mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Cancerul de col uterin
Index » Patologia chirurgicala ginecologica » Cancerul de col uterin
» Cancerul de col uterin - date

Cancerul de col uterin - date


Share



Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai intalnite forme de cancer, reprezentand 6% din numarul total al formelor de cancer depistate la femei. in Statele Unite este estimat anual un numar de 16.000 de noi cazuri de cancer invaziv de col uterin si 5.000 de morti produse din aceasta cauza.
Colul uterin este partea cea mai joasa si ingusta a uterului, care realizeaza legatura acestuia cu vaginul. El face parte din sistemul reproducator feminin.
Incidenta cancerului de col uterin in situ (cancerul de col uterin care nu s-a raspandit in alte parti ale corpului) atinge un varf intre varsta de 20 si 30 de ani. Dupa varsta de 25 de ani, numarul cazurilor de cancer de col uterin invaziv creste odata cu varsta, riscul de a muri de cancer de col uterin crescand pe masura ce femeile imbatranesc.
Prognosticul pentru aceasta boala este determinat de extinderea bolii in momentul diagnosticarii ei. Deoarece marea majoritate (mai mult de 90%) din aceste cazuri pot si ar trebui sa fie detectate timpuriu prin folosirea testului Pap (Papanicolau), rata actuala a decesului este mult mai ridicata decat ar trebui sa fie si reflecta faptul ca acest test nu este facut pe aproximativ o treime dintre femeile care sufera de aceasta boala, dar care nu sunt diagnosticate la timp.

Factori implicati in aparitia bolii
Printre factorii majori care influenteaza prognosticul sunt:
a-  stadiul in care este descoperit cancerul,
a-  volumul si gradul tumorii,
a-  tipul histologic,
a-  raspandirea limfatica si invazia vasculara.
S-a estimat ca, in Statele Unite, mai mult de sase milioane de femei sufera de infectie cu papilloma virus (HPV), ceea ce face ca o interpretare adecvata a acestor date sa fie importanta. Studii epidemiologice au demonstrat in mod convingator ca factorul major de risc in dezvoltarea carcinomului de col uterin preinvaziv sau invaziv este infectia cu papilloma virusul uman, care depaseste cu mult alti factori cunoscuti. Exista peste 80 de tipuri de papilloma virus uman. Aproximativ 30 de tipuri sunt transmise pe cale sexuala si pot infecta colul uterin. in jur de jumatate din aceste infectii au fost legate de aparitia cancerului de col uterin. Infectia colului uterin cu papilloma virusul uman este factorul de risc primar in cazul cancerului de col uterin. Desi infectia cu papilloma virusul uman este foarte frecnta, totusi un procent mic dintre femeile infectate cu un tip de papilloma virus netratat vor dezvolta cancer de col uterin.

Femeile infectate cu virusul imunodeficientei umane (HIV), la care se asociaza aceasta forma de cancer, au o boala mai rapid evolutiva si un prognostic mai prost.
Dintre ceilalti factori implicati, mai pot fi luati in considerare:
a-  Nasterile multiple.
a-  Numarul ridicat al partenerilor sexuali.
a-  Varsta scazuta la primele relatii sexuale. Toate femeile trebuie sa faca examene ginecologice regulate la inceperea vietii sexuale sau incepand cu varsta de 18 ani. Prenirea bolilor cu transmitere sexuala reduce riscul aparitiei unui cancer de col uterin.
a-  Statutul socio-economic precar.
a-  Fumatul poate fi asociat cu un risc crescut de aparitie a cancerului de col uterin.
Prenirea cancerului de col uterin
Femeile care nu si-au facut in mod regulat un test Pap sunt predispuse unui mare risc de a dezvolta cancer de col uterin. Cei mai importanti pasi in prenirea cancerului de col uterin sunt
realizarea unor examene ginecologice regulate si a testelor Pap. Modificarile anormale care apar la nilul colului uterin pot fi detectate cu ajutorul testelor Pap si astfel pot fi tratate inaintea dezvoltarii cancerului.

Testul de depistare a cancerului de col uterin -testul Papanicolau (Pap)
Acest test este realizat in timpul unei vizite regulate la cabinetul medicului. Acesta utilizeaza o lama speciala sau o periuta pentru a recolta o proba de celule de la nilul colului uterin si al partii superioare a vaginului. Celulele recoltate sunt fixate pe o lamela si trimise la laborator, in derea cercetarii existentei unei anormalitati. Studiile efectuate sugereaza ca rata cancerului de col uterin va scadea, daca femeile care sunt sau au fost acti sexual sau care sunt in ultimii ani ai adolescentei sau chiar mai in varsta si-ar face testul Pap in mod regulat.
Posibilitati de tratament al cancerului de col uterin
Se folosesc patru tipuri de tratament:

a-  Interntia chirurgicala - are ca scop extirparea tumorii.
a-  Radioterapia - foloseste doze ridicate de raze X sau alte radiatii cu o energie ridicata, in derea distrugerii celulelor cancerigene si micsorarii tumorii. Radioterapia este realizata cu ajutorul unui aparat situat in afara corpului (iradiere externa). Radioterapia poate fi folosita ca singur tratament sau pe langa tratamentul chirurgical.
a-  Chimioterapia - foloseste medicamentele pentru distrugerea celulelor cancerigene. Este o terapie sistemica.
a-  Hormonoterapia - utilizeaza terapia cu hormoni feminini.
Se poate opta pentru un tratament standard, a carui eficacitate a fost demonstrata de nenumarate studii. Nu toate pacientele pot fi vindecate prin aplicarea tratamentului standard, iar unele tratamente standard pot aa mai multe efecte secundare decat cele dorite.





Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor