecare de 8-l6 saptamani (4).

Tratamentul leziunilor insile ale coloanei toraco-lombareIn patologia traumatica a coloanei toraco-lombare, leziunile insile sunt frecnt asociate cu complicatiile neurologice. Tratamentul de electie pentru acest tip de leziuni este considerat tratamentul chirurgical. Acesta vizeaza urmatoarele scopuri:
a. limitarea complicatiilor neurologice existente sau blocarea aparitiei lor prin decompresia structurilor neurologice si prin silizarea coloanei rtebrale;
b. recuperarea pe cat posibil a anatomiei si biomecanicii prelezionale a segmentului afectat sau fixarea prin artrodeza a unui numar minim posibil de segmente;
c. facilitarea ingrijirilor postoperatorii si mobilizarea precoce cu recuperarea cat mai rapida a pacientului.
Indicatiile tratamentului chirurgical in traumatismele coloanei toraco-lombare decurg din: existenta deficitului neurologic, existenta unei insilitati osoase sau ligamentare sau combinatiile celor doua. Fata de aceste indicatii, fracturle coloanei toracolombare se clasifica in mai multe categorii:
1. fracturile sile, fara deficit neurologic (fac obiectul tratamentului conservator);
2. fracturi insile, fara deficit neurologic: sunt disputate de ambele forme de tratament, constituie o indicatie chirurgicala relativa.
3. fracturile sile sau insile cu deficit neurologic instalat dupa un interval liber de simptome: reprezinta o indicatie chirurgicala absoluta;
4. fracturi insile cu deficit neurologic progresiv: reprezinta una din cele mai clare indicatii absolute;
5. fracturi insile cu sindrom incomplet de sectiune medulara (paralizie motorie completa cu functie senzitiva partial pastrata); constituie o indicatie chirurgicala absoluta.
6. fracturi asociate cu leziuni radiculare: reprezinta o indicatie chirurgicala absoluta.
Procedee dorsale
Abordurile dorsale ale coloanei toraco-lombare sunt relativ simple din punct de dere tehnic si nu sunt consumatoare de timp. in principiu, reducerea trebuie realizata preoperator pe cat posibil cu focar inchis si controlata pe cele doua incidente radio-logice standard cu ajutorul intaritorului de imagine.
Decompresia
Decompresia structurilor neurologice se considera ca este necesara daca dupa reducerea cu focar inchis ramane o ingustare a canalului rtebral (stenoza). Decompresiunea poate fi realizata pe cale indirecta, cu ajutorul instrumentatiei posterioare sau pe cale directa, cu explorarea canalului rtebral prin abord anterior sau postero-lateral.Imte posterioare
Imtele posterioare constituie cea mai che forma de fixare metalica a coloanei rtebrale. Ele se clasifica in dispoziti standard si dispoziti mai moderne de fixare segmentara.




Dispoziti de fixare standard

1. Sistemul de fixare Harrington in distractie se bazeaza pe o combinatie de tije metalice prevazute cu cranuri la extremitatea craniala si de carlige cu sprijin pe arcul rtebral, capabila sa produca distractia axiala prin fixare intr-un singur .
2. Sistemul de fixare Harrington in compresie isi gaseste indicatia in traumatismele produse prin-tr-un mecanism de distractie unde, compresiunea de aceeasi parte reface raporturile normale si poate preni o noua deplasare.
Dispoziti de fixare segmentara


Sisteme de fixare cu tija

1. instrumentatia Luque reprezinta un sistem de fixare segmentar care permite realizarea unor
montaje rigide, rezistente la solicitarile in rotatie. Aceasta calitate rezulta din fixarea sublaminara a fiecarei rtebre cu cercuri de sarma blocate pe un sistem de tije in "L\";
2. tehnica de fixare cu instrumentatie segmentara interspinoasa Wisconsin (Drummond) evita riscul neurologic al sarmelor sublaminare pastrand avantajele fixarii segmentare din instrumentatia Luque. Utilizata pentru fracturile toraco-lombare, in aceasta tehnica buclele de sarma sunt trecute prin baza proceselor spinoase.


Dispoziti transpediculare

Sistemele de fixare transpediculara a coloanei toraco-lombare reprezinta un modul modern in arsenalul chirurgiei spinale. Introducerea unui surub prin centrul pediculului in corpul rtebral asigura o priza suficient de puternica pentru fixarea unei instrumentatii care sa controleze miscarea segmentului lezat in toate urile (5).
Placile de reconstructie AO pot functiona ca o atela care preia functia de incarcare a corpului rtebral (cand acesta este fracturat) sau ca o hobana (cand sunt rupte elementele complexului ligamentar posterior).
Fixatorul intern. Fixatorul intern a denit in multe centre imtul standard in silizarea post-traumatica a coloanei toraco-lombare sub nilul T6. S-a impus prin mai multe caracteristici:
- fixatorul intern reprezinta un sistem multilateral simplu care permite o instrumentatie mono- sau multisegmentara;
- in functie de tipul de leziune, imtul poate actiona ca o hobana (pentru leziunile in distractie), ca un sprijin sau ca un dispozitiv de neutralizare (5).


Dispoziti de fixare combinate

Sistemele moderne de instrumentatie segmentara permit realizarea unor montaje extrem de sile, care pot realiza efectiv controlul solicitarilor mecanice ale unui focar de fractura rtebrala in toate urile. Din categoria sistemelor segmentare a denit mai populara instrumentatia Cotrol-Dubousset,\' folosita initial pentru corectia scoliozelor. Avantajele unui asemenea sistem sunt evidente:
1. posibilitatea de a realiza concomitent compresie si distractie pe aceeasi tija;
2. respectarea conturului sagital al coloanei toraco-lombare;
3. posibilitatea de a forma o constructie rigida prin cuplajul transrsal al tijelor, prin plasarea strategica a carligelor, care iau insertii multiple pe elemeritele arcului rtebral, distribuind mai uniform fortele de corectie (. 14).


Procedee ntrale

Decompresia
Tehnica anterioara permite accesul direct la fragmentele care produc compresia sacului durai.
Chiar si in leziunile chi este posibila o decom-presie de calitate, sub control vizual, prin extirparea fragmentelor,deplasate sau a calusului compresiv.

Dispoziti de fixare anterioara
Pentru silizarea zonei de spondilodeza se pot utiliza o serie de dispoziti de fixare derivate din instrumentatiile anterioare folosite in patologia non-traumatica a coloanei rtebrale. Acestea includ instrumentatia Dwyer, instrumentatia Zielke, instrumentatia Kostuik-Harrington, dispozitivul Kaneda, placile cu suruburi etc. Pentru patologia traumatica, utilizarea lor este inca sub evaluare, mai ales ca datorita progresului tehnologic, aceste dispoziti sunt intr-o continua schimbare si perfectionare (3).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor