Tratamentul plagilor
Masurile de ordin general cuprind: antibioterapia profilactica, profilaxia antitetanica si inntarierea leziunilor.
Plagile scrotale lineare trebuie suturate imediat sub anestezie loco-regionala, iar cele anfractoase numai dupa regularizarea chirurgicala a marginilor (debridare). Plagile care nu ajung in cavitatea vagi-nala pot fi suturate si in sala de urgenta avand grija insa ca dartosul sa fie suturat separat pentru a reduce riscul formarii hematomului parietal scrotal. Pentru plagile testiculare se procedeaza astfel:
. anestezie spinala sau loco-regionala;
. sterilizarea campului operator dupa toaleta atenta a regiunii;
. explorarea plagii scrotale si largirea acesteia;
. exteriorizarea masei epididimo-testiculare si inntarierea leziunilor acesteia;
. sutura plagii cu fire atraumatice cu resorbtie lenta 4,0-5,0 daca pulpa testiculara nu este her-niata sau este foarte putin herniata. in cazul unor hernii importante ale acesteia se prefera "patch-ul\" cu vaginala parietala.
. controlul hemostazei;
. repunerea masei epididimo-testiculare in bursa scrotala;
. tub de dren scos prin contraincizie;
. sutura plagii in doua uri si pansament.
Plagile asociate epididimare se trateaza prin: sutura, sau epididimectomie. Plagile partiale sau totale ale cordonului necesita dupa evacuarea he-matocelului hemostaza prin ligaturarea vaselor lezate.
Tratamentul contuziilor
Contuziile regiunii scrotale se trateaza diferentiat in functie de localizarea, gradul si numarul leziunilor. Hematoamele mici si mijlocii ale peretelui scrotal se trateaza ambulator cu antialgice si repaus. Controlul saptamanal al bolnavului se impune pentru a surprinde la timp formarea unui abces ce necesita drenaj chirurgical. Hematoamele rapid progresi necesita interntie chirurgicala de urgenta pentru efectuarea hemostazei care se va face in sala de operatie sub anestezie generala sau spinala.
Cand exista avulsie semnificativa a pielii scrotului, dar testiculele sunt viabile aceste se vor imta sub pielea regiunii interne a coapselor de unde vor fi dezgropate impreuna cu cate un lam-bou cutanat, dupa 3-6 saptamani. Testiculele vor fi aduse in pozitie normala si un nou scrot va fi reconstituit din lambourile cutanate. Orice mica bucata de piele scrotala ramasa indemna dupa avulsie, trebuie pastrata, deoarece datorita puterii mari de regenerare, in 3-6 saptamani se poate obtine in conditii aseptice, o reepitelizare adecvata a zonei denudate fara sa mai fie nevoie de operatii plastice cutanate.
Contuziile testiculare de grad 1 si cele de grad 2, care nu au hematoame mari intratesticular se trateaza conservator prin repaus la pat, antialgice, antibiotice si sedati. Hematoamele mari necesita evacuare chirurgicala sub anestezie spinala sau generala.
Pentru
contuziile testiculare de grad 3 operatia se desfasoara aproximativ la fel numai ca dupa incizia vaginalei si evacuarea hematocelului se repara ruptura albugineii, fie direct prin sutura, fie prin "patch\". Hematoamele de cordon asociate, se vor evacua prin compresiune dupa incizarea fibroasei. Hemostaza prin ligaturare vasculara este necesara daca hemoragia continua. Tratamentul sechelelor se va face in functie de forma antomo-clinica a acesteia. Astfel se va recurge la:
. anastomoza epididimo-deferentiala in caz de azoospermie excretorie prin stenoza posttraumatica a ansei epididimo-deferentiale.
. tratament cu androgeni in caz de hipogona-dism post-traumatic;
. nevralgie post-traumatica nu se trateaza prin castratie, mai ales daca testiculul este de dimensiuni normale, ci cu sedati, psihoterapie si antal-gice;
. impotenta
sexuala psihogena entuala poate fi tratata cu succes numai in colaborare cu un psiholog.