mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Nodulul pulmonar solitar
Index » Chirurgia toracica » Nodulul pulmonar solitar
» Atitudinea terapeutica

Atitudinea terapeutica







Daca la controale radiologice repetate nodului nu si-a modificat volumul si au fost intrunite asa numitele criterii de benignitate, el nu necesita tratament urmand a fi urmarit radiologie periodic.
Daca se suspicioneaza infectia cu BK se va efectua chimioterapie antituberculoasa timp de 3 luni, dupa care se efectueaza o noua radiografie. in cazul nodulilor "indeterminati\", radiologii propun efectuarea unei punctii ghidate sub ecran in derea precizarii diagnosticului histopatologic, dar riscul de insamantare pe traiectul acului de punctie sau posibilitatea unui diagnostic fals negativ ii retine pe chirurgi de a fi intru-totul de acord cu o asemenea atitudine.



Cummings si colab. (1986) (1) propun ca si criterii in alegerea deciziei terapeutice: dimensiunile nodului, varsta pacientului, durata perioadei in care a fumat. Cu cat leziunea este mai mare, varsta pacientului mai inaintata si durata perioadei in care a fumat mai mare, cu atat este mai mare probabilitatea ca nodului pulmonar solitar sa fie un riil cancer pulmonar.In concluzie, orice nodul pulmonar solitar care nu face dovada benignitatii sale trebuie extirpat.

Dezvoltarea chirurgiei toracice video-asistate a schimbat atitudinea asupra terapiei nodulului pulmonar solitar. Astfel, un nodul cu diametrul mai mic de 2 cm, situat periferic, se preteaza la rezectie prin chirurgie video-asistata. Daca la examenul histopatologic extemporaneu se dodeste a fi cancer, in aceeasi sedinta se efectueaza toracotomie si lobectomie. Cand nodului este mai mare de 2 cm sau este situat profund in lob, este indicata toraco-tomia standard atat in scop diagnostic cat si terapeutic. Daca nodului nu poate fi extirpat cu usurinta printr-o rezectie atipica sau daca punctia efectuata in timpul toracotomiei nu este sugestiva pentru diagnostic, materialul recoltat neputand fi interpretat connabil, este de preferat sa se efectueze o segmentectomie tipica sau o lobectomie, atat in scop diagnostic, cat si terapeutic (McCarthy si colab. - 1980) (2).





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor