mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sanatatea femeilor
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Sanatatea femeilor
» Sistemul imunitar

Sistemul imunitar





FUNCTIILE
Organismul detine mecanisme de aparare; in prima linie, pielea formeaza un invelis protector care contine si celule moarte, membranele nazale secreta mucus care transporta afara murdariile si agentii iritanti; transpiratia, saliva si lacrimile sunt fluide lubrifiante antibacteriene. Daca microorganismele care ne invadeaza corpul au trecut de aceste bariere de aparare, ajungand pana in sange si la tesuturi, atunci sistemul imunitar trebuie sa se avante in lupta pentru a preveni extinderea infectiei.
Recunoasterea corpilor straini organismului - rusuri, bacterii, celule anormale sau canceroase - este sarcina unui tip de globule albe numite limfocite. Aceste celule, produse in ganglionii limfatici, circula prin sistemul limfatic, tesuturi si sange. Cand intalnesc o anumita bacterie sau un rus, unele limfocite actioneaza ca banci de date cu memorie, amintindu-si" de intalnirile anterioare si impulsioneaza alte globule sa produca anticorpi. Acestea sunt molecule fabricate la comanda care se leaga de un organism specific. in momentul in care agentul strain a fost etichetat cu ajutorul anticorpilor si acoperit de substante termolabile (proteinele din sange), celelalte globule albe sunt gata sa inghita corpul strain (fagocitoza), si sa-l inactiveze. Celelalte globule albe, neutrofilele si macrofagele, sunt create de maduva osoasa.

Semnele traditionale ale infectiei: caldura locala, umflatura, formarea puroiului, pron dintr-un aport crescut de sange la zona infectata si din acumularea de celule moarte. Un numar foarte mic de bacterii sau un rus atenuat vor produce usoare simptome ale bolii, astfel incat corpul isi mobilizeaza toate resursele pentru aparare. Acesta este motivul principal pentru care imunizarea este produsa si artificial, premeditat.


IMUNIZAREA

Imunizarea foarte eficace se poate face la sugari si la copii impotriva unui mare numar de boli. Diagrama de mai jos indica varstele tipice pentru vaccinare, desi programul vaccinarilor poate sa difere. Nu uitati sa intrebati doctorul daca exista anumite contraindicatii la vaccinul respectiv.

SISTEMUL LIMFATIC
Cand sangele este pompat in intregul organism, un lichid transparent care contine limfocite pleaca din peretii vaselor sangne si patrunde in tesuturi. Lichidul (limfa) intra apoi intr-un sistem ramificat de canale colectoare (sistemul limfatic), in care este impins de actiunea muschilor si arterelor din jur. Canalele converg pana se intalnesc intr-un canal mai mare, care se dreneaza in fluxul sangn din partea superioara a cutiei toracice. Presarati in numeroase puncte pe traiectul vaselor limfatice, se afla ganglionii limfatici. Aceste umflaturi de tesut limfoid actioneaza ca puncte de filtrare pentru a impiedica raspandirea infectiei. Acesti ganglioni produc la randul lor limfocite. Ganglionii limfatici sunt minusculi si greu de depistat, dar daca apare vreo infectie in zona lor limfatica, ganglionii se maresc si se simt la palpare, mai ales subaxilar sau inghinal.


TIMUSUL

Timusul este o glanda situata in cutia toracica, in spatele sternului, impreuna cu amigdalele si vegetatiile adenoide face parte din sistemul imunitar al organismului. In copilarie este mult mai mare si mai activ, fiindca atunci sistemul imunitar invata sa recunoasca si sa combata infectiile nefamiliare. Chiar daca functiile sale sunt complexe si nu prea bine intelese, rolul timusului este tal in proliferarea unor globule albe cunoscute sub numele de limfocite T.





Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
mana buze amare
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024