mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Cancerul de col uterin
Index » Patologia chirurgicala ginecologica » Cancerul de col uterin
» Etiologie

Etiologie


Share



Ca toate neoplasmele, etiologia cancerului de col nu este cunoscuta. Totusi, accesibilitatea organului, precum si studii epidemiologice efectuate pe loturi populationale cu mare valabilitate statistica au edentiat o serie de factori favorizanti ai aparitiei afectiunii (2, 4, 19):
. actitatea sexuala a femeii - debutul la varsta tanara, mai ales in adolescenta, parteneri se-
xuali multipli, prima sarcina la varsta foarte tanara, cresc riscul de 8 pana la 14 ori;
. partenerul sexual are un rol important, obser-vandu-se un risc crescut de imbolnare la femeile care, desi au un singur partener, acesta are multiple partenere.
S-a observat scaderea riscului de imbolnare la femeile casatorite cu barbati circumcisi (in special evreice);


. fumatul creste riscul de 3-4 ori;

. statusul socio-economic arata incidenta mai mare la populatia saraca, atat datorita deficientelor de igiena intima, cat si celor de dieta, femeile care au dezvoltat cancer de col uterin avand nivele plas-matice scazute de tamina A, caroten si acid folie.
Din cele prezentate reiese edent factorul sexual in etiologia neoplaziei cercale, unii autori considerand-o o "adevarata boala cu transmisie sexuala\". Aceasta asertiune este sustinuta de cercetari recente care incrimineaza factorul infectios in etiologia cancerului de col uterin;
. herpes simplex rus tip 2 (HSV-2);
. human papiloma rus (HPV) (5, 6) desi relatia cauza efect este greu de dovedit.
HSV-2 a fost izolat si cultivat in culturi tisulare prelevate din cancer cercal uman, iar ARN ral a fost depistat in leziunile CIN. S-a emis mai recent ipoteza ca HSV-2 este "initiatorul\" ce actioneaza ca un mutagen, in timp ce HPV este "promotorul\" aparitiei leziunii. Posibilitatea biologica a rolului HPV in oncogeneza cercala este edentiata si de faptul ca acesta determina infectie persistenta a epiteliului metaplastic in zona scuamo-columnara.
Oricum, problema etiologiei cancerului de col uterin ramane un modul deschis, fiind departe de a fi corect si complet elucidata pana in momentul de fata.




Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor