mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ulcerul gastric
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Ulcerul gastric
» Gastrita

Gastrita







Ulcerul gastric se asociaza frecvent cu gastrita cronica si gastrita atrofica. Semnificatia asocierii celor doua leziuni - gastrita si ulcer - este discutata din punct de vedere al elementului initial, deoarece nu se poate preciza cu certitudine daca gastrita precede aparitia ulcerului sau este consecinta inflamatiei periulceroase.

Infectia cu Helicobacter pylori
Importanta infectiei cu Helicobacter pylori in pato-geneza ulcerului gastric este mai mica decat in cea a ulcerului duodenal, numai 20% din gastritele produse de aceasta infectie fiind responsabile de aparitia ulceratiei gastrice. Studii microbiologice au dovedit colonizarea acestui germen in mucoasa regiunii antrale la 70% pana la 90% din pacientii cu ulcer gastric, determinand aparitia procesului de gastrita cronica ce precede formarea leziunii ulceroase (. 1).



Factori exogeniIn afara mecanismelor patogenice expuse mai sus, la aparitia ulcerului gastric pot participa si factori exogeni.
Astfel, actiunea medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), dintre care se detaseaza aspirina, asupra mucoasei gastrice este recunoscuta a fi responsabila de aparitia ulcerului gastric simptomatic la 5,5% din pacientii consumatori de AINS (11). Endoscopia descopera insa un procent de ulceratii gastrice mult mai mare, situat pana la 30%, la bolnavii care fac tratament antiinflamator cronic.
Studii clinice au demonstrat aparitia de leziuni ulceroase la pacientii care fac chimioterapie intra-arteriala. Efectul citostaticelor administrate la nivelul arterei hepatice asupra mucoasei gastrice pare sa fie un efect toxic direct asupra nutritiei mucoasei. Au fost incriminate 5-Fluorouracil, Cisplatin, Adriami-cina, Mitomicina. S-a constatat de asemenea ca sistarea chemoterapiei produce ameliorarea simptomatologiei (11).


Un alt factor exogen important in ulcerogeneza este fumatul. Mecanismele prin care se realizeaza acest fapt sunt multiple: scade sinteza de prosta-
glandine, creste secretia acida si refluxul duodenal in stomac, farizand disfunctia sfincterului piloric si afecteaza capacitatea de aparare a mucoasei gastrice si troficitatea epiteliului prin diminuarea fluxului sangvin local.
Tot ca factor exogen in aparitia ulcerului gastric actioneaza si ingestia de alcool, care are efect iri-tativ asupra mucoasei, procand chiar leziuni caracteristice gastritei acute (15, 11).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai