mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Ulcerul gastric
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Ulcerul gastric
» Tratament medical

Tratament medical


Share

Ca o consideratie generala mentionam faptul ca ulcerul gastric necesita timp mai indelungat pentru vindecare fata de ulcerul duodenal, timp care este direct proportional cu dimensiunile leziunii. Supragherea vindecarii ulcerului se face prin evaluare radiologica si endoscopica dupa 6 saptamani de tratament. Daca dupa aceasta perioada, care reprezinta proba terapeutica, ulcerul gastric nu se vindeca sau nu-si reduce dimensiunile la mai putin de 60% din diametrul initial se ia in consideratie fie un caz rezistent la tratament fie o leziune de natura maligna. Ambele situatii impun orientarea spre tratament chirurgical. Ulcerul gastric benign se vindeca complet dupa 3 luni de tratament intensiv.
Tratamentul medical al ulcerului gastric cuprinde aceleasi grupe medicamentoase utilizate in terapia ulcerului duodenal, pentru care am prezentat amanuntit mecanismul de actiune, posologia si efectele adrse.


Antiacidele sunt necesare in cantitati mai mici decat la ulcerul duodenal, deoarece hipersecretia acida este mai putin exprimata in ulcerul gastric.
Antagonista de receptori H2 reprezinta medicatia cea maf frecnt prescrisa in ulcerul gastric. Ele nu sunt la fel de eficiente in vindecarea leziunii gastrice, care se obtine in 80% din cazuri dupa 8 saptamani de tratament, dar reprezinta totusi medicatia de prima alegere datorita efectelor adrse reduse.
Omeprazolul (Losec) are efecte superioare fata de antagonistii de receptori H2 in vindecarea ulcerului gastric, inclusiv cand leziunea are drept cauza administrarea cronica de AINS. Unii autori il recomanda ca optiune initiala in terapia ulcerului gastric. Pantoprazolul (Controloc) se administreaza de asemenea in ulcerul gastric, timp de 4-8 saptamani.
Sucralfatul si compusii coloidali de bismut sunt foarte utili pentru vindecarea ulcerului gastric deoarece imbunatatesc apararea mucoasei gastrice.
Anticolinergicele pot fi eficiente in tratarea ulcerului gastric prin inhibarea secretiei acide, dar efectele lor adrse le limiteaza utilizarea in tratarea acestei leziuni. Efectul lor de a incetini golirea continutului stomacului (care este oricum afectata), precum si faptul ca influenteaza activitatea cardiovasculara, iar pacientii cu ulcer gastric sunt mai varstnici si deci mai expusi acestor actiuni nedorite, nu le recomanda in terapia curenta a ulcerului gastric. Dintre anticolinergice se poate totusi opta pentru utilizarea de Pirenzepina sau Telenzepina, substante care au o actiune relativ selectiva pe receptorii muscarinici M1 si realizeaza inhibarea secretiei acide gastrice predominant fata de actiunea cardiaca sau pe musculatura neteda (11).
Misoprostol - o substanta analoaga a prosta-glandinei PgE1, capata o importanta deosebita in arsenalul terapeutic al ulcerului gastric, datorita efectului sau citoprotector. La bolnavii cu ulcer gastric determinat de actiunea AINS asupra mucoasei gastrice Misoprostolul administrat in doza de 200 ug de 4 ori pe zi vindeca leziunea in 75-95% din cazuri. Substanta se poate folosi si in prenirea aparitiei leziunii de ulcer gastric la pacientii cu risc care necesita tratament antiinflamator cortizonic sau nesteroidian timp indelungat. in acest caz se initiaza terapia cu 100 ug/zi si se creste doza gradat, in mod lent, la 1-2 saptamani pentru testarea tolerantei digesti si evitarea aparitiei crampelor si diareei (15).


Carbenoxolone, un produs de hidroliza al acidului glicirizic este o substanta utilizata in tratamentul ulcerului gastric pentru efectul sau de stimulare a producerii mucusului protector si deci de crestere a rezistentei mucoasei gastrice. Doza uzuala este de 100 mg de 3 ori pe zi dupa masa timp de o saptamana, apoi de 50 mg de 3 ori pe zi. Efectele adrse sunt retentia de sodiu, cresterea valorilor tensiunii arteriale, edeme, hipokaliemie, alcaloza. Din acest motiv se administreaza in doze


mai mici la varstnici si se asociaza saruri de potasiu.

Daca testele de diagnostic pentru Helicobacter pylori sunt poziti se administreaza tratament antibiotic specific, utilizand schemele terapeutic prezentate la modulul "Ulcerul duodenal\".In ceea ce priste dieta, se vor evita alimentele care stimuleaza secretia gastrica cum sunt cele care contin cafeina, precum si alcoolul care are actiune agresiva directa pe mucoasa gastrica. De asemenea pacientilor cu ulcer gastric li se vor interzice aspirina si antiinflamatoarele, datorita potentialului lor ulcerogen.Incheiem modulul care parcurge tratamentul medical al ulcerului gastric prin mentionarea terapiei profilactice in derea prenirii aparitiei ulcerului de stress. La pacientii cu risc se administreaza pe sonda naso-gastrica antiacide, Sucralfat sau/si analogi de prostaglandine. De asemenea se pot administra in perfuzie antagonisti de receptori H2.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai