mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Ocluzii intestinale
Index » Abdomenului acut chirurgical » Ocluzii intestinale
» Fiziopatologie

Fiziopatologie







Distensia ansei, ca urmare a obstructiei, indiferent de cauza, actioneaza asupra circulatiei parietale, la inceput, blocand circulatia de intoarcere, cu aparitia stazei noase si capilare urmata de tulburari de permeabilitate. Drept urmare, are loc o extravazare de lichide in lumenul intestinal (spatiul III), in peretele intestinului unde se produce edem si in peritoneu, aparand ascita. Aceasta extravazare de lichide duce la deshidratare si hipovolemie a organismului cu toate consecintele sale (1, 12, 26, 42, 51, 55, 69, 69, 76, 82, 89).


Pe primul apare setea, dar ingestia nu poate sa acopere cantitatea de lichide extravazate intrucat nu se mai face absorbtia intestinala. in acest fel, lichidele adunate in lumenul intestinal din transudare, din ingestie si din secretia tubului digestiv (normal = 5-7 l/zi din care se absorb 98%) produc o mai mare distensie a ansei craniale care duce la voma si tulburari respiratorii prin compresia diafragmului.
Varsatura agraaza si mai mult starea de deshidratare la care se adauga pierderea de electroliti (Na\\ K+, C~ si H+) ce duce la instalarea unor tulburari meolice.
Pe masura evolutiei fenomenelor, apar si tulburari de circulatie arteriala (in ocluziile prin stangu-lare ele apar de la inceput) ce duc la instalarea unor zone de infarctizare, cu necroze parcelare sau intinse la care se adauga si schestrarea de sange in teritoriul capilar, agravand hipovolemia, ce produce tulburari de perfuzie ale organelor vitale si instalarea socului.
Ca atare, hipovolemia devine o cauza esentiala in instalarea si evolutia unor pertubari biologice si clinice, reprezentate de deshidratare, hipotonie plas-matica, hemoconcentratie cu poliglobulie si hiper-leucocitoza, hipotensiune arteriala, tahicardie, tulburari hidro-electrolitice etc.
Pe de alta parte, flora intestinala din ansa oclu-zionata (in special flora anaeroba si germenii Gram-negativi) se exacerbeaza, formeaza gaze (agraaza distensia) si elibereaza toxine (mai ales endo-toxine) care agraaza si mai mult socul ce devine complex.In urma actiunii conjugate sau succesi a acestor fenomene se produc o serie de perturbari ale homeostaziei si fiziologiei intestinului reprezentate de:


- tulburari de irigatie datorita distensiei anselor;
- tulburari de motilitate intestinala produse de obstacol;
- tulburari de absorbtie intestinala ca urmare a stazei;
- acidoza: initial respiratorie ca urmare a poli-pneei si apoi meolica prin pierderea de baze, prin irigatie deficitara a organelor si prin oligoanurie;
- alcaloza, prezenta in ocluziile inalte, consecinta a pierderilor de suc gastric, acid clorhidric si ioni de potasiu;
- oligurie, rezultat al deshidratarii si pierderilor de ioni de sodiu ce se agraaza treptat ajungand la anemie si azotemie;
- denutritie cu scadere ponderala datorita absentei ingestiei si absorbtiei de alimente si a pierderilor proteinice care au loc la nilul ansei ocluzionate (se pierd aprox.50 g la 100 ml lichid intestinal);
- socul toxico-septic rezultat al exacerbarii florei intestinale si a secretiei de endotoxine;
- insuficiente multiple de organe (M.S.O.F. = multiple system organ failure) - ficat, rinichi, creier, cord, suprarenale - ce duc la deces.In domeniul motilitatii, la inceput apare o faza de hiperperistaltism ca urmare a iritatiei nervoase, ce tinde sa invinga obstacolul, dupa care, prin distensia ansei se instaleaza paralizia progresiva. Fenomenele de iritatie nervoasa, de la nil intestinal, declanseaza o serie de fenomene generale, la distanta, cu scaderea debitului sangvin circulant ce produce insuficiente de irigare si oxigenare a centrilor cerebrali si glandelor endocrine, cu repercusiuni asupra altor functii ale organismului.
Dupa cum se de, lupta organismului in cursul ocluziilor declanseaza o serie de mecanisme de aparare. Dupa o faza mai mult sau mai putin lunga, de compensare (in functie, de teren), starea generala a organismului se agraaza, uneori destul de rapid, instalandu-se socul complex.
Interntia terapeutica trebuie sa fie facuta cat mai precoce, pentru a putea folosi mecanismele de redersare ale organismului.
Redam mai jos o schema sumara a fiziopato-logiei ocluziilor intestinale (. 2).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Abdomenului acut chirurgical:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai