mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile hepatice benigne sl maligne
Index » Patologia chirurgicala a ficatului » Tumorile hepatice benigne sl maligne
» Adenomul

Adenomul







Se intalneste mai frecvent la femei care au utilizat contraceptive orale, dar si la barbati sub tratament cu steroizi anabolizanti (7,65). Bolnai cu giicogenoze prezinta un risc crescut de aparitie a adenoamelor hepatice (46).
Tumorile sunt bine delimitate si, uneori, incapsulate, iar histopatologic se remarca structura tipica de adenom: hepatocite aranjate in cordoane, fara structuri biliare sau fibroase. Tumorile primesc exclusiv vascularizatie arteriala. intre complicatii este citata hemorgia intratumorala, care uneori poate duce chiar la\'ruptura capsulei. Transformarea maligna este in general rara, dar posibila, mai ales atunci cand se asociaza o glicogenoza hepatica sau utilizare de corticosteroizi anabolizanti.
Simptomatologia clinica consta de regula in dureri abdominale acute produse de hemoragii intra-tumorale sau intraperitoneale, dureri abdominale cronice sau aparitia unei mase tumorale palpabile. Un numar important de bolna raman totusi asimp-tomatici, tumorile fiind descoperite intamplator.



Diagnosticul imagistic se bazeaza pe ecografie si tomografie computerizata. La tomografie, tumorile se zualizeaza cel mai bine in timpul fazei arteriale a examenului cu contrast. Ele sunt fie izo-dense, fie usor hipodense fata de restul paren-chimului.
La examenul RMN tumorile apar ca hiperintense sau izointense fata de restul ficatului pe imagini T1 sau ca hiperintense pe imagini T2, probabil datorita diferentelor in arhitectura si vascularizatie, necrozei, hemoragiei sau depozitelor de glicogen ori de grasime; in 17-31% din cazuri poate fi edentiata o capsula fibroasa (4, 100).In evolutia clinica au fost descrise cazuri de transformare maligna (31).
Rezectia tumorilor este indicata atat pentru posibilitatea complicatiilor evolutive citate mai sus, cat mai ales datorita riscului de transformare maligna.

Atunci cand exista certitudinea benignitatii (ceea ce implica un examen histopatologic extempo-raneu) enucieerea poate fi o solutie chirurgicala suficienta (29).In rare cazuri pot fi intalnite adenoame multiple. O situatie si mai rara este adenomatoza hepatica, atunci cand se intalnesc mai mult de patru tumori la acelasi bolnav (5).


Adenomatoza hepatica are o incidenta egala la barbati si femei si nu se asociaza cu utilizarea contraceptivelor orale. in schimb are o incidenta crescuta la bolnai cu glicogenoze si la cei sub tratament corticosteroidic.
Singurul tratament posibil, atunci cand se impune datorita complicatiior sau incertitudinii benignitatii, este transtul hepatic (. 2 a, b).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Patologia chirurgicala a ficatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai