mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fracturile membrului pelvin
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Fracturile membrului pelvin
» Fracturile femurului

Fracturile femurului





Fracturile femurului se pot clasifica in: fracturi ale extremitatii proximale, fracturi diafizare si fracturi ale extremitatii distale.

Fracturile extremitatii proximale a femurului
Se pot clasifica din punct de vedere topografic in: fracturi parcelare ale capului femural, fracturi ale colului femural si fracturi de masiv trohante-rian.
Fracturile parcelare ale capului femural
Sunt leziuni relativ rare si se intalnesc de obicei in cadrul unor fracturi - luxatii de sold.
a) in cadrul luxatiilor posterioare insotite de fracturi de cotii, se pot constata leziuni relativ limitate la nivelul capului femural ca: fisuri ale cartilajului de incrustare sau echimoze prin hematoame subcondrale situate mai ales in zona postero-superioara a capului femural.
La examenul CT apar zone de fisuri sau chiar fracturi subcondrale, cu infundare de obicei moderata a zonei subiacente cartilajului.
Evolutia lor este adeseori nefavorabila. Din cauza denivelarilor articulare si a necrozelor aseptice parcelare locale pot evolua spre coxartroza secundara.
b) Tot in cadrul luxatiilor de sold, mai ales in cele posterioare se poate produce detasarea unui fragment osos din partea infero-intema a capului femural. Fragmentul detasat ramane aproape intotdeauna in cotii si este adeseori solidar cu ligamentul rotund (. 1 a).

Ligamentul rotund si marginea cotitului contribuie la desprinderea fragmentului.
c) in cazul unui traumatism grav, care continua si dupa luxarea capului femural din cotii sau, mai rar, in timpul unor manevre mai brutale si inadecvate de reduceere ortopedica, se poate desprinde si al doilea fragment supero-extern, practic restul de cap femural. Acest fragment ramane extraarti-cular (. 1 b).
SimptomatologieIn tipul "a\" de fractura, loul clinic este dominat de luxatia de sold. Dupa reducerea luxatiei persista dureri la baza triunghiului Scarpa. Sunt accentuate de mobilizarea membrului peln respectiv, chiar si atunci cand s-a obtinut o buna reducere ortopedica.In tipul "b\" sunt semne de fractura de col femural si nu mai avem pozitiile cioase din luxatia de sold.


Diagnostic

Diagnosticul pozitiv este imposibil de facut numai pe baza semnelor clinice care preteaza la confuzii cu luxatia simpla de sold in prima eventualitate,
sau cu fractura de col femural cu deplasare, in cazul fracturii de cap femural cu doua fragmente.
Examenul radiografie in pozitiile standard de fata si profil est absolut necesar si transeaza diagnosticul.
Examenul CT si eventual RMN, precizeaza dia-pnosticu) si orienteaza tratamentul.
Diagnosticul diferential trebuie facut cu luxatia de sold, fractura de col femural si cu osteocondrita disecanta a soldului. in acest din urma caz fragmentul este, de obicei, in portiunea superioara a capului femural si este rotunjit, nu neregulat ca in fracturi.


Tratament

Tratamentul este eclectic.
a) in fracturile-luxatii cu fragment infero-intern se face reducerea luxatiei in urgenta si daca se obtine o reducere buna a fracturii de cap femural, se instituie extensie continua pentru 6 saptamani si interdictia sprijinului pe membrul respectiv timp de 3 luni. Rezultatele tardive sunt adeseori bune.
Daca fragmentul infero-intern detasat este mic si nu se reduce ortopedic, se impune extirparea lui (. 2 a).
Atunci cand fragmentul detasat este voluminos se face osteosinteza cu suruburi "pierdute in cartilaj\" tip Smillie (. 2 b). in aceste cazuri evolutia este uneori nefavorabila, fragmentul se necrozeaza si este necesar o noua interventie chirurgicala pentru a-l extirpa.
Evolutia in continuare este de regula spre coxartroza posttraumatica.
b) in caz ca s-a fracturat si fragmentul supero-extern al capului femural se impune inlocuirea capului femural preferabil cu o proteza bipolara, sau la varstnici cu proteza cerco-cefalica tip Aus-tin-Moore (. 3).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor