mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fracturile membrului toracic
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Fracturile membrului toracic
» Fracturile claviculei

Fracturile claviculei







Claculei i se atribuie de asemenea un rol important in functia membrului toracic.
Fracturile claculei se inscriu cu o frecventa de 10-l2% intre fracturile scheletului. Explicatia frecventei crescute rezida in cele cateva particularitati traumatice ale osului si anume: clacula este singura legatura osoasa intre cusca toracica si omplat, este situata superficial, este un os fragil si curb, avand forma unui S italic.
Mecanismul de producere a fracturii este indirect in 80% din cazuri (cadere pe cot sau palma). Clacula cedeaza prin exagerarea curburilor fiziologice atunci cand este compresata intre acromion si stern. Multi autori (5) remarca faptul ca de cele mai multe ori locul impactului este pe fata laterala a umarului. Alte mecanisme de aparitie ale fracturii sunt posibile, dar rare (2%) sau exceptionale: traumatism direct, elongatie, fracturile obstetricale etc.

Anatomie patologica si clasificare




Vom adopta clasificarea lui Allman (1) in trei categorii:

- majorarea fracturilor au sediul in portiunea mijlocie a osului (intre insertia ligamentelor coraco-claculare si a ligamentului costo-clacular). Aceasta frecventa crescuta se datoreaza faptului ca in aceasta portune osul isi schimba forma din prismatica (1/3 medie) in cea turtita (1/3 externa);
- la nivelul extremitatii externe se intalnesc 15% din fracturi si numai 5% dintre acestea intereseaza extremitatea interna.
. Este caracteristic pentru portiunea mijlocie traiectul oblic in jos, inauntru si inapoi ca si deplasarea sub forma angulatiei si incalecarii. Fragmentul intern ridicat de sterno-cleido-mastoidian, iar cel extern coborat de deltoid, pectoral si greutatea membrului realizeaza o angulatie deschisa in jos, inauntru si inapoi. incalecarea fragmentelor scurteaza osul cu 1-2 cm.
. Fracturile extremitatii externe, in functie de sediu, sunt la randul lor clasificate de Neer (3) in: fracturi fara deplasare (sediul in afara ligamentelor CC) sau cu deplasare (sediul intre cele doua ligamente sau inauntrul celor doua ligamente CC).
. Fracturile portiunii interne sunt, de obicei, fara deplasare.In afara leziunilor osoase descrise anterior, clacula protejeaza elemente neuro-vasculare ca si varful pulmonului. Totodata unii muschi inspiratori au insertie la acest nivel, iar fracturile cominutive din 1/3 medie a osului pot produce leziuni de vecinatate ale vaselor subclaculare si plexului brahial. Acestea sunt, din fericire, rare, datorita modului de deplasare a fragmentelor dar si protectiei oferite de muschiul subclacular. Mai adesea pot surveni leziuni tegumentare datorate situatiei superficiale a osului (fractura deschisa).In ceea ce priveste leziunile la distanta: coaste, plaman, domul pleural, acestea pot coexista cu fracturile claculei. Astfel Rone acorda o incidenta de 3% a pneumotoraxului, dar ele par a fi in legatura cu traumstismul toracic si nu cu fractura. in acest sens se insista asupra unei examinari aente a functiei respiratorii la prezentare (5).

Simptomatologie
Tabloul clinic este intalnit in fracturile inchise si deplasate cu sediul in portiunea mijlocie a osului. Din interogatoriu bolnavul relateaza o cadere cu sprijin pe fata laterala a umarului. El acuza dureri si impotenta functionala a umarului. Inspectia constata o atitudine specifica traumatismelor din regiune, "de umilinta\" (care insumeaza trei elemente: inclinarea capului inainte si de partea bolnava, bratul lipit de torace, antebratul in flexie si sustinut cu mana sanatoasa (. 1). Imediat dupa accident, inspectia facuta din fata descopera deformarea regiunii sub forma angulatiei cu varful antero-superior (. 2). Mai tarziu deformarea este mascata de edem, in schimb apare o echimoza. La inspectia umarului din spate se observa o indepartare a marginii spinale a omoplatului de linia apofizelor spinoase, palparea descopera o durere e in punct fix, intreruperea continuitatii osoase in portiunea mijlocie, dar si faptul ca extremitatea externa a fragmentului intern bombeaza sub piele. incalecarea fragmentelor se materializeaza prin micsorarea, de partea afectata a distantei dintre acromion si stern. Se va nota marimea hematomului, starea vasculari-zatiei si inervatiei.


Examen radiografie

Radiografia in incidenta antero-posterioara confirma diagnosticul clinic (. 3). Se pare ca aceasta incidenta standard este insuficienta atat pentru analiza detaliata a traiectelor si afirmarea diagnosticului de ruptura ligamentara (in fracturile de 1/3 externa). in acest sens este bine sa fie solicitate si incidente oblice, sa se foloseasca de la inceput cele trei incidente din seria "traumatica\" si sa nu ne neglijeze o radiografie toracica acolo unde este cazul.



Complicatii tardive
Pseudartroza este rara (0,9-4%). Calusul cios este mai frecvent dupa tratamentul conservator dar se remodeleaza in timp si nu reprezinta decat un inconvenient estetic. Complicatiile neuro-vasculare tardive datorita unui calus exuberant nu sunt deloc frecvente. Artroza sterno- sau acromio-claculara poate surveni in cazul fracturilor intraarticulare ale extremitatilor.


Tratament

Fracturile recente ale claculei se trateaza conservator. Exista indicatii particulare pentru tratamentul chirurgical sau functional.
Tratamentul conservator al fracturilor fara deplasare este simplu si consta dintr-o imobilizare cu esarfa sau cu un bandaj cu cotul la corp (tip Desault) pentru o perioada scurta de 14 sau 21 de zile (3).In cazul fracturilor deplasate se va reduce mai intai deplasarea prin tractiune inapoi, in sus si in afara. Reducerea este simpla, o poate realiza chiar bolnavul prin adoptarea pozitiei de "drepti\" sau chirurgul care procedeaza la tractiunea umerilor in timp ce genunchiul sprijinit intre omoplati fixeaza toracele (. 4). Pe cat este de usoara reducerea, pe atat de dificila este mentinerea sa. Aceasta se face printr-un bandaj "in forma cifrei 8\" (. 5) confectionat pe loc sau obtinut din comert. Imobilizarea cu acest bandaj este necesara pentru 6-8 saptamani la adult. Se va recomanda bolnavului sa rena saptamanal la control (verificarea mentinerii sub tensiune a bandajului) si sa adopte, in timpul sorr--\'hi, pozitia de decubitus dorsal si sa doarma fara perna. O esarfa va mai f necesara in urmatoarele patru saptamani, dupa care cu un program de reeducare corect, actitatea va fi reluata cu etarea eforturilor pentru inca 1-2 luni.
Indicatiile tratamentului chirurgical in fracturile recente raman limitate la urmatoarele circumstante: ireductibilitate, complicatii vasculare, nervoase sau tegumentare, fracturi bilaterale, la politraumatizati, fracturi asociate cu fractura deplasata a unghiului supero-extem al omoplatului. Unele fracturi (3) din 1/3 externa sa fie operate. Mijloacele de fixare in acest circumstante sunt: brosa centro-medulara, fixarea cu o banda de tensiune (. 6) sau miniplaca in T. Chirurgia isi mai gaseste indicatii in complicatiile tardive: pseudartroza dureroasa, calus cios inaccepil estetic, complicatii neuro-vasculare tardive, artroze.

Tratamentul functional se recomanda in fracturile claculei ce surn la batrani, tarati, mai ales daca prezinta concomitent si o complicatie pulmonara.
Tratamentul complicatiilor este numai chirurgical. Decizia va fi luata numai dupa o evaluare atenta si cu acordul bolnavului. Rezolvarea de principiu se va face dupa urmatoarea schema:
- pseudartroza dureroasa, dupa 4-6 luni de la producerea fracturii poate beneficia fie de cleidec-tomie totala (cu za antalgica) sau cura pseudar-trozei, (fixare cu placa si grefare);
- calusul; cios inaccepil estetic beneficiaza de abraziune;
- compresiunilor neuro-vasculare li se rezerva rezectia 1/3 medii, cleidectomia totala, abraziunea, excizia primei coaste, a muschilor subclacular si scalen (2, 4).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor