mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Hipoglicemia
Index » Endocrinologie si metabolism » Hipoglicemia
» Hipoglicemia -date

Hipoglicemia -date







Ce face zaharul in organism?
Glucoza, un tip de zahar, este sursa principala de energie a organismului. Cea mai comuna sursa de glucoza este digestia zaharurilor si carbohidratilor care se gasesc in fructe, getale si multe alte mancaruri. in timpul digestiei glucoza este absorbita in sange, care o transporta la celule in tot corpul. Glucoza care nu este folosita imediat este depozitata in ficat sub forma unor lanturi de molecule, numite glicogen.
Nilul zaharului din sange este atent controlat, pentru a se pastra intr-o gama mai restransa, pentru a satisface nevoile celulelor corpului. Hormonii - insulina primara si glucagonul - controleaza cantitatea de glucoza din sange. Insulina si glucagonul sunt produsi in pancreas, o glanda mare, aflata in abdomenul superior. Alti hormoni implicati in controlul nilului zaharului din sange sunt: cortizolul, epinefrina si hormonii de crestere, care sunt produsi de alte glande din sistemul endocrin, cum sunt glandele suprarenale. Acesti hormoni controleaza si alte functii ale corpului.



Nilul acestor hormoni creste si scade, pentru a pastra nilul zaharului din sange in limite normale - euglicemia. Un nil in sange prea redus sau prea ridicat din acesti hormoni poate determina nilul zaharului din sange sa scada prea mult - hipoglicemia -sau sa creasca prea mult - hiperglicemia.
In mod normal, nilul zaharului din sange creste usor dupa fiecare masa. Cand zaharul din sange creste, pancreasul elibereaza insulina. Insulina stimuleaza celulele corpului pentru a absorbi glucoza din sange si nilul zaharului din sange scade inapoi la normal. Cand scade prea mult, cantitatea de insulina eliberata scade, iar alte celule din pancreas elibereaza glucagon. Glucagonul stimuleaza ficatul pentru a transforma glicogenul inmagazinat inapoi in glucoza si o elibereaza in sange. Aceasta aduce nilul zaharului din sange inapoi la normal.
Cauze ale hipoglicemiei
Hipoglicemia este adesea vazuta ca o complicatie a tratamentului pentru diabet (hipoglicemie diabetica). O persoana cu diabet poate dezvolta hipoglicemie, daca ia prea multa insulina sau anumite medicamente hipoglicemiante.

Hipoglicemia poate rezulta dintr-o multime de alte cauze, dar acestea sunt mai putin intalnite decat diabetul. Alte posibile cauze de hipoglicemie includ:
■ Droguri si medicamente. Anumite medicamente folosite la tratarea altor afectiuni decat diabet pot cauza hipoglicemie si sa ii ascunda simptomele.
■ Insulina in exces - hiperinsulinism. Excesul de insulina in corp poate fi produs de tumori in pancreas, care produc insulina, anumite afectiuni ale pancreasului sau boli autoimune, care afecteaza actiunea insulinei in corp. Aceste afectiuni sunt rare.
■ Hipoglicemia artificiala. Hipoglicemia poate fi cauzata intentionat de folosirea nepotrivita a insulinei si a drogurilor. Aceasta se observa mai des la persoanele care lucreaza in sanatate, la cei cu diabet sau la rudele lor. Motile pentru hipoglicemia autoindusa variaza si pot fi asociate cu probleme psihiatrice sau nevoie de atentie, ca in Sindromul Munchausen.

■ Probleme meolice genetice. in cazuri mai rare, hipoglicemia poate fi cauzata de deficiente enzimatice si hormonale genetice, mostenite, in special cele care afecteaza meolismul zaharurilor si al altor carbohidrati. Aceste afectiuni sunt adesea detectate in copilarie si exemple ar fi galactosemia, intoleranta ereditara la fructoza si boli cauzate de depozitul de glicogen.
■ Alte boli sau probleme de sanatate. Hipoglicemia poate aparea cand alte boli sau afectiuni afecteaza meolismul zaharului in corp. Acestea pot include afectiuni ale pancreasului si sistemului endocrin, boli ale ficatului si ale rinichilor; insuficienta cardiaca congestiva, care poate afecta functia ficatului, infectiile gra, generalizate.

■ Alcoolul. La unele persoane, alcoolul poate cauza scaderea nilului de zahar in sange si hipoglicemia a fost asociata cu alcoolismul cronic. Hipoglicemia asociata cu bautul de alcool poate fi foarte sera, daca persoana nu a mancat timp de sase ore, deoarece postul poate descompleta cantitatea de glucoza din ficat, si alcoolul poate afecta capacitatea ficatului de a face glucoza noua. Persoana poate intra in coma, care poate fi fatala.
■ Hipoglicemia alimentara. Hipoglicemia care apare la 1-2 ore dupa masa este uneori asociata cu golirea rapida a stomacului prin trecerea continutului acestuia in intestine; aceasta cauzeaza absorbtia rapida a glucozei in sange si o supraproductie de insulina - hiperinsulinism, ca raspuns. Aceasta problema a golirii rapide poate aparea dupa operatii la stomac pentru ulcer peptic sau alte probleme.

■ Hipoglicemia reactiva spontana. Simptomele de hipoglicemie la 1-2 ore dupa masa la oamenii care nu au avut operatii la stomac se numeste hipoglicemie reactiva spontana sau hipoglicemie idiopatica. in multe cazuri, este dificil sa rifici daca simptomele se datoreaza zaharului scazut in sange. Adesea, testarea arata un nil normal de zahar in sange si nu indica alte boli.
■ Alte cauze. Hipoglicemia mai poate aparea, desi mai rar, in anumite conditii in timpul sarcinii, in faza timpurie, sau dupa post prelungit sau mese sarite, malnutritie sera sau exercitiu fizic extenuant, prelungit, cum ar fi un maraton. Poate aparea si la nou-nascutii cu greutate prea mica sau la cei a caror mama a fost tratata de diabet de tip I sau gestational in timpul sarcinii.

Simptome
Hipoglicemia nu este o boala in sine, ci o afectiune care apare datorita nilului scazut de zahar din sange. Simptomele nu sunt unice sau specifice hipoglicemiei, alte boli putand aa simptome similare sau identice. Simptomele pe care o persoana le are pot varia de la episod la episod si de la un individ la altul.
Hipoglicemia poate fi usoara, moderata sau sera. Simptome din ce in ce mai sere apar pe masura ce scade nilul glucozei din sange. Cel mai important simptom este efectul hipoglicemiei asupra creierului si sistemului nervos.
Hipoglicemia usoara
Simptomele initiale apar cand corpul raspunde la scaderea nilului de zahar, eliberand glucagon, epinefrina si alti hormoni. La indivizii normali, nilul glucozei in timpul postului este intre 70-l50 mg/dl. Simptomele hipoglicemiei usoare apar de obicei cand zaharul din sange scade sub 60-65 mg/dl. Acestea pot include:

■ greata, foame extrema;
■ stare de nervozitate sau agitatie;
■ piele rece, lipicioasa si umeda, transpiratie excesiva, care nu este cauzata de miscare;
■ tahicardie;
■ amortiri sau furnicaturi ale degetelor sau buzelor;
■ tremurat.
Hipoglicemia moderata
Daca nilul zaharului continua sa scada, lipsa de glucoza adecvata incepe sa afecteze creierul si intreg sistemul nervos. Simptomele aditionale pot sa afecteze comportamentul si judecata. De obicei, simptomele se dezvolta cand nilul zaharului scade sub 50 mg/dl. Acestea includ:



■ schimbari de stare: iriilitate, anxietate, neliniste sau furie;
■ confuzie, dificultati de gandire sau incapacitatea de concentratie;
■ dere neclara, ameteala, dureri de cap;
■ lipsa coordonarii;
■ vorbire si mers dificile;
■ oboseala, letargie si toropeala.
Atentie! O persoana cu hipoglicemie moderata poate fi prea slabita sau confuza pentru a-si trata singura zaharul scazut din sange si poate aa nevoie de ajutor.
Hipoglicemia sera
Simptomele hipoglicemiei sere se dezvolta cand zaharul scade sub 30 mg/dl. Simptomele pot include:
■ convulsii,
■ pierderea cunostintei, coma;
■ hipotermie.

Hipoglicemia sera prelungita poate cauza afectiuni irersibile ale creierului. Daca tratamentul medical de urgenta nu se asigura, hipoglicemia sera poate fi fatala.
Datele prezentate aici pentru nilul zaharului din sange sunt date standard. Totusi masuratorile actuale pentru nilul normal al zaharului si pentru hipoglicemia usoara, moderata si sera pot varia de la o persoana la alta. in unele cazuri, simptomele pot aparea si cand o persoana face o scadere rapida de la un nil ridicat la unul normal.
Tratament
Simptomele imediate ale hipoglicemiei pot fi tratate relativ usor. in cazul reaparitiei simptomelor datorita unei boli cronice, tratamentul complet necesita identificarea si tratamentul afectiunii care cauzeaza hipoglicemia.
Nu toate cauzele hipoglicemiei sunt cronice. Cauza poate fi accidentala si atunci este usor identificata, cum ar fi postul prelungit sau exercitiul fizic extenuant, fara mancare adecvata.

Tratamentul hipoglicemiei acute
Daca persoana este constienta si capabila sa reactioneze, simplul fapt de a bea sau a manca ceva dulce (sucuri de fructe sau acidulate nedietetice, bomboane etc.) aduce o ameliorare rapida a simptomelor.
Daca dulciurile nu ajuta la refacere in cateva minute sau daca persoana este deja inconstienta, este necesar ajutorul medical de urgenta. Tratamentul imediat include adesea injectarea unei doze concentrate de glucoza direct in sange. in alte cazuri, injectarea de glucagon va stimula eliberarea glucozei stocate in ficat in fluxul sangvin.
Cazurile sere de hipoglicemie pot necesita spitalizare si persoanei i se va administra suplimentar glucoza intranos, pentru o perioada mai lunga (poate zile), pana cand nilul zaharului este sil si in limite normale. Pentru hipoglicemia sera prelungita, poate fi necesar tratament suplimentar, daca au aparut edeme cerebrale sau alte complicatii.

Tratamentul hipoglicemiei cronice
Dupa ce persoana si-a renit in urma simptomelor acute, tratamentul se concentreaza pe identificarea si tratarea cauzelor de baza ale hipoglicemiei. Tratamentul depinde de cauze. In multe situatii, odata ce cauza a fost identificata, noi episoade de hipoglicemie pot fi evitate. in aceste cazuri, cauza poate fi o afectiune ce poate fi evitata sau vindecata.
Cand hipoglicemia are cauze pe termen scurt, ca postul sau exercitiul fizic extenuant, tratamentul nu mai este necesar. Persoana poate aa nevoie sa discute cu medicul despre evitarea situatiilor care conduc la hipoglicemie. in situatiile in care medicamentele cauzeaza hipoglicemia, acestea nu se vor mai lua sau se va schimba modul de utilizare.
Alte cazuri de hipoglicemie pot aa o cauza pe termen lung, dar una care poate fi vindecata. Daca este cauzata de unele afectiuni endocrine sau de boli ale ficatului si pancreasului, hipoglicemia este prenita daca sunt tratate acele boli. Problemele de stomac ce cauzeaza hipoglicemii pot aa nevoie de operatie pentru o vindecare completa. Tratamentul efectiv pe termen lung al unei tumori ce produce insulina din pancreas - insulinom - necesita localizarea tumorii si scoaterea ei prin operatie. in unele cazuri, tratamentul cu medicamente poate preni cresterea tumorii si eliberarea de insulina.
In cazurile in care hipoglicemia are cauze cronice care nu sunt traile, tratamentul afectiunii poate adesea sa ajute la evitarea episoadelor de hipoglicemie. O persoana care face un anumit tratament sau care are diabet poate lua masuri impotriva aparitiei hipoglicemiei.
Persoanele cu hipoglicemie isi pot modifica dieta - ce, cand si cat mananca -, pot schimba dozajul si tipul medicamentelor si pot schimba nilul de dificultate al activitatii fizice depuse. Acest tip de control este cel mai obisnuit la oamenii cu diabet, afectiuni cronice care au nevoie de un tratament indelungat - boli de ficat, insuficienta renala, probleme endocrine si deficiente enzimatice si hormonale genetice. Poate fi, de asemenea, util in bolile provocate de alcool.
Tratamentul la domiciliu
Persoanele cu risc crescut de a face hipoglicemie trebuie sa fie constienti de afectiunile sau situatiile care duc la episoade de hipoglicemie si cum sa le trateze cand apar. De asemenea, avand grija de sanatate si de stilul de viata, pot preni hipoglicemia.

De asemenea, ele trebuie sa fie constiente de simptomele precoce ale nilului scazut de zahar din sange. Ele pot invata sa recunoasca aceste simptome si, cand se intampla, trebuie imediat sa bea suc sau sa manance dulciuri.
Deoarece o persoana poate sa nu functioneze corect mental in timpul unui episod de hipoglicemie, celelalte rude ar trebui sa inte sa recunoasca simptomele hipoglicemiei. in situatiile in care este un risc crescut de hipoglicemie sera, rudele ar trebui sa inte sa dea ajutor de urgenta.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai