mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Afectiuni musculare
Index » Afectiuni nervoase si musculare » Afectiuni musculare
» Miopatii toxice

Miopatii toxice


Share

Clasificarea miopatiilor toxice este prezentata in elul 383-4. Medicamentele si substantele chimice pot produce lezarea focala sau generalizata a muschilor sheletici.
Cea mai frecventa cauza a leziunii focale este injectarea analgezicelor narcotice. In special trei agenti: pentazocina, meperdina si heroina pot cauza reactie fibrotica severa a muschiului. Locurile obisnuite de injectie cuprind: deltoidul, tricepsul, gluteus mare si muschii cdricepsi. Muschii devin indurati si poate aparea un abces local. Pot surveni ulceratii cutanate si depresii. Se pot dezvolta contracturi severe articulare.
Alte medicamente pot determina hipotonie musculara generalizata, fiind afectati in special muschii proximali. in cele mai multe cazuri, mecanismul exact al toxicitatii medicamentului este putin inteles. D-penicilamina determina o afectiune care simuleaza loul clinic si patologic al poli-miozitei. O afectiune similara a fost semnalata si in cazul cimetidinei. Procainamida poate cauza miozita ca parte a unei reactii lupus-like sistemice. Administrarea de clorochina poate produce o miopatie cuolara.


Zidovudina folosita in tratamentul SIDA produce hipotonie proximala si durere. Pe biopsia musculara, miopatia data de zidovudina demonstreaza o modificare patologica distincta a muschiului scheletic asemanatoare cu afectarea mitocondriala, prezentand fibrele rosii rugoase. La unii pacienti, reintroducerea zidovudinei in doze reduse poate fi tolerata.
S-a dovedit ca agentii ce diminueaza colesterolul, incluzand clofibratul, lostatin, prastatin, gemfibrozil si niacina, determina si ei miopatie. Inhibitorii de hidroximetilglutaril-CoA (HMG-CoA) singuri sau asociatie cu gemfibrozil au determinat rabdomioliza si mioglobinurie. Clorhidratul de emetina (folosit in tratamentul amebiazei), acidul epsilon aminocaproic (un agent antifibrinolitic) si perhexilena (folosita in angina pectorala) s-au dovedit ca ar provoca slabiciune musculara si necroza fibrelor musculare dupa mai multe saptamani de terapie.
Miopatia determinata medicamentos insotita de hipotonie musculara proximala survine si in cursul terapiei cu glucocorticoizi. Produsele fluorinate in pozitia 9 alfa, cum ar fi triamcinolon, dexametazona si betametazona sunt cel mai probabil cauzatoare de slabiciune, dar aministrarea cronica a tuturor glucocorticoizilor, inclusiv prednison, determina slabiciune. Dozele divizate, spre deosebire de terapia cu doza unica matinala, produc slabiciune mai severa. O doza unica intr-un regim de administrare la doua zile este si mai putin toxic. Diagnosticul clinic a unei slabiciuni musculare determinata de steroizi poate fi dificil daca aceasta medicatie este folosita pentru tratamentul unei miopatii inflamatorii. Prezenta unui nivel CK seric normal, modificari minime sau nule de miopatie pe EMG si atrofia fibrelor musculare tip 2 la biopsie sunt indicii ale hipotoniei determinate de steroizi.


Excesul de alcool determina hipotonie musculara acuta cu rabdomioliza si mioglobinurie prin mai multe mecanisme diferite, incluzand stari de absenta prelungite, apoplexii, hipokalemie si hipofosfatemie. Miopatia cronica detenninand slabiciune progresi lenta este controversata. Alcoolicii sunt deseori slabi, dar acest lou clinic rezulta din neuropatie, nutritie necorespunzatoare si alte procese.

O situatie foarte serioasa provocata de medicamente, hiper-termia maligna survine la indivizi susceptibili dupa expunerea la anumite anestezice generale si relaxanti musculari de depola-rizare (elul 383-4). Anestezicele locale, amide incluzand lidocaina si mepicaina au fost implicate ca agenti precipitand.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Afectiuni nervoase si musculare:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai