mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sanatatea femeilor
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Sanatatea femeilor
» Aparatul digestiv

Aparatul digestiv





FUNCTIILE
Aparatul digestiv transforma moleculele complexe din alimente in substante mai simple care pot fi absorbite si utilizate pentru producerea de energie, pentru dezltarea si refacerea organismului.

Cuprins:

STRUCTURA

DIGESTIA Şl ABSORBŢIA



STRUCTURA

sus sus
STRUCTURA
Tubul digestiv are o lungime de peste 9,1 m, începând cu cavitatea bucală şi terminând cu anusul. între cele două extremităţi, tubul digestiv cuprinde esofagul, stomacul, intestinul subţire şi intestinul gros. La nivelul gurii, mâncarea este mestecată, transformată în fărâme mai mici, amestecate cu salivă, care alcătuiesc apoi bolul alimentar, de formă rotundă. La înghiţire, bolul coboară în jos pe esofag, până la stomac.
Stomacul variază ca formă şi mărime în funcţie de conţinutul său. Capacitatea lui maximă este de 1,6 litri. Aici bolul este fărâmiţat în continuare, amestecat cu sucuri gastrice, printre care şi acidul clorhidric. Căldura contribuie Ia topirea grăsimilor.
Mâncarea trece din stomac în intestinul subţire. în prima porţiune a acestuia (până la 0,3 m) numită duoden, alimentele sunt amestecate cu sucuri pancreatice şi intestinale, împreună cu bila din vezicula biliară. în intestinul subţire, în cei 6,4 m ai acestuia, elementele cele mai importante din alimente sunt absorbite prin pereţii intestinali, de sânge şi limfă. în cei 1,83 m ai intestinului gros, are loc absorbţia apei din organism, transformarea produselor reziduale în fecale, adică un amestec de resturi nedigerate, apă neabsorbită, milioane de bacterii. în final, fecalele se elimină din organism prin anus.

DIGESTIA Şl ABSORBŢIA

sus sus
Alimentele au nevoie de mai bine de 15 ore pentru a trece prin tot mecanismul de digestie. Mâncarea stă în stomac între 3-5 ore, în intestinul subţire timp de 4 1/2 ore, iar în intestinul gros între 5 şi 25 de ore sau chiar mai mult. (Ordinea meselor nu mai contează pentru intestinul gros, alimentele ajung învălmăşite.)
Digestia hidraţilor de carbon începe în cavitatea bucală, se continuă în stomac, dar stomacul de obicei se goleşte, înainte ca respectivul tip de digestie să se finalizeze. în duoden, sucurile pancreatice desfac hidraţii de carbon în monozaharide, care se absorb apoi în fluxul sangvin. Unele forme de hidrocarbonaţi, ca de exemplu, celuloza, nu pot fi digerate, în timp ce unele zaharuri sunt absorbite chiar de la nivelul gurii.

Digestia grăsimilor începe în stomac, unde grăsimile emulsionate natural se transformă în acizi graşi şi glicerol. Grăsimile netransformate sunt cauza pentru care mâncarea este reţinută mai mult în stomac. în intestinul subţire, bila solubilizează grăsimile neemul-sionate, iar sucul pancreatic le transformă în acizi graşi. Aceştia trec în vasele limfatice (70%) sau în fluxul sangvin (30%). Vitaminele solubile în grăsimi (liposolubile) se absorb cam în acelaşi timp.
Digestia proteinelor începe în stomac, unde acestea se desfac în peptide. în intestinul subţire, sucul pancreatic şi cel intestinal desfac peptidele în aminoacizi, care trec în sânge.
Absorbţia apei are loc în intestinul gros, aceasta trecând în sânge şi în vasele limfatice. Apa nu este digerată înainte de absorbţie.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024