mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile hepatice benigne sl maligne
Index » Patologia chirurgicala a ficatului » Tumorile hepatice benigne sl maligne
» Metastazele hepatice

Metastazele hepatice







Ficatul este al doilea sediu de metastazare a tuturor cancerelor din organismul uman, dupa ganglionii limfatici (148) (. 19, 20).

Din punct de vedere al evolutiei clinice si al prognosticului, este utila impartirea metastazelor hepatice in 3 categorii:

a. Metastaze hepatice de la un cancer colono-rectalIn mod particular, la bolnai cu cancer colo-rectal, ficatul poate sa fie singurul sediu al metastazelor.
Din 150 000 de cazuri noi care se interneaza anual in SUA, cea 25% prezinta deja metastaze hepatice, si inca 20-50% vor dezvolta ulterior astfel de metastaze (12, 95).
Principala caracteristica a metastazelor de la un cancer colono-rectal este evolutia lor relativ lenta, ceea ce permite un abord terapeutic care, la randul lui, confera bolnavului sanse de supraetuire relativ bune ativ cu alte tipuri de cancere metastatice.
Metastaza rea in ficat se produce pe cale ve-noasa, embolii tumorali ajungand in final in vena porta si de acolo in ficat. La nivelul ficatului metastazele capata foarte curand vascularizatie arteriala si tind sa se dezvolte repede. Cresterea lor depinde de o serie de parametri care se leaga de caracterele biologice ale tumorii primare, dar si de factorii locali de aparare imuna a ficatului.In functie de momentul aparitiei in raport cu tumora primara se deosebesc doua categorii de metastaze: sincrone, care apar concomitent cu tumora primara sau in primii doi ani dupa rezectia acesteia (se considera ca daca apar in acest interval de timp metastazele existau deja la momentul rezectiei) si metacrone, cand apar la un interval de timp mai mare de 2 ani de la rezectia tumorii primare.


Intervalul de timp la care apar metastazele metacrone poate fi uneori foarte lung. in experienta personala am inregistrat cazuri la care aparitia metastazelor s-a produs dupa mai mult de 5 ani de la interventia chirurgicala, cel mai lung interval de timp fiind de 9 ani.
Din punct de vedere clinic in cazul metastazelor sincrone simptomatologia este dominata de regula de simptomele tumorii primare si foarte rar de simptome produse de metastazele hepatice, cu exceptia hepatomegaliei in cazurile avansate.In ceea ce priveste metastazele metacrone, in prezent ele se descopera de obicei in cursul monitorizarii postoperatorii a bolnalor rezecati pentru cancer colono-rectal. Aceasta implica teste biologice de rutina (hemoleucograma, VSH), markeri tumorali (antigenul carcinoembrionar) si ecografie hepatica efectuate la intervale regulate de timp; protocolul "Clinicii Chirurgicale Fundeni\" implica efectuarea acestor teste la fiecare 3 luni in primul tie), tehnicile de hepatectomie s-au dezvoltat foarte mult in ultimele decenii permitand aproape orice tip de rezectie, evolutia metastazelor este suficient de lenta ca sa perminta doua, trei si chiar mai multe interventii iterative (106).
Chimioterapia: poate fi practicata atat sub forma sistemica sau loco-regttmala.
Rata de raspuns la chimioterapia sistemica nu depaseste 20% (12,95). Citostaticul de electie ramane 5-fluorouracilul.
Raspunsul la chimioterapia intraarteriala este semnificativ mai bun (ajungand chiar pana la 60-70%), dar, pe langa costul ridicat, instalarea unei pompe de perfuzie intraarteriala se insoteste de o rata a complicatiilor de pana la 10% (12). Premisa teoretica a administrarii intraarteriale a drogurilor citostatice este vascularizatia exclusiv arteriala a tumorilor hepatice. in prezent se utilizeaza in pius si o serie de substante (dintre care in primul rand Lipiodolul) cu rol de "carrier\", care, datorita fixarii elective la nivelul tumorilor ar trebui, cel putin teoretic, sa creasca concentratia citostaticului in tumoare.
Citostaticul cel mai des utilizat pentru chimioterapie intraarteriala este 5-FUDR (5-fluoro-2-deoxy-uridine). Desi are o eficienta dovedita, trebuie totusi utilizat cu prudenta datorita efectelor toxice majore asupra ficatului.
Alte citostatice care au mai fost folosite sunt: 5-FU, cisplatinum si mitomicina.
Au fost de asemenea silite protocoale care utilizeaza atat chimioterapia sistemica, cat si pe cea loco-regionala plecand de la constatarea ca bolnai aflati sub chimioterpie loco-regionala au dezvoltat in acest timp metastaze sistemice (in special pulmonare). Cea mai frecvent folosita combinatie este cea de 5-FU administrat sistemic asociata cu 5-FUDR administrat loco-regional.In lipsa tratamentului, mediana supraetuirii este de aproximativ 5-l0 luni (12).


Wilson si Adson au at 60 de cazuri la care s-a practicat rezectie cu alte 60, abile ca numar si dimensiuni, la care nu s-a practicat decat biopsie: nici unul din pacientii la care s-a practicat numai biopsie nu a supraetuit la 5 ani, in timp ce in grupul rezecat s-a inregistrat 25% supraetuire la 5 ani si 19% supraetuire la 10 ani (149).
Prognosticul este edent mai bun la bolnai cu metastaze unice decat la cei cu metastaze multiple. Pe o serie din literatura supraetuirea la 1 an a fost de 5,7% la bolnai cu metastaze difuze, fata de 27% la cei cu metastaze localizate la un lob al ficatului si de 60% la cei cu metastaza unica. Supraetuirea mediana la bolnai cu o singura metastaza a fost de 25 luni (151).
O serie de parametri care caracterizeaza tumora primara au, de asemenea, importanta prog-nostica. Sunt considerati factori de prognostic nefavorabil varsta peste 70 ani, sexul masculin, si stadiul avansat al tumorii primare (utilizand cla- sifi-carea Dukes sau Astler-Coller), in timp ce gra-dingul histologic pare sa nu aiba o influenta majora (12).
Desi eforturile terapeutice combinate care sunt utilizate in prezent (chirurgia, chimioterapia siste-mica sau loco-regionala, radioterapia, radio- sau crioablatia) au dus la o imbunatatire considerabila a prognosticului metastazelor hepatice de cancer colono-rectal, se admite ca totusi, din nefericire, in final pacientii vor deceda, dupa un interval de timp mai lung sau mai scurt, datorita recidivei bolii la nivel hepatic sau sistemic.
b) Metastaze hepatice de la cancere endocrine.
Metastazele hepatice de la o serie de cancere endocrine (carcinoid, gastrinom) au, de regula, o evolutie lenta. Unele dintre aceste cazuri beneficiaza de tratament simptomatic cu care s-au obtinut supraetuiri conforile de peste 10 ani. De asemenea transtul hepatic a fost practicat cu succes in cazuri de carcinoid metastatic, obtinan-du-se ndecari.
c) Metastaze hepatice de la alte cancere
Au in general un prognostic mult mai nefavorabil decat metastazele provenite de la un cancer colono-rectal. Supraetuirea in cazuri de metastaze de la un cancer gastric, pancreatic, pulmonar sau mamar este atat de scurta incat, in general, nu justifica rezectia.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a ficatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai