mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anorexia nervoasa si bulimia nervoasa
Index » Nutritia » Anorexia nervoasa si bulimia nervoasa
» Bulimia

Bulimia







Bulimia, sau "foamea de taur\", consta in ingestia episodica, compulsiva, a mari cantitati de alimente; pacientul este constient ca aceasta foame este patologica, ii este teama ca nu se va putea opri in mod voluntar si dupa alimentatie prezinta o stare depresiva. Bulimicii au o teama morbida de obezitate. in timp ce cresterea temporara a poftei de mancare poate aparea in multiple afectiuni psihice, multi pacienti au frecvent in antecedente bulimie si anorexie" class="alin2">anorexie nervoasa (exprimata sau criptica), acest fapt sugerand ca este posibil ca bulimia sa


fie un raspuns diferit la aceiasi factori care duc la anorexie nervoasa. Episoadele de exacerbare a apetitului sunt urmate de varsaturi provocate, cu sau fara ingestie ulterioara de laxative. Initial, varsaturile sunt provocate mecanic prin iritarea faringelui cu periuta de dinti sau cu degetele, sau prin ingestie de ipeca, dar apoi majoritatea pacientilor invata sa vomite reflex.
Apetitul crescut este prezent zilnic; intr-un studiu, media saptamanala a episoadelor de bulimie a fost 12 (cu variatii intre 1 si 46). Durata ingestiei de alimente a fost in medie de 1,2 ore, dar au existat cazuri in care a durat 8 ore. Cantitatea de alimente ingerata poate fi impresionanta, ajungandu-se la o valoare energetica totala de 200.000 kJ (50.000 kcal). De obicei, se prefera alimente bogate in glucide, la o masa consu-mandu-se mai multe feluri. intr-o statistica, cele mai frecvente alimente consumate au fost (in ordine descrescatoare): inghetata, paine, dulciuri, gogosi, bauturi racoritoare. Haos dietetic este termenul cel mai indicat pentru definirea alimentatiei bulimicilor. Datorita continutului crescut in glucide al alimentelor ingerate, cariile dentare sunt o entitate patologica frecvent intalnita.
Secretul care invaluie episoadele alternative de ingestie alimentara - voma este caracteristic, astfel incat familia si prietenii nu sunt in cunostinta de cauza. Deseori bulimicii fura, cel mai frecvent hrana. Printre cei afectati, rata de consum a alcoolului si a drogurilor este crescuta. Automutilarea nu este neobisnuita si poate fi o manifestare a tulburarii obse-siv-compulsive. Depresia tinde sa fie mai serioasa decat cea asociata anorexiei nervoase, astfel ca tendinta la suicid este un risc cert. Se poate intalni comportament isteric. in familiile pacientilor bulimici, incidenta afectiunilor psihice, alcoolismului si consumului de droguri este mai mare decat la pacientii cu anorexie nervoasa.In pofida relatiei stranse cu anorexia nervoasa, se pot evidentia cateva deosebiri. Desi multi pacienti bulimici sunt slabi, nu se evidentiaza emaciere; in general, greutatea variaza cu 15% fata de limita medie. Frecvent, exista fluctuatii ciclice ale acesteia in sens pozitisau negativ. Unii pacienti sunt usor supraponderali. Spre deosebire de anorexia nervoasa, multe paciente continua sa prezinte cicluri menstruale si pot ramane gravide. Pastrarea menstruatiilor reflecta probabil faptul ca pierderea in greutate nu este extrema. Activitatea sexuala este mai intensa la bulimici decat la anorexiei.



Examenul obiectifurnizeaza putine informatii utile, desi in cazurile in care scaderea in greutate este semnificativa pot fi observate cateva din modificarile care se intalnesc in anorexia nervoasa.
Cea mai frecventa modificare evidentiata paraclinic este hipokalemia secundara varsaturilor si consumului de laxative. Alcalaza meolica poate sa apara daca pierderea de potasiu este semnificativa. Anomaliile endocrine sunt mai putin evidente decat in anorexia nervoasa, putand fi absente. Secretia de serotonina si colecistochinina este deficitara la unii pacienti; semnificatia acestor modificari nu este cunoscuta. Supresia prin dexametazona este frecvent anormala. Spre deosebire de pacientii cu anorexie nervoasa, unele femei care sufera de bulimie prezinta niveluri bazale scazute ale prolactinei si un raspuns exagerat la stimularea prolactinei prin TRH. Amilaza serica poate fi crescuta atat in bulimie, cat si in anorexie, fara ca aceasta sa semnifice prezenta unei pancreatite.

COMPLICATII
Pacientii cu anorexie nervoasa sunt susceptibili la tahiaritmii ventriculare care pot duce la moarte subita. Electrocardiogramele au evidentiat intervale QT prelungite. Riscul de deces devine crescut cand greutatea scade sub 35% din cea ideala, probabil datorita deficitului proteic. Complicatiile bulimiei constau in aspiratii, ruptura esofagiana sau gastrica, pneumome-diastin, hipopotasemie insotita de aritmii cardiace, pancreatita si miopatii si/sau cardiomiopatii induse de ipeca.


PROGNOSTIC

Evolutia anorexiei nervoase este variabila, in monitorizari pe termen lung, aproximatijumatate din pacienti au atins greutatea normala, 20% au crescut in greutate dar au ramas subponderali, 20% au ramas anorexiei, 5% au devenit obezi si 6% au decedat. Chiar atunci cand exista crestere in greutate, infulecatul, varsaturile si folosirea laxativelor sunt in continuare prezente la 2/3 din pacienti. Decesul se produce de obicei prin inanitie (in principal aritmii cardiace) sau suicid. Semne in favoarea unui prognostic nefast includ varsta avansata la debut, durata mare a bolii, istoric de bulimie sau varsaturi, pierdere ponderala extrema si prezenta unui sindrom depresisemnificativ. Pentru bulimie sunt disponibile putine studii pe termen lung. Pentru ca tulburarile psihice tind sa fie mai severe (suicidul are frecventa mai mare) si datorita faptului ca riscurile medicale ale consumului exagerat de alimente sunt mai mari, prognosticul bulimiei este mai sever decat cel al anorexiei. Aproximati40% din pacientii care au urmat tratament au ramas bulimiei dupa 18 luni de terapie.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Nutritia:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai