mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Medicina geriatrica - medicina varstnicilor
» Depresia la varstnici - tratament

Depresia la varstnici - tratament





Un grad semnificativ de depresie apare la 5-l0% dintre varstnicii care locuiesc in comunitati, insa frecnt procesul este subapreciat. Cu risc crescut sunt indivizii cu afectiuni medicale recente (de exemplu accidente vasculare cerebrale acute), conflicte, lipsa sprijinului social, instituirea recenta a unei ingrijiri la domiciliu, istoric de afectiuni psihice (inclusiv abuzul de alcool). Diagnosticarea necesita prezenta unei stari de depresie pentru cel putin doua saptamani consecuti plus cel putin patru din urmatoarele opt semne: tulburari de somn, lipsa interesului, sentimente de vinovatie, scaderea energiei, scaderea concentratiei, scaderea apetitului, agitatie/ retard psihomotor si ideatie suicidara. Pentru diagnostic sunt de asemenea de ajutor un istoric personal sau familial de depresie, anhedonie (lipsa placerii) si raspuns in trecut la un antidepresiv. Este necesara luarea in consideratie a faptului ca depresia la pacientii varstnici este deseori provocata sau precipitata de medicamente sau afectiuni sistemice.
TRATAMENT
La pacientii spitalizati la care intarzie recuperarea si reabilitarea dupa depresii acute - cand corectarea factorilor predispozanti medicali sau farmacologici este ineficienta si nu exista istoric de tulburari maniaco-depresi - este deseori foarte eficienta administrarea de metilfenidat, 5-l0 mg la 8 a.m. si la pranz (pentru a evita insomnia), avand beneficii vizibile in cateva zile. Pentru multi pacienti cu depresii majore nu exista un medicament antidepresiv ideal. Toate sunt la fel de eficiente, dar efectele adrse difera ( mai jos si modulul 385). Totodata, trebuie folositi si alti agenti la pacientii cu retard psihomotor (de exemplu, desipramin, sertralin) si la cei cu agitatie (de exemplu, nortriptilina sau trazodon). Din cauza efectului sau puternic anticolinergic si efectelor adrse in ortostatism, amitriptilina trebuie evitata, in limita posibilitatilor, la pacientii varstnici. La inceput trebuie folosite doze mici, crescute incet, pentru a preintampina efectele adrse serioase; dozele mici din fiecare medicament (de exemplu, nortriptilina 10-50 mg/zi, desipramina 25-75 mg/zi sau sertralina 50-l50 mg/zi) sunt deseori eficiente la varstnici. Este necesara realizarea unei urmariri atente pentru anticiparea si minimalizarea efectelor adrse anticolinergice, hipoten-siunii orto statice, efectelor de sedare, confuziei, simptomelor psihice bizare, complicatii cardiovasculare si supradozarii de medicamente in scop suicidar. Reactiile adrse ale medicamentelor nu trebuie considerate a fi datorate procesului de imbatranire.
Cand alte antidepresi sunt ineficiente, uneori poate fi de ajutor utilizarea cu atentie a inhibitorilor de monoamin-oxidaza. Inhibitorii de monoaminoxidaza nu trebuie utilizati in asociere cu componentii ciclici. Tratamentul cu electrosocuri a fost utilizat cu succes si este de obicei bine tolerat de catre pacientii varstnici cu depresie sera, in ciuda tratamentului medicamentos, in special daca au halucinatii.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Medicina geriatrica - medicina varstnicilor:


       
      Fa-te cunoscut!
      Invitatie Online - promoveaza produse medicale

      Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

       

      Creaza cont si exprima-te

      vizitatorii nostri pot fi clientii tai
      Cauta in site:  
       
      Taguri:
      mana buze amare
      2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024