mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Analiza genomului uman
Index » Genetica si bolile » Analiza genomului uman
» Harta fizica

Harta fizica







Harta fizica se bazeaza pe analiza directa a ADN-ului si nu este influentata de diferentele regionale in frecnta recombinarilor. O astfel de harta faciliteaza atat izolarea markerilor ADN abundenti, cat si identificarea si donarea genelor intr-o regiune.
Strategiile majore pentru realizarea hartii fizice a genomului uman includ hibridizarea in situ,descrierea deletiilor, a restrictiilor cu extensie lunga si izolarea cromozomului artificial din drojdie (YAC) sau a altor clone cu insertie mare.in cazul hibridizarii in situ, hibridizarea directa a markerului ADN cu un cromozom permite alinierea markerului la o anumita banda cromozomiala specifica. Cu ajutorul tehnologiei de hibridizare in situ fluorescenta (FISH), este posibila acum folosirea de sonde colorate diferit pentru descrierea fizica simultana a mai multor markeri AND, iar hibridizarea cu nuclei in interfaza permite determinarea asezarii markerilor intr-o regiune cromozomiala particulara. De asemenea, aceasta tehnica este foarte eficienta pentru identificarea anomaliilor cromozomiale ( modulul 66).



Descrierea in harta fizica a deletiilor se bazeaza pe prezenta sau absenta unei regiuni particulare sau a unui locus din ADN de la pacienti cu anomalii cromozomiale sau de la hibrizi ai celulei somatice umane/de soarece ce contin segmente definite ale cromozomilor umani. Aceasta este in special utila pentru descrierea hartii cromozomului X, deoarece deletii ale cromozomului X determina frecnt un fenotip patologic la barbati si deoarece regiunile nulizomice pot fi definite fara a fi necesar a separa cromozomul anormal in celulele somatice hibride.De asemenea, este utila in silirea aranjarii relati a seturilor de markeri in genom, desi nu ofera informatii precise asupra distantei implicate.
Informatia privind distanta fizica este data de realizarea hartii de restrictie cu extensie larga. in aceasta tehnica, ADN-ul cu greutate moleculara mare este taiat in fragmente mari (de la 100 kb pina la 4Mb), folosind enzime de restrictie care taie foarte rar in genom, iar aceste fragmente sunt separate prin electroforeza cu camp pulsator de gel (PFGE) si hibridizate cu cativa markeri ADN, folosind procedura Southern. Daca, de exemplu, doua probe de ADN hibridizeaza la acelasi fragment de restrictie de 200 kb, se poate concluziona ca distanta maxima dintre cei doi loci este de 200 kb.


O alta strategie foloseste clonele YAC, care transporta fragmente largi de ADN genomic (de la 50 kb la 1 sau 2 Mb in lungime). Acesti ctori YAC contin telomeri si centromeri din drojdie, iar clonele sunt, de fapt, proate ca si cromozomii separati din drojdie.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor