mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Hemostaza
Index » Hemoragia, hemostaza si transfuziile » Hemostaza
» Coagularea

Coagularea







Calea extrinseca a coagularii este declansata de substante care sunt eliberate de microsomii celulelor distruse din tesutul lezat, dintre care cea mai importanta este tromboplastina - o lipoproteina care realizeaza un complex cu factorul VII si actiaza rapid factorul X in prezenta ionilor de calciu si a fosfolipidelor trombocitare. Dupa activarea factorului X, calea decurge la fel ca si in cazul activarii intrinseci.
Activarea intrinseca a coagularii incepe cu activarea factorului XII. Activarea factorilor se realizeaza prin proteoliza limitata, factorii coagularii fiind proteine. Unii sunt proenzime (zymogen), altele sunt cofactori formati dintr-un singur lant polipep-tidic care, prin proteoliza limitata este clivat in 2 lanturi intermediare legate disulfidic, cu o parte responsabila de activitatea catalitica activatoare.
Activarea factorului XII este initiata prin contactul cu suprafete incarcate negativ: in vitro: sticla, caolinul, azbest, acid uric, acizi grasi cu lant lung si altele; in vivo: fibrele de colagen, endoteliul lezat, fragmente celulare sau exotoxine bacteriene si prin autocataliza prin insasi fragmentele proteolitice ale Fxa. Recent, HMWKG (heigh molecular weight kini-nogen) este considerat factor de coagulare numit F. Fitzgerald (factor XIV), iar prekalikreina este .factorul Fletcher (XV).


Prekalicreina este transformata enzimatic la kali-crena. Kalicreina actiaza kininogenul cu greutate moleculara mare (HMWK), il transforma in bradikinina accelerand activarea factorului XII, impreuna cu care actiaza factorul XI (. 2). Activarea factorului XI accelereaza transformarea factorului IX in IXa cu contributia calciului. Factorul IXa actioneaza impreuna cu factorul VIII, cu calciul si cu un fosfolipid eliberat de trombocite asupra factorului X pe care-l actiaza. Activarea factorului X duce la conrsia protrombinei in trombina. Aceasta transformare are loc dupa formarea unui complex al factorului Xa cu factorul V, protrombina, fosfolipide trombocitare si calciul.

Trombina transforma rapid fibrinogenul in fibrina. Trombina actioneaza si direct asupra agregarii trombocitare, pe care o stimuleaza, actiaza factorul Vlllc, factorul V si factorul XIII. Trombina cliaza fibrinopeptidele A si B din fibrinogen pentru a forma monomeri de fibrina. Acestia sunt relativ insili si asupra lor actioneaza factorul XIII cu rol silizator. Fibrina actioneaza la nilul trombului trombocitar pe care il intareste si il silizeaza (. 3).



Factorii coagularii sunt sintetizati continuu din ficat si au timp de injumatatire de la 4 ore (VII) la 4 zile (fibrinogen). Factorul Vlllc este sintetizat si in ficat, dar si alte organe. in circulatie factorul Vlllc este legat de vWF eliberat de celulele endoteliale si trombocite. vWF actioneaza ca un carrier pentru coenzima coagulata Vlllc prelungind in circulatie timpul de injumatatire a Vlllc la aproximativ 12 ore, al vWF la 24 de ore. Factorul XIII nou format si activat silizeaza cheagul prin legaturi incrucisate intre plaje de fibrina.
Recent s-a pus in evidenta ca F. Vila actiaza F. IX, fenomen prin care se face prima interactiune intre calea extrinseca si cea intrinseca. Prin acest mecanism se explica faptul ca defectele congenitale de prekalicreina (F.XV) si F.XI nu produc boli sere de hemostaza. Asa se explica faptul ca Hageman - primul pacient cu defect F.XII a decedat prin embolie pulmonara.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Hemoragia, hemostaza si transfuziile:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai