mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Prurit anal

Prurit anal





Pruntul anal se manifesta prin mancarimi in jurul anusului. Este, de fapt, mai degraba un simptom de boala, decat o boala in sine. Se intalneste la barbati de patru ori mai des ca la femei. Cauzele sunt: o igiena necorespunzatoare, infectia, bolile de piele cum ar fi psoriazis, eczema si dermatita seboreica, parazitii, deficienta in estrogeni, diabetul, afectiuni hepatice si dermatita de contact ca reactie la hartia igienica parfumata sau colorata (vopsita), la sapun, deodoranti, lenjerie etc.


TRATAMENT

Scopul principal in terapie este eliminarea umezelii. Umezeala,
depunerile fecale si scurgerile sunt factorii principali in multe
cazuri de prurit anal.
Evitati folosirea medicatiilor anestezice formate cu sufixul
-caina, intrucat acestea pot produce o reactie alergica intensa


si pot agra si mai mult situatia existenta. Acestea au, de

asemenea, tendinta de a mentine zona umeda si a pastra stareaInitiala a afectiunii.
S-a aratat ca un numar de alimente produc alergii si provoaca
mancarimi. Aceste alimente includ berea si alte bauturi alcoolice,
laptele, cafeaua, ceaiul, bauturile pe baza de cola, fructele si sucurile citrice, rosiile, ciocolata, nucile, floricelele de porumb si alimentele foarte asezonate si condimentate.
4. Evitati folosirea oricarui medicament. Multe medicamente irita colonul si precipita pruritul anal.
5. Nu folositi ca laxativ uleiul mineral. Uleiul se poate scurge prin rect.
6. Evitati folosirea laptelui si a tuturor alimentelor care il contin. Laptele este un aliment constipant si duce la formarea unui scaun de consistenta aluatului care este greu de eliminat. Pacientii cu intoleranta fata de lactoza au, adesea, scaune fluide, necesitand stergerea frecventa, lucru care poate irita zona respecti. Acest lucru este labil si pentru pacientii suferinzi de sindromul dumping, sindromul absortiei deficitare, de diaree cronica. Scurgerile de scaun accentueaza umezeala si acumularea de factori iritanti in zona.
7. Ranirea pielii este, probabil, cea de-a doua cauza importanta pentru care se produce pruritul anal. Stergerea frecventa sau prea puternica si, de asemenea, scarpinatul pot provoca ume-zirea pielii prin secretie, sporind gradul de umiditate al zonei. Atletii adulti sunt predispusi la prurit anal, probabil din cauza dusurilor frecvente dupa activitatea fizica si, poate, din cauza folosirii in exces a sapunului.
8. Indivizii nervosi, cu o viata agitata, sunt mai susceptibili, se pare, sa aiba prurit anal decat ceilalti indivizi. Adoptati un stil de viata care minimaliza factorul stres.
9. Pruritul anal este rareori provocat de oxiuri la adulti, insa la copii aceasta poate fi singura cauza.
10. O baie generala sau numai o baie la sezut dimineata si dupa-amiaza poate fi de ajutor in usurarea simptomelor. Adaugati in apa 15 pana la 30 g de Purex sau Clorox.
11. Evitati folosirea sapunului in zona anala intrucat sapunul este foarte alcalin si poate modifica aciditatea normala a pielii. Contactul fluidului alcalin cu pielea acida provoaca o usoara iritatie.
12. Dupa scaun trebuie folosita o panza uda sau ta uda pentru a curata zona. Nu lasati compresa uda pe piele. Tamponati zona pentru uscare, nu o frecati. Puteti folosi un uscator electric pentru aceasta. Si, mai ales, nu scarpinati!
13. O spalare a zonei anale prin folosirea unei siringi de 85-l15 mililitri, cu apa calda, poate fi de folos, dupa scaun, daca man-carimea a crescut. Aceasta ajuta la curatirea zonei. Nu uitati sa uscati bine zona dupa spalare.
14. Pe parcursul zilei se poate purta un tampon subtire din bumbac uscat pentru a absorbi scurgerile. Acesta sa fie luat de la marginea sulului de bumbac si sa fie suficient de subtire incat sa nu fie simtit in zona. Poate fi pudrat cu amidon de porumb. Nu folositi o "bila\" de ta. Tamponul sa fie schimbat frecvent in cursul zilei.
15. Evitati folosirea lenjeriei stramte si a unor articole ca cingatorile, care maresc transpiratia in zona si au tendinta sa retina umezeala provocand mancarimile. Materialele din bumbac ajuta !a eporarea umezelii si sunt mai bune decat cele sintetice.
16. Un saculet de ceai "goldenseal\" cald {nu fierbinte) poate fi aplicat in zona circa o jumatate de ora pentru a usura mancarimile.


17. Evitati alimentele care produc gaze.

18. Un unguent continand contrairitanti "racoritori\", cum ar fi mentolul, camforul, poate fi foarte bun impotri manca-rimilor. Un astfel de unguent este Soltice, care are drept baza o crema care se epora (nu petrolat, care este de consistenta grasimii). incercati la inceput pe o zona restransa, intrucat poate fi prea puternic.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor