mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sanatatea femeilor
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Sanatatea femeilor
» Tulburari glandulare

Tulburari glandulare





Exista o rietate de tulburari glandulare, unele dintre ele chiar TULBURA,RI foarte rare. Incapacitatea unei glande de a produce suficienti hormoni duce la aceleasi simptome ca si in cazul incetarii cresterii GLANDULARE din pricina deficientei hormonului somatotrop al glandei hipofize. Hiperproductia unui anumit hormon produce, de asemenea, probleme. Prea multa prolactina stimulata de hipofiza duce la infertili-tate, deoarece nu lasa loc hormonului care determina ovulatia.
Absenta productiei de hormoni duce la inactivitatea sau chiar la distrugerea glandei. Hiperproductia de hormoni poate fi pricinuita de chisturi sau de tumori. Am selectionat mai jos cate dintre cele mai frecvente boli endocrine:

Tulburarile tiroidei sunt relativ frecvente: hipertiroidismul, de exemplu, sau excesul de tiroxina (tireotoxicoza) produce simptome manifestate prin intensificarea meolismului, pierderi in greutate, anxietate, palpitatii, ochi exoftalmici. Cauza poate fi o tumoare, dar este data, de obicei, de autoimunizare, in care elementele sistemului imunitar ataca propriile tesuturi ale organismului. Tratamentul se face prin terapie medicamentoasa pentru a controla concentratia de hormoni. Exista si tratament chirurgical pentru indepartarea unei parti din glanda, injectii cu un izotop radioactiv al iodului (care se acumuleaza in tiroida), pentru a distruge tesutul hiperactiv.

Hipotiroidismul (mixedemul) este o boala a autoimunitatii. Fiind atacat tesutul care produce tiroxina, apar simptome ale scaderii ratei meolice. Bolnavul se ingrasa, are in permanenta senzatia de frig, este letargic, obosit. Tratamentul cu tiroxina amelioreaza boala, dar trebuie continuat toata viata in multe cazuri.
Gusa tiroidiana desemneaza umflarea glandei tiroide. Printre cauze sunt lipsa de iod, tumorile (de obicei benigne) si bolile autoimunitatii ce duc la hipotiroidism.
Diabetul insipid apare cand celulele producatoare de insulina din pancreas nu mai produc indeajuns insulina pentru a face celulele sa utilizeze zaharul asa cum trebuie. Nivelul de zahar creste in sange, iar bolnavul simte permanent senzatia de sete si ca trebuie sa urineze frecvent. O simpla proba de urina arata ca zaharul este prezent in concentratie mare, confirmand astfel diagnosticul. Se crede ca diabetul are o componenta ereditara, aparand la unele familii in mai mare masura decat la altele, la care se adauga alti factori de la locul de munca - probabil infectiile virale si obiceiurile alimentare. Nu s-a intamplat ca fiecare membru al unei familii sa aiba diabet.

Doctorii impart diabetul in diabet juvenil si diabet de maturitate.
La copii, distrugerea celulelor producatoare de insulina este de multe ori totala, ceea ce duce la instalarea rapida a simptomelor si la nevoia de injectii de insulina pentru a controla nivelul zaharului din sange. Diabetul la persoanele in rsta, mai ales la femeile supraponderale, se instaleaza tot mai incet: se produce tot mai putina insulina, iar boala poate fi tratata prin mentinerea greutatii normale, prin dieta si prin lete care sa stimuleze pancreasul sa produca mai multa insulina. Anumite simptome de diabet pot sa apara in timpul graviditatii. Diabeticii pot sa sufere de complicatii cu dezvoltare lenta- cum ar fi tulburari ale vederii, care pot duce chiar ia orbire daca nu sunt tratate, arterioscleroza (deci se impune a fi acordata o atentie deosebita ingrijirii picioarelor) si tulburari renale. Controlul zaharului din sange ajuta la prevenirea complicatiilor care apar in evolutia acestor boli. Acest fapt presupune evitarea starilor stre-sante care duc la hiperglicemie (prea mult zahar in sange) si hipoglicemie (prea putin zahar in sange).

Hiperglicemia survine cand un diabetic nu ia suficienta insulina; daca nu se intervine imediat, pacientul intra in coma diabetica. Hipoglicemia apare brusc, datorita unei concentratii prea mari de insulina, ducand la simptome de tipul nelinistii, agresivitatii, chiar inconstientei. Se poate remedia imediat cu glucoza.
Nanismul (incetarea cresterii in copilarie) poate fi rezultatul unor cauze diverse: acondroplazia (o forma de piticism ereditar), afectiuni ale tiroidei sau incapacitatea hipofizei de a produce hormonul somatotrop (de crestere). In anumite cazuri se poate resili cresterea prin administrarea de hormoni de crestere care au fost elaborati prin sinteza genetica.
Tulburarile suprarenalelor sunt mai rare: boala lui Addison si sindromul lui Cushing. Boala lui Addison apare datorita lipsei de cortizol si de aldosteron, ceea ce face ca organismul sa nu fie in stare sa raspunda la nici o forma de solicitare sau de stres, nici la infectii, de pilda. Tratamentul se face cu corticosteroizi. Sindromul lui Cushing este dat de prea mult cortizol, produs fie de dereglari ale hipofizei, fie de tumori ale plamanilor sau ale glandelor suprarenale sau de tratamentul indelungat cu steroizi. Tratamentul acestor cazuri se face prin vindecarea afectiunii subiacente.

Hipotalamulsul, care reprezinta ceasornicul organismului, initiaza dezvoltarea sexuala la o rsta foarte frageda sau foarte tarzie. intarzierea pubertatii poate sa apara din cauza incapacitatii hipofizei de a produce suficienti hormoni gonadotropi sau din cauza incapacitatii orelor de a raspunde. Pubertatea prematura (precocitatea) poate sa survina din cauza unei rietati de dereglari hormonale. Terapia hormonala este eficace in indepartarea acestor


probleme.

Tulburarile oriene provin uneori din cauza unor tumori sau chisturi oriene, care duc la secretia in exces a unor cantitati de hormoni, ceea ce duce la haos menstrual si la infertilitate. Unii hormoni au un efect de masculinizare (aparitia unor caracteristici masculine si a parului pe corp). Chisturile apar cand un folicul maturat nu izbucneste si nu elibereaza ovulul in trompele uterine. Foliculul se transforma intr - un sac umplut cu lichid sau intr-un nodul solid. Chisturile dispar de la sine, dar, daca sunt descoperite, trebuie investigate imediat pentru a asigura de natura lor benigna. Pierderile in greutate, pilulele anticonceptionale, dereglarile hipofizei, toate acestea duc la dereglari ale ciclului menstrual. Acestea pot fi remediate medicamentos pentru a se stimula productia de hormoni.

Adolescentele au cicluri neregulate de multe ori, dar intreruperile neprezute ale ciclului menstrual trebuie investigate imediat. Rolul dezechilibrului hormonal in dismenoree (menstruatie cu dureri), starea de tensiune premenstruala sau depresia postnatala (post-partum) este foarte complex. Administrarea de progesteron sau de pilule anticonceptionale functioneaza bine la unele femei, dar nu la toate. Alte medicamente cum ar fi diureticele care reduc balonarile premenstruale, si bromocriptina care inabusa prolactina pot fi de folos. Simptomele severe trebuie tratate de un specialist.
Hirsutismul (parul in exces pe trup) este atribuit dezechilibrului hormonal, iar daca apare dintr-o data se cere investigat imediat. De multe ori, cauza e data de o predispozitie ereditara sau etnica. Trebuie incercate metodele traditionale de indepartare a parului ( . 70). in cazuri foarte rare, femeia necesita internarea intr-o clinica endocrinologica.





Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024