mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile rectale benigne sl maligne
Index » Patologia chirurgicala a rectului » Tumorile rectale benigne sl maligne
» Investigatii paraclinice

Investigatii paraclinice







Simptomatologia clinica nu este patognomonica; ea poate sugera numai existenta unei tumori rectale primare. Pentru confirmarea acestei supozitii se recurge la investigare paraclinica (punand accentul pe mijloacele de investigare imagistica). Scopul acestor investigatii este sa confirme existenta tumorii primare, sa sileasca sediul ei, sa confirme histologic natura maligna a tumorilor rectale, sa evalueze extinderea locala si existenta unor cancere primare sincrone sau asocierea tumorii maligne cu adenoame benigne si sa caute boala metastatica.

1. Investigatia radiologica
Radiografia abdominala simpla este utila in investigarea pacientului venit in urgenta, pentru ocluzie
sau perforatie intestinala; in afara acestora nu aduce informatii utile.


Clisma baritata este investigatia cel mai larg folosita, fiind la indemana oricarui serviciu de radiologie si acceptata cu relativa usurinta de bolnav. Tehnica cea mai sensibila este clisma baritata cu dublu contrast in care se insufla aer dupa ce mucoasa rectala a fost acoperita cu bariu. Contrastul simplu cu bariu nu permite definirea leziunilor mici, ale mucoasei din care cauza ar trebui abandonat; si metoda cu dublu contrast rateaza uneori diagnosticul, dar acest lucru se intampla rareori daca tehnica este corecta. Clisma baritata poate obiectiva in plus o eventuala fistula intre rect si organele vecine (vagin sau ca urinara) si furnizeaza date asupra morfologiei recto-colonului a carei cunoastere este utila in silirea tehnicii chirurgicale, poate obiectiva existenta concomitenta a unor tumori pe colon si obstructia realizata de o tumora rectala superioara.
CT-scannerul este aplicat mai ales pentru aprecierea eventualelor metastaze hepatice ale unui cancer rectal si uneori pentru silirea gradului de invazie locala, desi oncologii considera ca nu s-a gasit inca un loc acestei explorari in evaluarea tumorii primare. Computer-tomografia este folosita si pentru ghidarea punctiei pentru biopsie in metastazele hepatice.

2. Investigatia endoscopica
Rectosigmoidoscopia reprezinta o metoda simpla pentru examinarea directa a tumorilor rectale si pentru prelevare de biopsie; completata cu colono-scopie cu fibra optica, gradul de informatie creste in cazul tumorilor rectale sincrone cu alte tumori ale colonului.


3. Ultrasonografia

Scannarea ultrasonografica are 2 roluri mari in investigarea cancerului de rect, silind extinderea invaziei locale si detectarea eventualelor metastaze hepatice. Invazia locala este apreciata prin introducerea jntralumenala a unor transductori sonde. Aceasta tehnica permite examinarea detaliata a peretelui rectal si a tesuturilor inconjuratoare. Folosind aceasta tehnica pot fi demonstrate cateva straturi bine definite in interiorul peretelui, necesare pentru aprecierea progresiei cancerului in peretele rectal si tesuturile perirectale.

Corespondenta ecoendoscopica
uT1: respectarea stratului hiperecogen median (muscularis mucoasa);
uT2: respectarea stratului hiperecogen periferic (muscularis propria);


uT3: ruperea stratului hiperecogen periferic, cu invazia tesuturilor perirectale;
uT4: invazia organelor adiacente.
Tehnica permite in plus aprecierea limfonodulilor regionali, mai ales in ceea ce priveste lumul acestora, fara sa poata indica daca aceasta modificare este sau nu determinata de metastazarea limfonodulilor. Metoda este mai ales avantajoasa in cazul tumorilor aflate deasupra zonei posibil a fi explorata prin tact rectal.
Diagnosticul metastazelor hepatice: ultrasono-grafia este la fel de sensibila ca o explorare computer tomografica fara marire in silirea metastazelor hepatice si in mod sigur mai ieftina si ne-invaziva. La fel ca si CT-scannerul, poate fi folosita pentru biopsia ghidata a ariilor suspecte. Scanna-rea ultrasonografica are marele avantaj de a putea fi folosita intraoperator, desi lipsesc dole ca este mai sensibila decat scannarea preopera-torie.

4. Markeri tumorali


a) Markeri serici

Pana la descoperirea antigenului carcinoembrio-nic in 1965, a existat o mare speranta ca cercetarea markerilor tumorali va usura diagnosticul bolnavilor cu cancer de rect. Nu dupa mult timp de la introducerea in practica, s-a dovedit ca nu este un marker suficient de sensibil sau specific pentru a fi admis ca marker de diagnostic primar. Preoperator este folosit ca un indicator prognostic, deoarece s-a constatat ca recidivele se dezlta mai probabil la cei cu o concentratie ridicata a acestui antigen. De asemenea este folosit in detectarea tumorilor recurente dupa chirurgia primara, deoarece titrul sau scade semnificativ pana la disparitie dupa ablatia tumorii primare si reapare cu concentratii din ce in ce mai mari odata cu reaparitia recidivelor.
Alti markeri serici utilizati sunt CA-l9-9 si CA-50 (CA = Antigen carbohidrat). Nici unul din acesti markeri nu este foarte sensibil in diagnosticul tumorilor primare si rolul lor in detectarea bolii recurente nu este inca bine definit. in prezent se evalueaza alti markeri: CA-72, CA-l25 si TPA (antigen polipeptidic tisular).
b) Radioimun-scintigrafia (RIS)
Markerii tumorali reprezentati de anticorpii mono-clonali (Mab) s-a dovedit a nu fi specifici pentru tumora, desi tesutul tumoral preia preferential MAb
radioetichetati; preluarea si de catre tesuturile normale diminua utilitatea acestei abordari a imagisticii tumorale.
Separat de markerii tumorali mentionati mai sus nu exista nici un test biochimic care sa aiba un rol in diagnosticul cancerului rectal primar. Enzimele hepatice, de exemplu fosfataza alcalina, transami-naza glutamic-oxalacetica serica si y-glutamil trans-peptidaza pot deveni anormale in interesarea metastatica avansata a ficatului, dar sensibilitatea joasa a testarii lor si dezltarea tehnicilor imagistice fac ca ele sa fie demodate in managementul clinic curent al cancerului de rect.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a rectului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai