mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Reumatologie
Index » Boli si tratamente » Oftalmologie » Reumatologie
» Medicatia imunosupresoare

Medicatia imunosupresoare


Share


Terapia imunosupresoare este indicata in reumatologie in formele severe de boli autoimune in care se inregistreaza o hiperfunctie a aparatului imun cu repercusiuni asupra organelor tale. Se aplica dupa insuccesul altor medicamente sau in situatiile de rezistenta la corticoterapie sau in caz de corticodependenta, in vederea reducerii dozelor de steroizi. Folosirea terapiei imunosupresoare necesita mult discernamant, din cauza efectelor secundare uneori deosebit de grave, indicatiile pentru folosirea acesteia revenind medicului specialist reumatolog.
Medicamentele cu actiune imunosupresoare au rol important in deprimarea reactiilor imune actionand asupra celulelor implicate in raspunsul imun. Interventia lor se face atat asupra colaborarii intercelulare macrofag-limfocit Th (CD4+) prin inhibarea eliberarii de IL-l, cat si asupra limfocitelor care prolifereaza ca raspuns la stimulul antigenic. Medicamentele imunosupresoare afecteaza transformarea blastica si proliferarea limfocitelor B si T prin interferarea sintezei acizilor nucleici sau a unor proteine enzimatice sau structurale.Actiunea imunosupresoarelor se exercita in special asupra raspunsului imun primar, imediat dupa stimularea antigenica, in faza inductoare a raspunsului imun. Sunt afectate celulele tinere cu potential de transformare blastica si proliferare, in timp ce limfocitele mature, diferentiate in celule efectoare (plasmocite, limfocite T), sunt putin sensibile la aceasta medicatie. Interventia acestor medicamente la nivelul mecanismelor biochimice celulare cu alterarea moleculelor de ADN preformate sau interferarea sintezei acizilor nucleici este neselectiva. Aceasta va determina afectarea atat a celulelor implicate in raspunsul imun cat si a celorlalte celule ale organismului cu rata ridicata de multiplicare cum sunt celulele hematopoietice medulare, epiteliul tubului digestiv, foliculii pilosi, gonadele Actiunea neselectiva a acestor medicamente explica efectele secundare reprezentate de:- supresie medulara cu anemie, leucopenie, trombopenie;

- tulburari digestive (stomatite, gastrite, ulcer, diaree, hemoragii digestive);


- alopecie;

- sterilitate;


- infectii severe rale, bacteriene, fungice;

- potential cancerigen datorita perturbarii aparatului genetic al celulelor si deprimarii imunitatii.
Imunosupresoarele folosite in reumatologie sunt reprezentate de un numar mic de substante citostatice:
- agenti alchilanti: ciclofosfamida;
- analogi de sinteza ai purinelor si pirimidinelor: metotrexat, azathioprina. Acestora li se adauga ciclosporina, glucocorticoizii.

Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Boli si tratamente:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai