Siliciul se gaseste in oase si piele si se pare ca are un rol in linkajul incrucisat al colagenului. Deficitul la animale duce la afectarea cresterii, dezvoltare osoasa anormala si continut epifizar (si al platourilor epifizare) scazut in hexozamina. Nu a fost descrisa deficienta de Si la om. Inhalarea particulelor fine de SiO2 produce granuloame si fibroza (silicoza) pulmonara (modulul 254).
Fluorul intra in compozitia dintilor si oaselor. in cantitati adecvate, previne aparitia cariilor, iar folosirea lui la pacientii cu osteoporoza duce la cresterea mineralizarii osoase (modulul 355). Complicatiile administrarii sale timp indelungat la acesti pacienti constau in calcificarea ligamentelor si tendoanelor. Consumul cronic de fluor produce, de asemenea, fluoroza, caracterizata prin slabiciune, pierdere in greutate, anemie, friabilitate osoasa si ingalbenirea dintilor (daca se administreaza in perioada de formare a smaltului). Ingestia acuta de cantitati toxice (de exemplu, ninul unor insecte) produce
durere abdominala sera, greata, varsaturi,
diaree si hipocalcemie. Se pot produce tetanie si stop cardiorespirator.
Deficitul de arsen, nichel, staniu sau vanadiu determina manifestari patologice la te si la unele rtebrate. Rolul lor in mentinerea starii de sanatate la om este inca nedefinit.