mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Traumatisme craniene si ale coloanei vertebrale
Index » Afectiuni neurologice » Traumatisme craniene si ale coloanei vertebrale
» Comotia

Comotia


Share

Termenul de comotie este atribuit pierderii imediate, dar tranzitorii a constientei, deseori descrisa ca nauceala si insotita de o scurta perioada de amnezie. Apare in mod tipic dupa un impact cu un obiect bont sau prin decelerarea zonelor frontale sau occipitale care creeaza miscari bruste ale creierului in interiorul craniului. In cazurile sere pot aparea scurte convulsii sau simptome si semne getati cum ar fi paloarea faciala, bradicardia, lipotimia cu hipotensiune usoara sau incetinirea reactiilor pupilare, dar majoritatea pacientilor sunt normali din punct de dere neurologic. Primatele superioare sunt in mod particular susceptibile la comotii; dimpotriva, tapii, berbecii si ciocanitoarele pot tolera viteze de impact si decelerari de sute de ori mai mari decat oamenii. Mecanismul pierderii constientei in comotii se crede ca este dat de disfunctia electrofiziologica tranzitorie a sistemului activator reticulat din portiunea superioara a mezencefalului, produsa prin rotatia emisferelor cerebrale pe un trunchi cerebral relativ fixat. Mecanismul amneziei asociate este necunoscut. Modificarile microscopice grosiere sau fine ale creierului sunt de obicei absente dupa comotie, dar modificarile biochimice si ultrastructurale, cum ar fi depletia de ATP mitocondrial si distrugerea locala a barierei hematoencefalice, sugereaza faptul ca apar anomalii complexe. Imaginile la scanarea TC si prin rezonanta magnetica (RMN) sunt de obicei normale. Aproximativ 3% dintre pacientii care au avut comotii vor aa o hemoragie intracraniana (subdurala, epidurala sau paren-chimatoasa), iar prezenta unei fracturi de craniu creste riscul complicatiilor.


Amnezia dupa comotie apare de obicei dupa cateva momente de areactivitate dupa impact. Rareori nu exista nici o pierdere a constientei. Din memorie se pierd secntele anterioare impactului, inclusiv momentul producerii (in cazurile usoare), sau amnezia poate cuprinde perioada saptamanilor (uneori lunilor) anterioare in traumatismele mai sere. Orice amnezie anterograda este de obicei scurta si dispare rapid la pacientii vigili. intinderea amneziei retrograde a fost sugerata ca parametru grosier al aprecierii seritatii leziunii. imbunatatirile apar de obicei in ordine progresiva, de la cele mai distantate la cele mai recente enimente memorate, ocazional ramanand insule de amnezie in cazurile sere. Amnezia post-traumatica isterica nu este neobisnuita si trebuie suspectata atunci cand apar anomalii de comportament, cum ar fi tendinta de a relata enimente pe care pacientul nu poate sa si le reaminteasca la testari ulterioare, manifestari afecti bizare, uitarea propriului nume sau un deficit anterograd exagerat in atie cu seritatea traumatismului.Un traumatism unic, necomplicat al capului s-a demonstrat ca ar produce rar modificari neurocomportamentale permanente in cazul celor mai multi pacienti care nu aau probleme psihiatrice preexistente si nu erau consumatori de droguri. Totusi, la unii pacienti s-a acordat o atentie deosebita problemelor minore de memorie si concentrare ce ar putea aa un substrat anatomic prin mici sectionari si alte leziuni microscopice ( mai jos).Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Afectiuni neurologice:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai