mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anorexia nervoasa si bulimia nervoasa
Index » Nutritia » Anorexia nervoasa si bulimia nervoasa
» Anorexia nervoasa

Anorexia nervoasa





Anorexia nervoasa apare, in mod obisnuit, inainte sau imediat dupa pubertate, dar se poate manifesta si mai tarziu (in jurul varstei de 25 ani). Multi pacienti au fost supraponderali in copilarie. Emacierea este similara celei intalnite la victimele din lagarele de concentrare din timpul celui de-al doilea razboi mondial. in ciuda imensei pierderi in greutate, pacientii neaga senzatiile de foame, slabiciune si oboseala. Ei sunt adesea activi din punct de dere fizic, iar exercitiile cu caracter ritual sunt obisnuite. Gimnastica ritmica frenetica si alergarea pot fi practicate dupa masa. Exista preocuparea pentru hrana si deseori pot fi pregatite mese sofisticate pentru altii. Daca imprejurarile ii forteaza sa manance mai mult decat de obicei, isi provoaca voma cat pot de repede, adesea in toaletele publice. Constipatia este frecnta. Amenoreea insoteste orice pierdere in greutate sau apare imediat dupa ea, dar poate sa apara si inaintea oricarei schimbari fizice. Intoleranta la frig se datoreaza probabil unei deficiente in termogeneza de reglare, secundara unei disfunctii hipotalamice.In cazurile avansate, apar bradicardia, hipotermia si hipoten-siunea. Grasimea corpului nici nu se mai observa, iar oasele proemina prin piele; tesutul sanilor se pastreaza adesea. Pielea poate fi uscata si cu cruste si adesea galbena din cauza carotenemiei (vizibila mai ales in palme). Parul de pe corp adesea creste, este de obicei fin si matasos, asemanator lanugo-ului, dar pot aparea si manifestari clare de hirsutism. Glandele parotide pot fi marite, ca in cazul altor forme de infometare. Prolapsul vallor mitrale se datoreaza nepotrivirii valva-volum ntricular, ca urmare a descresterii in volum a ntriculului stang, provocata de infometare. Edemul aparut in absenta hipoalbuminemiei se datoreaza probabil incapacitatii lichidului extracelular de a se diminua proportional cu masa corpului in timpul pierderii in greutate. Datorita edemelor de la picioare si glandelor parotide marite, care confera rotunjime fetei, starea reala de emaciere poate fi mascata cand pacientul este imbracat.
Anomaliile de laborator includ anemia si leucopenia (cu hipocelularitatea madui osoase), hipocalcemie si hipo-albuminemie. Nilurile beta-carotenului seric tind sa creasca. Daca se folosesc cantitati insemnate de laxati si/sau daca se vomeaza mult, poate sa apara azotemie prerenala, iar azotul ureic din sange poate atinge valori de 21 pana la 25 mmol/1 (60 pana la 70 mg/dl). Capacitatea de concentrare renala este afectata, probabil datorita reactiei partiale la vasopresina sau eliberarii scazute de vasopresina ca reactie la un stimul osmotic. Colesterolul din plasma este ocazional crescut, dar nilul trigliceridelor nu este ridicat. Toleranta la glucoza este anormala, ca in alte forme de infometare. Alte anomalii manifeste includ niluri scazute de IgG, IgM si a unei varietati de proteine ale complementului. In ciuda acestor descoperiri, functia imunitara este in general mentinuta si infectiile serioase sunt rare. Nilurile de fier si ceruloplasmina din plasma sunt normale, dar capacitatea de legare a fierului este diminuata. Zincul si cuprul din plasma sunt scazute, dar concentratiile lor sunt normale in par. Amilaza serica poate fi crescuta in absenta pancreatitei.
Nilurile de baza ale hormonului luteinizant (LH) si ale celui de stimulare foliculinica (FSH) sunt scazute cand pierderea in greutate este sera, iar raspunsul LH la LHRH (hormon de eliberare a hormonului luteinizant), este, de asemenea, afectat. Raspunsul FSH la LHRH este normal, desi momentul atingerii nilului maxim de crestere poate fi intarziat. Studii ale modelului circadian de 24 h ale secretiei LH arata o intarziere a stadiului de maturitate la modelul caracteristic fetelor aflate la pubertate sau in stadiul prepubertar; de exemplu, eliberarea episodica de LH lipseste sau este prezenta doar in timpul somnului. Aceste descoperiri explica, cel putin in parte, prezenta amenoreei. Menstrele apar din nou o data cu cresterea in greutate, desi greutatea necesara reinstalarii menstruatiei poate fi mai mare (aproximativ 10%) decat cea care a fost initial necesara aparitiei primei menstre. Menstrele ovulatorii pot fi induse pacientelor care sufera de anorexie nervoasa prin tratament corespunzator cu agonisti LHRH, ceea ce indica faptul ca eliberarea de gonodotrope de catre hipofiza este afectata datorita disfunctiei hipotalamice. Nilurile de prolactina sunt normale. Nilurile estradiolului din plasma sunt scazute, dar testosteronul plasmatic este normal la femei. Nilurile de testosteron sunt scazute la barbatii care sufera de anorexie nervoasa.
Hormonul de crestere (GH), in starea de baza, poate fi normal sau crescut. O crestere a GH se produce dupa injectarea hormonului de eliberare a tirotropinei (TRH), ca in alte stari cu niluri de baza ale GH ridicate, cum ar fi: acromegalia, uremia si malnutritiaprotein-calorica. Concentratiile factorului de crestere insulin-like I sunt scazute si pot contribui la ridicarea nilului hormonului de crestere printr-un feedback negativ diminuat. Nilurile de cortizol plasmatic sunt ridicate datorita secretiei sporite de hormon eliberator de corticotropina din hipotalamus, datorita afectarii feedback-ului negativ prin cortizol. Supresia cortizolului plasmatic prin dexametazona si simularea eliberarii de GH prin dexametazona sunt anormale la multi pacienti.
Nilurile de tiroxina totala (T4) si T4 in stare libera sunt normale. Concentratiile bazale de triiodotironina sunt reduse (T3), in timp ce nilurile de rers T3 (rT3) sunt crescute. Nilurile de baza ale hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) sunt normale si raspunsul TSH la TRH este intact. Defectul primar in meolismul hormonului tiroidian este activitatea scazuta a 5\'-deiodinazei, care transforma T4 in T3, iar rT3 in diiodotironina in tesuturile netiroidiene; aceste schimbari sunt caracteristice infometarii si bolii de emaciere si nu sunt specifice anorexiei nervoase. Densitatea osoasa scade; mecanismul se crede a fi deficienta de estrogen, dar terapia substitutiva nu reface densitatea osoasa. Cortizolul in exces poate si el aa un rol in pierderea de masa osoasa. Nilurile norepinefrinei sunt scazute.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor