mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Reumatologie
Index » Boli si tratamente » Oftalmologie » Reumatologie
» Metabolismul fosfocalcic

Metabolismul fosfocalcic


Share

Acest meolism, care este esential pentru structura si rezistenta osului, se gaseste in principal sub controlul a trei elemente (parathormonul, calcitonina, vitamina D) care actioneaza pe trei receptori (intestin, rinichi, os), controland astfel intrarile, eliminarile si fixarea calciului si fosforului.
Parathormonul actioneaza asupra osului actind osteoclastele. Prin aceasta accelereaza resorbtia osoasa si eliberarea calciului. Liza osoasa este insotita de cresterea formarii de os nou prin multiplicarea osteoblastilor, dar numarul acestora ramane mai mic ca al osteoclastilor. Excesul de parathormon induce o scadere a masei osoase cu cresterea caicemiei, a lorii fosfatazei alcaline serice (martor al activitatii osteoblastice) si a hidroxiprolinei urinare.
Desi parathormonul induce cresterea reabsorbtiei calciului la tubul renal, calciuria ramane ridicata in cazul hipersecretiei hormonale, el crescand in fapt fractia filtrata a calciului. Scade reabsorbtia fosfatului producand hipofosfatemie, scadere ce induce actirea vitaminei D.Parathormonul nu are actiune directa pe intestin. Prin actirea vitaminei D, favorizeaza insa absorbtia intestinala.


Secretia de parathormon este reglata de nivelul caicemiei.

Vitamina D este actita in doua trepte. Prima actire are loc in ficat prin hidroxilare [vit. D in 25-(OH)-vit.D]. A doua actire are loc in rinichi [25-(OH)-vit.D in l,25-(OH)2-vit.D], proces stimulat de scaderea fosfatilor la nivelul celulei tubulare proximale, secundare hipersecretiei de parathormon.
l,25-(OH)2-vit.D stimuleaza absorbtia intestinala de calciu si fosfor, stimuleaza puternic resorbtia osteoclastica a osului.


Calcitonina se opune actiunii osoase a parathormonului, inhiband osteoclastii, induce scaderea caicemiei si diminueaza reabsorbtia renala a fosfatilor (ca si parathormonul).In concluzie, parathormonul creste calcemia (prin actiune directa osoasa, renala si indirecta digesti) si scade fosfatemia (actiune directa renala). Calcitonina scade calcemia. Vitamina D creste calciul si fosforul seric.
Elementele de reper ale meolismului fosfocalcic sunt: loarea caicemiei, a calciuriei, a fosfatemiei, a fosfaturiei, a hidroxiprolinei urinare si a fosfatazei alcaline.


Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Boli si tratamente:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai