mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Atrezia de esofag
Index » Neurochirurgie » Atrezia de esofag
» Complicatii

Complicatii





Dezunirea anastomozei - mai ales la prematuri si la avortoni, sau in cazul unei tensiuni crescute la locul anastomozei, chiar in cazul unei tehnici foarte bune. Se manifesta frecvent intre ziua 5-7-a. in cazul unui abord strict extrapleural si a unei dezuniri partiale se poate astepta, montand drenajul pleural la o presiune negativa de 3-5 cm. apa. Dehicentele mici se pot inchide spontan (13).
Daca s-a utilizat calea transpleurala este nevoie de toracotomie de urgenta.
Recidiva fistulei - trebuie suspicionata atunci cand la fiecare noua realimentare apar: tuse, dis-pnee si cianoza sau pneumonii recidivante, mai ales in lobul superior drept. Dovada certa a unei recidive se obiectiveaza prin traheoscopie (21).
Strictura anastomozei - locul de anastomoza apare pe radiografia cu substanta de contrast in primele saptamani sau luni, ingustata fara ca prin aceasta alimentarea sa fie jenata. Cel mai adesea este lipsita de importanta si se recalibreaza spontan. La dilatari nu se recurge decat daca exista simptome clinice de stenoza (apar la aproximativ 10% din cazuri). Cel mai frecvent sunt suficiente 3 dilatari la interval de cateva zile. La anumite cazuri stricturile pot surveni la cateva luni sau ani, posibil secundare refluxului gastroesofagian (15).
Refluxul gastroesofagian este mult mai frecvent la copin operati pentru atrezie esofagiana si poate duce frecvent la pneumonie de aspiratie.
Tulburari de motilitate a esofagului - peristaltis-mul esofagian este imperfect, obiectivat prin controale radiologice efectuate tardiv post-operator (20).
Tuse iritativa - mai mult de 25% din copii cu operatii reusite practicate pentru atrezie de esofag prezinta o tuse iritativa uscata. Tusea iritativa dispare practic la toti copin pana la varsta de 3 ani.

PROGNOSTIC
La cazurile situate in grupele de risc A respectiv B, dupa Waterston, ndecarile se ridica pana la 80-90% din cazuri, iar la pacientii din grupa C de risc, mortalitatea a scazut de la 90% pana la 20-30% din cazuri.
Cu toate progresele realizate in chirurgia pediatrica, atrezia de esofag ramane inca "piatra de incercare\" a acestei minunate profesii.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor